Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles/Vilnius, 30 septembrie 2013

Forumul european al sportului: Un medaliat cu aur la Jocurile Olimpice aduce în centrul atenției dubla carieră a sportivilor

Este ușor de imaginat că succesul în sport înseamnă câștiguri imense și o viață de lux. Acest tablou ar putea fi real pentru o elită restrânsă, însă, în cazul majorității sportivilor realitatea este foarte diferită. Atunci când cariera lor sportivă s-a încheiat ei trebuie să-și găsească un de loc de muncă „normal”. Pentru unii, acest lucru nu este ușor deoarece și-au pus toate energiile în sport și au abandonat pista studiilor. „O dublă carieră” pentru sportivi, care vizează combinarea formării sportive cu educația, va fi una dintre principalele teme abordate la Forumul UE al sportului pentru anul 2013, care are loc la Vilnius în perioada 30 septembrie-1 octombrie. Legendă a baschetului și medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Šarūnas Marčiulionissse, se va alătura dnei Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de activitățile sportive, într-o dezbatere la nivel înalt privind carierele duble în cea de-a doua zi a forumului.

Alte aspecte în discuție vor include Erasmus +, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, sumele de transfer în fotbal, și noua inițiativă „HEPA” a Comisiei care vizează încurajarea cetățenilor să facă mai mult exercițiu fizic și se bucure de beneficiile activităților fizice menite să îmbunătățească sănătatea. Pentru prima dată, Forumul va găzdui un Twitter „wall” (hashtag #EUsportforum), care va permite participanților la forum și amatorilor de sport furnizarea instantanee de reacții și observații.

Forumul coincide cu o reuniune informală a miniștrilor sportului, la care va participa și comisarul Vassiliou. Principalul obiectiv al reuniunii este planificarea și tradiția evenimentelor sportive majore și contribuția sportului la economie.

Comisarul Vassiliou a declarat: „Mă bucur foarte mult că Forumul european al sportului va sensibiliza opinia publică în legătură cu importanța dublei cariere pentru sportivi. Pentru fiecare „zeu” al sportului precum Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal sau Usain Bolt, există mii de sportivi care se confruntă cu o perioadă dificilă de adaptare la încheierea carierei sportive, cu excepția cazului în care s-au antrenat și pentru viața în afara terenului. De asemenea, aștept cu nerăbdare să subliniez noul nostru program Erasmus +, care va include un buget special pentru sportul de masă pentru prima dată, precum și deblocarea de fonduri pentru campanii transnaționale care vizează combaterea intoleranței, a violenței și a inegalității de șanse între femei și bărbați în domeniul sportului.”

Se preconizează că Erasmus+ va aloca peste 33 de milioane EUR pe an pentru sportul de masă între 2014 și 2020. Acesta va sprijini proiectele transnaționale care vizează promovarea schimbului de cunoștințe și bune practici, evenimente sportive europene necomerciale speciale și o bază de date consolidată pentru procesul de elaborare a politicilor în domeniul sportului. Principalii beneficiari vor fi organismele publice și organizațiile societății civile active în sportul de masă. Din 2007, Comisia a asigurat mai mult de 22 milioane de euro în sprijinul proiectelor sportive.

Următoarele etape

Consiliul și Parlamentul European ar trebui să adopte Erasmus+ în următoarele săptămâni. Recomandarea privind activitatea fizică menite să îmbunătățească starea sănătății propusă de Comisie ar putea fi adoptată de Consiliu înainte de sfârșitul anului.

Context

Reprezentanții mișcării sportive din Europa și ai statelor membre se întâlnesc în cadrul Forumului european al sportului. Forumul, care are loc anual, este o oportunitate pentru Comisie de a informa părțile interesate din sport cu privire la inițiativele sale de politică și pentru a le asculta opiniile. Acesta reunește 250 delegați, inclusiv reprezentanți de marcă ai Comitetului Olimpic European și ai Comitetului Olimpic Internațional, ai federațiilor europene, ai organizațiilor de sportivi amatori, și ai organizațiilor de ligi, cluburi și sportivi.

De asemenea, Forumul sportului pune în evidență proiecte finanțate de UE implementate în ultimii doi ani, care vizează sprijinirea luptei împotriva violenței și intoleranței în sport, incluziunea socială a imigranților, promovarea bunei guvernanțe în sport, lupta împotriva aranjării meciurilor, promovarea activității fizice pentru susținerea îmbătrânirii active, sensibilizarea cu privire la căile eficiente de promovare a sportului la nivel municipal și competițiile sportive de masă comune transfrontaliere între regiuni și state membre învecinate.

Sportul este o parte esențială a vieții pentru milioane de cetățeni europeni. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în decembrie 2009, UE a dobândit competențe în domeniul sportului. Articolul 165 din TFUE prevede că UE ar trebui să sprijine, să coordoneze și să completeze acțiunile politicii în domeniul sportului realizate de statele membre ale UE. Acesta invită, de asemenea, UE să contribuie la promovarea obiectivelor europene ale sportului, având în vedere totodată caracterul său specific, structurile sale bazate pe voluntariat, precum și funcția sa socială și educativă, și să dezvolte dimensiunea europeană a sportului.

Pentru informații suplimentare

Forumul european al sportului 2013

Comisia Europeană: Site-ul internet privind sportul

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Președinția lituaniană a UE

Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar