Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 30. rujna 2013.

Komisija potpisala dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 4 milijuna EUR za održivu mobilnost u gradovima

Europska komisija potpisala je danas sporazum u vrijednosti od 4 milijuna EUR s konzorcijem od 14 europskih istraživačkih instituta, udruženja i društava koji se bave konzaltingom – uključujući 10 malih i srednjih poduzeća – za trogodišnji projekt poznat pod nazivom „Civitas Capital”.

Siim Kallas, potpredsjednik Komisije zadužen za promet, izjavio je: „Ovom dodjelom bespovratnih sredstava pokazuje se trajna predanost EU-a pitanju održive mobilnosti u gradovima. Civitas je jedna od najvažnijih inicijativa EU-a u tom području, koja će dati opipljive rezultate. Moramo još više razvijati urbanu dimenziju svoje prometne politike. S tim ciljem Komisija će u nastavku godine predstaviti sveobuhvatan paket u području mobilnosti u gradovima.”

Aktivnosti u okviru projekta Civitas Capital bit će:

  • okupljanje postojećeg znanja preko skupina posvećenih posebnim temama, koje će izrađivati savjetnike o najboljoj praksi

  • izdavanje preporuka o budućim prioritetima u području istraživanja i razvoja, koje će Komisija uključiti u svoj istraživački program za razdoblje 2014. – 2020.

  • razvijanje paketa za osposobljavanje i organiziranje raspoređivanja i razmjene stručnjaka za gradsku mobilnost – bit će uključeno oko 500 stručnjaka

  • upravljanje fondom za djelatnosti u iznosu od blizu 500 000 EUR za podršku prenošenju mjera u druge gradove, čime će se većem broju gradova omogućiti provedba učinkovitih mjera za mobilnost u gradovima

  • stvaranje pet dodatnih nacionalnih i regionalnih mreža te nastavak upravljanja postojećima – tim se mrežama poboljšava razmjena znanja i tehnologije te najbolje prakse unutar pojedinih jezičnih ili geografskih skupina

  • razvoj centra znanja koji će biti dostupan svim dionicima preko web-mjesta projekta Civitas – pristupne točke po načelu „sve na jednom mjestu” gdje će svima biti dostupni svi materijali izrađeni u okviru projekta Civitas ili za taj projekt, u svrhu učenja i ponovne primjene.

Pozadina

Civitas — što je akronim za „cities, vitality, sustainability (gradovi, vitalnost, održivost)” — financira se iz EU-ova okvirnog programa za istraživanje kako bi se gradovima dala podrška u nastojanjima da inovacijama ostvare održiviju mobilnost. Od početka projekta u 2002., u okviru Civitasa pružena je potpora za više od 700 demonstracijskih aktivnosti u oko 60 gradova (unutar ukupne mreže od 200 gradova koji stječu saznanja iz tih demonstracijskih aktivnosti), uz ukupna ulaganja EU-a u iznosu od preko 200 milijuna EUR. Time su pokrenuta dodatna ulaganja lokalnih i regionalnih vlasti i privatnih partnera u iznosu od blizu 1 milijarde EUR.

Komisija je u 2009. donijela Akcijski plan za mobilnost u gradovima, u koji je bilo uključeno 20 mjera koje je trebalo provesti do 2012. i čiji se rezultati trenutačno procjenjuju. Godine 2011. Komisija je objavila Bijelu knjigu o prometu, u kojoj se utvrđuju dva konkretna cilja za mobilnost u gradovima, tj. (1) postupno ukidanje korištenja vozila na konvencionalni pogon u gradovima do 2050. i (2) postizanje gradske logistike koja praktično funkcionira bez ispuštanja CO2 u najvećim gradskim središtima do 2030.

Dodatne informacije

web-mjesto projekta CIVITAS

web-mjesto GU MOVE

web-mjesto projekta Mobilnost u gradovima

Kampanja Odaberi pravu kombinaciju

Pratite potpredsjednika Kallasa na Twitteru

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar