Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 7. oktober 2013

Hvad er fremtiden for bankerne i EU? Fortæl os, hvad du mener

Mandag den 7. oktober markerer starten på tredje runde med live, interaktive onlinedebatter – denne gang om banker - mellem borgere, virksomheder, organisationer og beslutningstagere som led i måneden for det indre marked (se IP/13/847 og IP/13/882). Det giver borgerne og andre interesserede parter mulighed for at komme med forslag til fremtidens EU og drøfte dem online i realtid med andre borgere, interesserede parter, embedsmænd og ledere samt eksperter fra hele Europa. Kommissionen vil igen bruge internettet til at involvere borgerne og grupper fra civilsamfundet i sin politiske dagsorden. Onlineforummet giver interesserede parter en enestående og direkte kommunikationskanal til beslutningstagerne i Bruxelles. Forummet vil i løbet af hele måneden for det indre marked være ramme om debatter inden for fire emner: beskæftigelse, sociale rettigheder, banker og e-handel - på alle 24 EU-sprog.

Kommissær for det indre marked, Michel Barnier, udtaler: "Vi har haft to virkelig berigende uger med onlinedebatter om centrale spørgsmål på det indre marked: jobs og fremtiden for sociale rettigheder under ændrede økonomiske vilkår. Der blev fremsat og drøftet flere hundrede politiske forslag. I den kommende uges debatter vil vi kigge på det komplicerede spørgsmål om bankregulering. Jeg vil gerne høre fra almindelige mennesker, hvad de synes, vi bør gøre for at få et mere stabilt banksystem i Europa og for at sikre, at det snarere end skatteyderne er finanssektoren, der betaler sin del af regningen."

Debatterne finder sted fra mandag til onsdag (7.-9. oktober) og omhandler 140 politiske forslag fra 27 lande, som spænder lige fra et forslag om at oprette en fælles europæisk forbrugerbeskyttelsesmyndighed for alle finansielle tjenesteydelser til et initiativ, der tager sigte på at regulere realkreditlån i flere valutaer i hele EU. Derudover gennemføres der online 18 live chats på 9 forskellige sprog med talere fra Finance Watch, den franske og finske centralbank, et medlem af Europa-Parlamentet og mange flere. Denne debat om den finansielle sektor finder sted på et tidspunkt, hvor konsekvenserne af den finansielle krise stadig kan føles tydeligt i borgernes og virksomhedernes hverdag. I de kommende dage får borgere, organisationer og virksomheder mulighed for at sætte fokus på, hvilke hindringer der fortsat findes, og komme med deres forslag til, hvad der bør gøres på EU-plan.

Baggrund

Måneden for det indre marked finder sted online på http://www.yourideasforeurope.eu/da henover 4 på hinanden følgende uger, hvor der drøftes et nyt politisk emne hver uge:

  • 23. - 25. september, beskæftigelse: Hvordan finder man arbejde, starter en virksomhed eller får sine kvalifikationer anerkendt i Europa?

  • 30. september – 2. oktober, sociale rettigheder: Hvilke socialsikringsrettigheder skal vi have på EU's indre marked med hensyn til pensioner, sundhedspleje, offentlige tjenester, osv.?

  • 7. - 9. oktober, banker: Hvad mere kan der gøres for at beskytte indskud, forebygge endnu en økonomisk krise og sikre, at bankerne investerer i realøkonomien for at fremme væksten?

  • 14. - 16. oktober, e-handel: Hvor let er det at sælge varer online eller købe dem og få dem leveret i et andet land som kunde? Hvor godt beskyttes dine oplysninger på sociale netværk?

Måneden for det indre marked er en enestående mulighed for Europas "netborgere" til at give deres mening til kende og udfordre og forbedre nye politiske idéer indsendt online. Deltagerne kan interagere med beslutningstagerne på forskellige måder. De kan:

  • stemme om og kommentere politiske idéer indsendt af enkeltpersoner, organisationer og virksomheder

  • stille spørgsmål og diskutere med kommissærer, medlemmer af Europa-Parlamentet, EU-eksperter og nationale personligheder via live videochats; der er planlagt ca. 80 af disse live chats i løbet af debatmåneden

  • fem deltagere vil blive inviteret til at deltage i en endelig debat med kommissær Michel Barnier på Euronews den 23. oktober i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Der kan stadig indsendes ideer via onlineplatformen. Næsten 700 idéer, der er forelagt af interessenter og enkeltpersoner, er offentliggjort på webstedet www.yourideasforeurope.eu. Debatten om ideer til beskæftigelse blev lanceret den 23. september, mens debatten om ideer for sociale rettigheder blev åbnet den 30. september, og debatterne om banker og e-handel lanceres henholdsvis den 7. oktober og den 14. oktober.

Uafhængige ordstyrere vil opsummere resultaterne af debatterne – de idéer, som deltagerne mener, kan ændre Europa. De vil også blive samlet i en endelig rapport, som vil blive offentliggjort og indgå i EU's arbejde i fremtiden.

Yderligere oplysninger

yourideasforeurope.eu

Kontaktpersoner:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar