Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Strasbourg, 2013. február 5.

Az Európai Bizottság büntetőjogi eszközökkel erősíti az euró védelmét

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot tett az euróbankjegyeket és –érméket hamisító bűnözőkkel szembeni fellépésre. Becslések szerint az euróhamisítás legalább 500 millió EUR költséget okozott a közös valuta 2002-es bevezetése óta. A javaslat célja az euró és más pénznemek hamisítás elleni védelmének megerősítése büntetőjogi intézkedések révén. Az említett intézkedések felölelik a több országra kiterjedő nyomozások megerősítését, valamint a kiszabható legenyhébb büntetések – többek között szabadságvesztés – bevezetését a hamisítás legsúlyosabb bűncselekményi tényállásai esetében. A javaslat azt is lehetővé teszi, hogy még a bírósági eljárás során elemezzék a lefoglalt hamisítványokat a forgalomban lévő további hamis euróbankjegyek és –érmék felderítése érdekében.

Viviane Reding, a Bizottság alelnöke és uniós jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „Az európai polgárok és vállalkozások megbíznak a bankjegyek és érmék eredetiségében. Ez azonban nem magától értetődő. Az euró a világ második legfontosabb pénzneme, és minden szükséges intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy többé ne válhasson a bűnözők célpontjává. A mai javaslat révén megerősítjük a pénzhamisítás elleni küzdelmet azáltal, hogy visszatartó erejű büntetőjogi szankciókat és hatékonyabb nyomozati eszközöket léptetünk életbe. A bűnszervezetek által elkövetett pénzhamisítás megrendíti a lakosságnak a fizetőeszközbe helyezett bizalmát, és súlyosan érinti a kormányokat, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket egyaránt. A felelősök nem maradhatnak büntetlenül – eljött az ideje, hogy a szabályozás hiányosságainak megszüntetésével az egész Európai Unióban megálljt parancsoljunk a pénzhamisításnak."

Algirdas Šemeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az euró az EU egyik legértékesebb eszköze. Ha azonban nem küzdünk vállvetve a védelméért, senki más nem teszi meg ezt helyettünk. 17 ország 330 millió lakójának fizetőeszköze vonzó célpont a bűnözők számára. Gondoskodnunk kell tehát arról, hogy a bűnözés ne legyen kifizetődő. A szankciókra vonatkozó összehangoltabb megközelítés és az országok közötti együttműködés javítása lehetővé teszi, hogy szigorúan lépjünk fel a pénzhamisítással szemben."

Az irányelv – amely Reding és Rehn alelnökök, valamint Šemeta biztos közös kezdeményezése – kötelezi a tagállamokat, hogy olyan hatékony nyomozati eszközöket biztosítsanak a pénzhamisítási ügyek felderítésére, amelyek egyenértékűek a szervezett bűnözés és a bűnözés egyéb súlyos formái elleni küzdelemben alkalmazott eszközökkel. A Bizottság minimális büntetésként legalább hat hónapos szabadságvesztés bevezetését javasolja a hamispénz előállításának és forgalomba hozatalának súlyos eseteiben. A büntetési tétel felső határaként pedig legalább nyolc éves szabadságvesztést írna elő a forgalomba hozatal elkövetési magatartás esetén (amit már jelenleg is alkalmaznak a 2000/383/IB tanácsi kerethatározat szerinti előállítással való elkövetésre). Mindez Unió-szerte nagyobb elrettentő erőt fejti ki e bűncselekményekkel szemben és javítja az igazságügyi hatóságok között, a hamisítók kézre kerítése érdekében zajló együttműködést, ezáltal pedig erősödik az euró védelme.

Végezetül az irányelv arra kötelezi a tagállamokat, hogy nemzeti bankjegyszakértői központjaik és nemzeti érmeszakértői központjaik számára a folyamatban lévő bírósági eljárások során is tegyék lehetővé a hamis eurók vizsgálatát, hogy lehetővé váljon a forgalomban lévő többi hamis pénz felderítése.

Előzmények

Összesen mintegy 913 milliárd EUR értékű euróbankjegy és 16 milliárd EUR értékű euróérme van forgalomban szerte a világon.

A pénzhamisítással foglalkozó szervezett bűnözői csoportok továbbra is célba veszik az eurót és más valutákat. A közös pénz 2002-es bevezetése óta az euróhamisítás legalább 500 millió EUR összegű pénzügyi kárt okozott. Ezt támasztja alá nagyszámú hamis euróbankjegy és –érme lefoglalása, valamint az, hogy továbbra is évente számolnak fel illegális pénznyomdákat és pénzverdéket az Európai Unió határain belül és kívül egyaránt. Ezek a fejlemények azt igazolják, hogy a hamisítás elleni jelenlegi intézkedések nem elegendőek, tehát az euró védelmének európai szintű javítására van szükség. 2012 második félévében 280 000 hamisított euróbankjegyet vontak ki a forgalomból.

Az Európai Központi Bank legfrissebb adatai szerint a huszas és ötvenes címletű euróbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban. A 2012 második felében felderített hamisítványok zömét (97,5 %) az euróövezet országaiban találták, csupán 2 %-ára bukkantak az euróövezeten kívüli uniós tagállamokban, 0,5 %-át pedig a világ többi részén fedezték fel.

A javasolt irányelv az euró bevezetésével kapcsolatos pénzhamisítás elleni, büntetőjogi és egyéb szankciókkal megvalósuló védelem megerősítéséről szóló 2000/383/IB tanácsi kerethatározatra épül és annak helyébe lép. Az irányelv hatályban tartja a kerethatározat legtöbb rendelkezését (különösen a bűncselekmények fogalommeghatározásait őrzi meg), ugyanakkor figyelembe veszi a Lisszaboni Szerződéssel bevezetett újításokat, amelyek a büntetőjog területére vonatkozó jogalkotási hatáskör biztosítása révén megerősítették az EU csalás elleni küzdelemmel kapcsolatos lehetőségeit. A pénzhamisítás visszaszorítására irányuló, 1929. évi nemzetközi egyezmény (genfi egyezmény) értelmében az euró fokozott védelmét a többi valutára is alkalmazni kell. Az irányelv kiegészíti a genfi egyezmény előírásait, és megkönnyíti annak alkalmazását az Európai Unióban.

2013. január 10-én az Európai Központi Bank bemutatta az új öteurós bankjegyet. Az öteurós bankjegy a bevezetendő Európé-sorozat első címlete, amelyet 2013. május 2-án bocsátanak ki az euróövezetben. Az euróbankjegyek és -érmék, 2002-es forgalomba hozataluk óta az európai integráció közismert szimbólumává váltak.

További információk

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Algirdas Šemeta biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Európai Bizottság – büntetőjogi politika

http://ec.europa.eu/justice/criminal/criminal-law-policy/index_en.htm

Memo/13/63

A jogszabálytervezet szövege az alábbi internetcímen érhető elő:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/euro-protection/legislation/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar