Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 27.

A polgárok, az érdekelt felek és a politikai döntéshozók megvitatják a szociális jogok EU-n belüli jövőjét

Szeptember 30-án, hétfőn veszi kezdetét az élő, interaktív, online vita második köre - ezúttal a szociális jogok témájában –, amelyre a polgárok, valamint az érintett vállalkozások, szervezetek és politikai döntéshozók részvételével, az egységes piac hónapja (lásd IP/13/847) keretében kerül sor. Mindez lehetőséget nyújt a polgároknak és az érdekelt feleknek, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg az Unió jövőjéről, és valós időben, online megvitassák azokat más, Európa különböző részeiről származó polgárokkal, érdekeltekkel, tisztviselőkkel, vezetőkkel és szakemberekkel. A Bizottság ismét az internet segítségével próbálja bevonni a polgárokat és a civil társadalmi csoportokat szakpolitikai menetrendjébe. Az online fórum az érdekeltek számára egyedülálló, közvetlen kommunikációs csatornát kínál a brüsszeli politikai döntéshozókhoz. Az egységes piac hónapja folyamán a fórum az alábbi négy témakörben ad teret a folyamatos vitáknak: munkahelyek, szociális jogok, bankok és e-kereskedelem – mindezt az EU 24 hivatalos nyelvén.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A hét elején lefolytattuk az első, izgalmas online vitát az egységes piacon belüli munkalehetőségekről. Világossá vált számomra, hogy sok fiatalembert nyugtalanít az a perspektíva, hogy egymást követő fizetés nélküli szakmai gyakorlatokat kénytelen vállalni anélkül, hogy később esélye lenne fizetett állást találni. Erre a problémára megoldást kell találnunk. Védelmet kell nyújtanunk a munkavállalóknak az egységes piacon. Ezt a kérdéskört az egységes piac hónapjának második hetében is meg fogjuk vitatni. Sok védelmi intézkedés már most is létezik, mint például az egészségügyi és biztonsági minimumszabályok, ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy az emberek tartanak a meglévő szabályokkal való visszaélésektől, amelyek például az általuk érzékelt jóléti turizmusban és szociális dömpingben öltenek testet. Nagyon komolyan veszem ezeket az aggályokat, és várom, hogy a jövő héten megvitathassam azokat a polgárokkal.”

A viták hétfőtől szerdáig (szeptember 30. – október 2.) zajlanak 17 uniós országból származó 35 szakpolitikai javaslatról, amelyek köre a bármely tagállamban igénybe vehető egészségügyi ellátástól a tagállamok társadalombiztosítási intézményei közötti információáramlás megkönnyítéséig terjed. A szociális jogokról szóló vitára olyan időszakban kerül sor, amikor az alapvető szociális szolgáltatások nyújtása tekintetében egyre inkább elmosódik a határ a magán- és az állami szektor között, miközben a munkaerő mobilitásának növekedése miatt előfordulhat, hogy az EU belső határait átlépő személyek közül többen nem látnak tisztán a nyugdíjuk, az egészségügyi és egyéb ellátásaik tekintetében. Az elkövetkező vitanapokon a tagállamokban élő polgárok, helyi szervezetek és vállalkozások rávilágíthatnak a jelenleg is fennálló akadályokra és javaslatot tehetnek uniós szintű fellépésekre.

Háttér

Az egységes piac hónapja 4 egymást követő héten át a www.yourideasforeurope.eu honlapon kerül megrendezésre, minden héten más-más szakpolitikai témában:

  • szeptember 23–25., munkahelyek: Hogyan találhatunk állást, hozhatunk létre vállalkozást vagy ismertethetjük el képesítésünket Európában?

  • szeptember 30. – október 2., szociális jogok: Milyen szociális védelmi jogok léteznek az uniós belső piacon a nyugdíjak, az egészségügy és a közszolgáltatások tekintetében?

  • október 7–9., bankok: Mit lehetne még tenni a bankbetétek védelme, a pénzügyi válságok megismétlődésének megakadályozása és a növekedésösztönző reálgazdasági bankberuházások előmozdítása érdekében?

  • október 14-16., e-kereskedelem: Mennyire egyszerű az online termékértékesítés és -vásárlás, illetve a vevő számára a külföldön történő kézbesítés? Milyen védelemben részesülnek a közösségi portálokon az emberek által megosztott adatok?

Az egységes piac hónapja egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy Európa "netező polgárai" véleményezzék, bírálják, és finomítsák a gyakorlati problémákkal szembesülők által online benyújtott új szakpolitikai elképzeléseket. A résztvevők több módon eljuttathatják üzenetüket a döntéshozókhoz. Lehetőséget kapnak arra, hogy

  • szavazzanak a magánszemélyek, szervezetek és vállalkozások szakpolitikai javaslataira, illetve ezekkel kapcsolatban észrevételeket is tegyenek,

  • élő videokonferencia során kérdéseket tegyenek fel biztosoknak, európai parlamenti képviselőknek, uniós szakértőknek, és tagállami személyiségeknek, valamint vitába merülhetnek velük.

  • Öt résztvevőt meghívnak majd a Barnier biztossal október 23-án, a strasbourgi Európai Parlamentben folytatott záróvitára, amelyet az Euronews fog közvetíteni.

Az érdeklődők az online vitaplatformon mostantól még beküldhetik ötleteiket. Az érdekeltek és a polgárok ez idáig közel 400 ötletet nyújtottak be. Szeptember 23-án kezdődött a munkahelyekkel, továbbá szeptember 30-án kezdődik a szociális jogokkal, október 7-én a bankokkal és október 14-én az e-kereskedelemmel kapcsolatos ötletek vitája.

Független moderátorok összegzik majd a viták eredményét, vagyis a résztvevők által Európa megváltoztatására alkalmasnak tartott ötleteket, amelyek bekerülnek egy közzétételre szánt zárójelentésbe, és adott esetben a jövőbeni uniós szakpolitikákba.

További információ

yourideasforeurope.eu

Kapcsolattartók:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar