Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Πολίτες, ενδιαφερόμενοι φορείς και πολιτικοί ιθύνοντες συζητούν για το μέλλον των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ΕΕ

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο δεύτερος γύρος ζωντανών, διαδραστικών, διαδικτυακών συζητήσεων – αυτή τη φορά για τα κοινωνικά δικαιώματα — μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων, οργανισμών και πολιτικών ιθυνόντων στο πλαίσιο του Μήνα Ενιαίας Αγοράς (βλ. IP/13/847). Είναι μια ευκαιρία για όλους να διατυπώσουν προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ, και να τις συζητήσουν με άλλους πολίτες, ενδιαφερόμενους φορείς, υπαλλήλους, ιθύνοντες και εμπειρογνώμονες απ’ όλη την Ευρώπη μέσω διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο. Η Επιτροπή στρέφεται στο διαδίκτυο για να προωθήσει τη συμμετοχή πολιτών και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της. Το διαδικτυακό φόρουμ προσφέρει στους ενδιαφερομένους μια μοναδική και άμεση γραμμή επικοινωνίας με τους πολιτικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μήνα Ενιαίας Αγοράς, το φόρουμ φιλοξενεί διαδοχικές συζητήσεις σχετικά με τα ακόλουθα τέσσερα θέματα: απασχόληση, κοινωνικά δικαιώματα, τράπεζες, και ηλεκτρονικό εμπόριο – και στις 24 γλώσσες της ΕΕ.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Αυτήν την εβδομάδα είχαμε μια πρώτη συναρπαστική διαδικτυακή συζήτηση για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ενιαία Αγορά. Άκουσα καθαρά το μήνυμα πολλών νέων που φοβούνται ότι έχουν παρασυρθεί σε μια σειρά διαδοχικών μη αμειβόμενων περιόδων άσκησης χωρίς καμία προοπτική σταθερής εργασίας. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζομένους στην Ενιαία Αγορά, και αυτό είναι άλλωστε το θέμα που θα συζητηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μήνα Ενιαίας Αγοράς. Εφαρμόζονται ήδη πολλά μέτρα προστασίας, όπως τα ελάχιστα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, αλλά γνωρίζω ότι πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι καταστρατηγούνται οι ισχύοντες κανόνες, κατάσταση που οδηγεί για παράδειγμα σε αυτό που αποκαλείται «τουρισμός κοινωνικής πρόνοιας» ή «κοινωνικό ντάμπινγκ». Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες και ανυπομονώ να τις συζητήσω με πολίτες την άλλη εβδομάδα».

Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα τεθούν σε συζήτηση 35 ιδέες από 17 χώρες της ΕΕ για διάφορα θέματα, από την ελεύθερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε οποιοδήποτε κράτος μέλος έως μια πρωτοβουλία για διευκόλυνση της ροής πληροφοριών μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών. Η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα όσον αφορά την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ η αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε όσους αποφασίζουν να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ, όσον αφορά τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη και τις διάφορες παροχές. Κατά τη διάρκεια των προσεχών συζητήσεων, μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις από κάθε κράτος μέλος θα έχουν την ευκαιρία να επισημάνουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστορικό

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς διεξάγεται μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.yourideasforeurope.eu/en επί τέσσερεις συνεχείς εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα εξετάζεται ένα διαφορετικό θέμα πολιτικής:

  • απασχόληση (23-25 Σεπτεμβρίου): πώς μπορείτε να βρείτε δουλειά, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να αναγνωρίσετε τους τίτλους σπουδών σας στην Ευρώπη;

  • κοινωνικά δικαιώματα (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου): ποια είναι τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ όσον αφορά τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες;

  • τράπεζες (7-9 Οκτωβρίου): τι μπορεί ακόμη να γίνει για την προστασία των καταθέσεων, την πρόληψη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες επενδύουν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης;

  • ηλεκτρονικό εμπόριο (14-16 Οκτωβρίου): πόσο εύκολη είναι η ηλεκτρονική πώληση και αγορά προϊόντων και η παράδοσή τους σε άλλη χώρα; Πόσο ασφαλής είναι η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;

Ο «Μήνας Ενιαίας Αγοράς» δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους «πολίτες του διαδικτύου» να κάνουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται σε τοπικό επίπεδο μέσω διαδικτύου. Προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών, και συγκεκριμένα:

  • να ψηφίζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για προτάσεις πολιτικής που υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα, εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρήσεις

  • να θέτουν ερωτήματα και να συζητούν με επιτρόπους, ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες της ΕΕ και εθνικές προσωπικότητες μέσω ζωντανών τηλεσυζητήσεων.

Πέντε συμμετέχοντες θα κληθούν στην τελική συζήτηση με τον επίτροπο Μπαρνιέ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με απευθείας μετάδοση από το Euronews.

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να υποβληθούν ιδέες στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 400 ιδέες από ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένα άτομα. Στις 23 Σεπτεμβρίου τέθηκαν ήδη σε συζήτηση οι ιδέες για την απασχόληση, στις 30 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε συζήτηση οι ιδέες για τα κοινωνικά δικαιώματα, στις 7 Οκτωβρίου για τις τράπεζες, και στις 14 Οκτωβρίου οι ιδέες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ανεξάρτητοι συντονιστές θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, δηλαδή τις ιδέες των συμμετεχόντων για το πώς μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη, και στη συνέχεια αυτά θα συμπεριληφθούν σε τελική έκθεση που θα δημοσιευτεί και που ίσως επηρεάσει το μελλοντικό έργο της ΕΕ.

Περισσότερα

yourideasforeurope.eu

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar