Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 4 oktober 2013

Concentraties: Commissie geeft groen licht voor overname bottelaar vruchtensappen Pride Foods (Gerber Emig) door concurrent Refresco - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft, op basis van de EU-concentratieverordening, toestemming gegeven voor de plannen van de Nederlandse bottelaar van vruchtensappen Refresco om zijn Britse concurrent Pride Foods (die actief is onder de merknaam Gerber Emig) over te nemen. Aan deze toestemming is de voorwaarde verbonden dat een van Gerber Emigs productie- en afvullocaties in Duitsland wordt verkocht. Beide partijen zijn actief in de productie en het afvullen van koolzuurvrije frisdranken voor retailers. De partijen produceren ook A-merken op contractbasis in een aantal EER-Staten . De Commissie maakte zich vooral zorgen over het bottelen van huismerkproducten in Frankrijk, Duitsland en België. De toezeggingen die Refresco heeft gedaan, bieden een antwoord op die punten van zorg.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat met de voorgenomen transactie (in haar oorspronkelijk aangemelde vorm) twee bottelaars van huismerken zouden samengaan die sterk staan in Frankrijk, Duitsland en België, vooral voor vruchtensappen, vruchtenlimonades, nectaren en koolzuurvrije dranken in aseptische PET-flessen. De partijen zouden ook een erg sterke positie hebben gehad op de Duitse markt voor drink-klare thee in aseptische PET-flessen. De Commissie vreesde dat de resterende concurrenten niet in staat zouden zijn voldoende competitieve druk uit te oefenen op de gecombineerde onderneming om prijsverhogingen te vermijden.

Om tegemoet te komen aan de mededingingsbezwaren van de Commissie, heeft Refresco voorgesteld om de productie- en afvullocatie van Gerber Emig in het Duitse Waibstadt te verkopen. Op deze productielocatie kunnen voldoende volumes aseptische PET-flessen worden afgevuld. Daarom kan zij dienen om voor de betrokken probleemsegmenten concurrentiedruk op de partijen uit te oefenen. Bovendien levert Gerber Emig momenteel vanuit deze productielocatie al aseptische PET-producten naar de Franse, Belgische en Duitse markt.

In het licht van deze voorgestelde corrigerende maatregelen kon de Commissie dan ook concluderen dat de transactie, in haar aangepaste vorm, de mededinging niet aanzienlijk zou beperken in Duitsland, Frankrijk of België. Dit besluit is wel afhankelijk van de volledige naleving van de gedane toezeggingen.

De transactie werd op 16 augustus 2013 bij de Commissie aangemeld.

Ondernemingen en producten

Refresco is een Nederlandse onderneming met productielocaties in Nederland, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zij produceert en bottelt huismerk alcoholvrije dranken voor retailers en, op contractbasis, producten voor A-merken. Het productaanbod van Refresco omvat softdrinks met prik (frisdrank), vruchten- en groentesappen, vruchtenlimonades, sportdranken, water met en zonder prik, drinkklare thee en energiedranken. Refresco is ook eigenaar van het merk Wicky voor dranken speciaal voor kinderen en van een aantal gelijkwaardige huismerken.

Pride Foods is een Britse onderneming met productielocaties in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Polen. Pride Food brengt producten op de markt onder de merknaam Gerber Emig. Zij produceert en bottelt huismerk softdrinks met prik voor retailers en, op contractbasis, producten voor A-merken. Daarbij gaat het vooral om vruchtensappen en dranken zonder prik, gearomatiseerd water en drinkklare thee. Pride Foods is ook beperkt actief in de productie en verkoop van huismerk vruchtensappen en vruchtenlimonades.

Concentratiecontrole – regels en procedures

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER of een wezenlijk deel daarvan op aanzienlijke wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Meer informatie over deze zaak is op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.6924.

Contact:

Antoine Colombani (+32 2 297 45 13, Twitter: @ECspokesAntoine )

Marisa Gonzalez Iglesias (+32 2 295 19 25)


Side Bar