Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/Vilnius, 2013. szeptember 30.

EU sportfórum: Olimpiai aranyérmes tájékoztat a kettős karrierről

Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy ha valaki sikeres sportoló, akkor nyilvánvalóan rengeteget is keres, és luxusban tölti egész életét. Lehet, hogy ez egy maréknyi elitre igaz is, azonban a valóság a legtöbb sportoló esetében másként fest. Sportkarrierjük befejeztével valami „normális” munkát kell keresniük. Vannak, akiknek ez nem megy olyan könnyen, mivel eddig összes energiájukat a sportba fektették, és ezért az iskolapadot is korán elhagyták. A sportolók kettős karriere – a sport összekapcsolása az az oktatással – lesz a szeptember 30. és október 1. között Vilniusban megrendezendő 2013-as EU sportfórum egyik fő témája. A fórum második napján a legendás olimpiai aranyérmes kosárlabdázó, Šarūnas Marčiulioniss és Andrula Vasziliu, sportért felelős uniós biztos együtt vesznek majd részt a kettős karrierről folytatott magas szintű vitafórumon.

A fórumon további témákat is megvitatnak, így többek között szó lesz az EU új oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjáról, az Erasmus+ programról, a labdarúgók átigazolási díjairól, valamint a Bizottság új „HEPA” kezdeményezéséről,amelynek célja rábírni az embereket arra, hogy többet mozogjanak és élvezzék az egészségfejlesztő testmozgás előnyeit. Idén első alkalommal a fórum egy twitterfallal (hashtag: #EUsportforum) is rendelkezik majd, amely lehetővé teszi, hogy a fórum résztvevői és a sportrajongók azonnali visszajelzéseket adjanak, illetve közölhessék gondolataikat.

A fórum időpontja egybeesik a sportminiszterek informális találkozójával, amelyen Vasziliu biztos szintén részt vesz. Az informális találkozó központi témája a nagyobb sportesemények tervezése és hagyományai, valamint a sport gazdasági jelentősége lesz.

Vasziliu biztos a következőket nyilatkozta: „Rendkívül örülök annak, hogy az EU sportfórum tudatosítja majd az emberekben azt, hogy mekkora jelentősége van a sportolók számára a kettős karriernek. Minden egyes világsikereket elért élsportolóra – mind például Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal vagy Usain Bolt – több ezer olyan sportoló jut, akik kemény időknek néznek elébe, amikor befejezik karrierjüket, hacsak nem edzették magukat jó előre a sporton kívüli életre is. Külön ki szeretném emelni az új Erasmus+ programunkat, amely első alkalommal tartalmaz az alulról szerveződő sport számára elkülönített összegeket, emellett pedig olyan transznacionális kampányokat finanszíroz, amelyek célja a sporttal kapcsolatos erőszak, intolerancia és a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.”

A tervek szerint az Erasmus+ program keretében 2014 és 2020 között évente több mint 33 millió eurót irányoztunk elő az alulról szerveződő sport számára. Olyan transznacionális projekteket fogunk támogatni, amelyek célja a know-how és a bevált gyakorlatok cseréjének, a nem kereskedelmi jellegű európai sportrendezvényeknek és a szakpolitikai döntéshozatal tudományos alapjának erősítését célzó tevékenységeknek az előmozdítása. A fő kedvezményezettek a tömegsporttal foglalkozó állami szervezetek és civil társadalmi szervezetek lesznek. 2007 óta a Bizottság több mint 22 millió eurós támogatást nyújtott különféle sportprojekteknek.

A következő lépések

A Tanács és az Európai Parlament várhatóan a következő hetekben fogja elfogadni az Erasmus+ programot. A Bizottság által javasolt, az egészségfejlesztő testmozgás népszerűsítéséről szóló ajánlást a Tanács valószínűleg még az év vége előtt el fogja fogadni.

Háttér

Az EU sportfórumon az európai sportmozgalmak és a tagállamok képviselői vesznek részt. Az évente megrendezésre kerülő fórum alkalmat nyújt a Bizottságnak arra, hogy tájékoztassa a sportban érdekelt feleket szakpolitikai kezdeményezéseiről, illetve meghallgassa véleményeiket. A fórumon 250 küldött vesz részt, köztük a nemzetközi és az európai olimpiai bizottságok, európai sportszövetségek, tömegsportszervezetek, egyesületek, klubok vezető képviselői, valamint sportolók.

A fórum az olyan, uniós támogatást élvező, az elmúlt két év során végrehajtott projektekre is ráirányítja a figyelmet, amelyek az erőszak és intolerancia elleni küzdelmet, a migránsok társadalmi befogadását, a jó sportirányítást, a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása elleni küzdelmet, az aktív idősödést támogató testmozgást, az ismeretterjesztést a sport települési szinten történő ösztönzésére irányuló hatékony módszereket, valamint a szomszédos régiókban és tagállamokban, határokon átnyúló tömegsportversenyeket hivatottak támogatni.

A sport több millió európai polgár életének szerves része. A Lisszaboni Szerződés 2009-es hatálybalépése óta az EU a sport területén is hatáskörrel rendelkezik. Az EUMSZ 165. cikke kimondja, hogy az Európai Unió támogatja, összehangolja és kiegészíti az uniós tagállamok sportpolitikai intézkedéseit. Ezen túlmenően arra szólítja fel az Uniót, hogy a sport sajátos természetére, szerveződésének önkéntes részvételen alapuló sajátosságaira, valamint a társadalomban és a nevelésben betöltött szerepére tekintettel járuljon hozzá az európai sport előmozdításhoz.

További információk

EU sportfórum 2013

Európai Bizottság A sport honlapja:

Andrula Vasziliu honlapja

Az EU litván elnöksége

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar