Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 4 octombrie 2013

OPEN DAYS: Regiunile și orașele Europei iau startul spre 2020 și spre investițiile în creșterea economică

Peste 5 500 de reprezentanți ai unor regiuni și orașe din întreaga Europă vor face schimb de opinii și metode privind modul în care următoarea generație de investiții în cadrul politicii regionale a UE poate readuce Europa pe calea creșterii economice, a creării de locuri de muncă și a stimulării competitivității.

A 11-a ediție a manifestării „OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor” se va desfășura în perioada 7-10 octombrie, la Bruxelles. Evenimentul, care va dura 4 zile, este cel mai mare de acest fel și va reuni factori de decizie, politicieni și experți pentru a dezbate problemele esențiale cu care se confruntă în prezent politica regională a UE. El survine într-un moment în care reformele fundamentale ale politicii sunt finalizate, iar planificarea programelor pentru perioada 2014-2020 a ajuns într-o fază decisivă. Organizat sub patronajul dlui Johannes Hahn, comisarul UE pentru politică regională, și al dlui Ramón Luis Valcárcel, președintele Comitetului Regiunilor, evenimentul va fi deschis de către dl José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. Sesiunea de deschidere va include o dezbatere privind rolul central al politicii regionale a UE în stimularea redresării și a creșterii economice în Europa.

Înaintea evenimentului, comisarul Hahn a declarat: „Ediția din acest an a OPEN DAYS este platforma de lansare a modului în care vom investi și vom planifica fondurile noastre în următorii șapte ani. OPEN DAYS 2013 survine într-un moment decisiv pentru politica regională a UE. Negocierile privind reforma acestei politici se află într-o etapă finală, iar regiunile colaborează îndeaproape cu serviciile Comisiei pentru a pregăti terenul și pentru a-și prezenta strategiile pentru următoarea generație de programe. Noua noastră politică reformată oferă regiunilor o oportunitate reală de a investi în viitoarea creștere economică și în prosperitate. Aceasta înseamnă stabilirea unor priorități de investiții, dar, în același timp, și valorificarea mai bună a punctelor forte individuale ale orașelor și regiunilor noastre. Aștept cu nerăbdare dezbaterea noastră cu privire la modul în care politica regională poate contribui la transformarea orașelor și regiunilor noastre, crescându-le competitivitatea, generând creștere economică și creând locuri de muncă.”

Dl Valcárcel, președintele Comitetului Regiunilor, a adăugat: „Politica de coeziune, în variantă reformată, este în curs de a fi lansată, fiind menită să ofere, cât mai rapid posibil, instrumente eficiente pentru a susține redresarea economică și creșterea ocupării forței de muncă. Regiunile și autoritățile locale se angajează într-o cursă contra timp pentru a asigura că planurile de investiții pentru perioada 2014-2020 vor începe să fie puse în aplicare pe parcursul anului următor. Comitetul Regiunilor își manifestă angajamentul deplin pentru a ajuta regiunile să câștige această cursă, susținând, în același timp, proiectele și strategiile de cea mai înaltă calitate. Din această perspectivă, OPEN DAYS 2013 vor reprezenta o oportunitate decisivă pentru actorii-cheie ai politicii regionale de a se familiariza cu noile instrumente și reglementări, precum și de a-și împărtăși cele mai bune idei pentru a realiza creștere economică în regiunile noastre.

În acest an, OPEN DAYS se desfășoară sub sloganul „Regiunile și orașele Europei iau startul spre 2020”, organizându-se 100 de ateliere de lucru concentrate pe următoarele teme:

  • Gestionarea schimbării 2014-2020: metode inovatoare de îndeplinire a priorităților de investiții viitoare (de exemplu, investiții teritoriale integrate, planuri de acțiune comune, probleme de guvernanță, instrumente financiare etc.).

  • Sinergii și cooperare: între diferite politici ale UE, naționale și regionale și combinarea unor surse de finanțare diferite. Vor fi examinate diferite metode de cooperare, cum ar fi strategiile macroregionale sau cele vizând administrațiile naționale, regionale și municipale, precum și instituțiile specializate.

  • Provocări și soluții: sunt evaluate provocările comune cu care se confruntă zonele urbane și regionale ale Europei, propunându-se soluții practice, de exemplu: accesul IMM-urilor la credite și la piețele mondiale, șomajul în rândul tinerilor, provocările demografice, gestionarea deșeurilor, a apei și a riscurilor naturale, congestionarea traficului, poluarea sau consumul mare de energie.

Punctele principale ale programului

Președintele Valcárcel și comisarul Hahn vor susține o conferință de presă în 7 octombrie, la orele 13:30, la sediul Comitetului Regiunilor.

19 finaliști concurând în patru categorii pentru Premiile RegioStars 2014 vor fi prezentați, în cadrul unui atelier de lucru care va dura o zi întreagă, în clădirea Charlemagne din Bruxelles.

Prezentarea „Calitatea vieții în orașele europene” – Principalele constatări ale sondării opiniei a 41 000 de cetățeni din 79 de orașe oferă o perspectivă asupra vieții urbane: marți, 8 octombrie, 16:30 – 17:15, în clădirea Berlaymont, sala Schuman.

Expoziția în aer liber intitulată „100 EUrban solutions”, inaugurată de către comisarul Hahn și de dl Rudi Vervoort, primul ministru al regiunii Bruxelles-Capitală, marți, 8 octombrie, la ora 17:30, în piața Jean Rey din Bruxelles și câteva evenimente de stabilire de contacte, care se vor desfășura în seara zilei de 8 octombrie, în 12 locații de-a lungul traseului expoziției.

Câștigătorii ediției din 2014 a concursului de fotografie „Europa în regiunea mea”, proveniți din Grecia, Ungaria și Malta, vor fi prezentați, împreună cu premiile lor, de către comisarul Hahn în ziua de miercuri, 9 octombrie, la ora 11:15, în clădirea Charlemagne.

Ca noutate a OPEN DAYS din acest an, va fi organizată o Lecție magistrală pentru 77 de doctoranzi și cercetători aflați la începutul carierei, în domeniul politicii regionale și urbane.

Pe lângă seminariile de la Bruxelles, până în decembrie 2013, se vor desfășura peste 300 de evenimente sub egida „Europa în regiunea mea/orașul meu”.

Informații suplimentare:

www.opendays.europa.eu

@EU_Regional / @EU_CoR / @JHahnEU: #euopendays - Toate fotografiile: Flickr

Program pentru media

Regiunile partenere în funcție de țară

Contacte:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar