Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 4 октомври 2013 г.

OPEN DAYS: Европейските региони и градове поемат към 2020 г. и инвестират в растеж

Повече от 5 500 представители на региони и градове от цяла Европа ще споделят виждания и подходи за това как следващото поколение инвестиции в рамките на регионалната политика на ЕС могат да върнат Европа на пътя към растеж, създаване на работни места и повишаване на конкурентоспособността.

11-то ежегодно издание на „OPEN DAYS – Европейска седмица на регионите и градовете“ ще се проведе от 7 до 10 октомври в Брюксел. В четиридневната проява, която е най-голямата по рода си, ще вземат участие създатели на политики, политици и експерти, които ще обсъждат основни въпроси във връзка с днешната регионална политика на ЕС. Дните на отворените врати се провеждат в момент, когато приключват задълбочените реформи на политиката, а планирането на програмите за 2014-2020 г. навлиза в рещаващата си фаза. Домакини на проявата са комисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан и председателят на Комитета на регионите Рамон Луис Валкарсел. Дните на отворените врати ще бъдат открити от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Сесията при откриването ще включва дискусия за централната роля на регионалната политика на ЕС за завръщането на Европа към растеж.

В коментар по повод предстоящата проява комисар Хаан заяви: „На тазгодишните OPEN DAYS ще определим как ще инвестираме и планираме средствата си за следващите 7 години. ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ през 2013 г. се провеждат в решаващ за регионалната политика на ЕС момент. Преговорите по реформата на политиката са в заключителна фаза, като регионите работят в много тясно сътрудничество със службите на Комисията, за да подготвят основата и да представят стратегиите си за следващото поколение програми. Нашата нова, реформирана политика предлага на регионите реална възможност да инвестират в бъдещ растеж и просперитет. Тук става дума за определяне на инвестиционни приоритети, но в същото време и за това да използваме силните страни на отделните региони и градове. Очаквам с нетърпение дискусията за начините, по които регионалната политика може да помогне за преобразяване на нашите региони и градове, като ги направи по-конкурентоспособни, генерира растеж и доведе до създаване на работни места.

Председателят на Комитета на регионите Валкарсел добави:Дава се начало на една реформирана политика на сближаване, която е призвана да предостави възможно най-бързо ефективни инструменти в подкрепа на възстановяването и за повишаване на заетостта. Регионите и местните власти се надпреварват с времето, за да гарантират, че изпълнението на инвестиционните планове за 2014-2020 г. ще започне през следващата година. Комитетът на регионите се ангажира с всички сили да помогне на регионите да спечелят тази надпревара, като в същото време изготвят проекти и стратегии с най-високо качество. С оглед на това ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ през 2013 г. ще бъдат решаваща възможност за основните заинтересовани от регионалната политика лица да се запознаят с новите инструменти и правила, както и да споделят най-добрите идеи за постигане на растеж в нашите региони“.

ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ тази година преминават под мотото „Европейските региони и градове поемат към 2020 г.“, като на 100 семинара ще бъдат обсъдени следните теми:

  • Управление на промените 2014-2020 г.: новаторски подходи за изпълнение на бъдещите инвестиционни приоритети (например интегрирани териториални инвестиции, планове за съвместно действие, въпроси на управлението, финансови инструменти и пр.).

  • Синергии и сътрудничество: между различни политики на равнище ЕС, на национално и регионално равнище и като се съчетават различни източници на финансиране. Ще бъдат проучени различни подходи към сътрудничеството – като макрорегионални стратегии или сътрудничество между национални, регионални и градски администрации и специализирани институции.

  • Предизвикателства и решения: Общите предизвикателства пред регионите и градските райони в Европа се оценяват и се предлагат практически решения, например: достъп на МСП до кредити и до световните пазари, младежка безработица, демографски предизвикателства, управление на отпадъците, водите и рисковете от природни бедствия, задръствания, замърсяване, високо потребление на енергия.

Акценти в програмата

Председателят на Комитета на регионите Валкарсел и комисар Хаан ще бъдат домакини на кръгла маса в 13:30 ч. на 7 октомври в Комитета на регионите.

19-те финалисти, състезаващи се в четири категории за наградите RegioStars за 2014 г., ще представят проектите си на еднодневен семинар в сградата Charlemagne в Брюксел.

Представяне на „Качество на живота в европейските градове“ – основни изводи от проучване сред 41 000 граждани от 79 града относно живота в градовете: вторник, 8 октомври, 16:30 – 17:15 ч. в сградата Berlaymont, зала Schuman.

‘Изложбата на открито 100 решения за градовете в ЕС, която ще бъде открита от комисар Хаан и Руди Вервоорт, министър-председател на регион Брюксел-столица в 17:30 ч. на 8 октомври, вторник, на площад Jean Rey, Брюксел. Вечерта на 8 октомври ще се проведат няколко мероприятия за установяване на контакти на 12 от местата на изложбата.

Победителите във фотоконкурса “Европа в моя регион” за 2014 г. от Гърция, Унгария и Малта ще получат наградите си от комисар Хаан в сряда, 9 октомври, в 11:15  ч. в сградата Charlemagne.

Новост в тазгодишните OPEN DAYS е майсторски клас за 77 избрани докторанти и начинаещи изследователи в областта на регионалната и градската политика.

Освен семинарите в Брюксел до декември 2013 г. ще се проведат повече от 300 прояви под мотото „Европа в моя регион/град“.

За повече информация:

www.opendays.europa.eu

@EU_Regional / @EU_CoR / @JHahnEU: #euopendays – всички снимки във Flickr

Програма МЕДИА

Партниращи региони по държави

За контакти :

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar