Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 26 september 2013

Liefde is … meertalig

Hoe zeg je in 24 talen dat je een oogje op iemand hebt? Deze uiterst nuttige informatie krijg je vandaag van de Europese Commissie ter gelegenheid van de Europese Dag van de talen (EDT). Dat is wel het minimum dat je moet kennen als je van plan bent om deel te nemen aan een internationale EDT-dating, waar liefde meertalig is. In de kosmopolitische steden Berlijn en Praag wordt er 's avonds speakdating georganiseerd voor taalkundig avontuurlijk aangelegde types. Zelfs al ben je dat niet, daarna kan je flirten in de 24 officiële talen van de EU. Daarnaast zijn er in heel Europa nog honderden andere evenementen rond taal, van een meertalig rapconcert in Zagreb, een "Think German"-carrièrebeurs in Glasgow, tot een "Language Street"-promenade in Bratislava. Ook in 47 Europese landen en in andere delen van de wereld, waaronder Canada, Frans-Polynesië en de Verenigde Arabische Emiraten, worden evenementen georganiseerd om deze dag te vieren. De Commissie en de Raad van Europa steunen de Europese Dag van de talen en voor informatie over de activiteiten bij jou in de buurt kan je terecht op: http://edl.ecml.at/ en http://bit.ly/18UBpxo.

Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken: "De Europese Dag van de talen is de feestdag voor de taalkundige diversiteit van Europa en belicht de voordelen van talen leren. Die twee aspecten zijn daarin vervat, want taalkundige diversiteit is een fundamenteel element van onze Europese culturele identiteit en de mogelijkheid om verschillende talen te spreken opent vele deuren. In heel Europa worden evenementen georganiseerd, in klaslokalen, gemeenschapscentra, culturele instellingen, restaurants en in open lucht. Ga dus zeker kijken wat er bij jou in de buurt te beleven valt en vier mee."

"De Europese Dag van de talen is er voor iedereen! Meer dan ooit spelen taal en communicatie een centrale rol in onze samenleving. Door talen te leren kan je je geest openstellen voor nieuwe perspectieven en culturen," zo vult Ólöf Ólafsdóttir, directeur Democratisch Burgerschap en Participatie bij de Raad van Europa aan.

De Commissie is medeorganisator van twee speciale conferenties ter gelegenheid van de EDT: vandaag tekenen in Vilnius 400 deelnemers present voor een debat met als thema "Eenheid in verscheidenheid – talen voor mobiliteit, banen en actief burgerschap". Het is gericht op het belang van talen voor mobiliteit en werkgelegenheidskansen, en op de behoefte aan meer meertalige digitale inhoud en ondersteuning voor talen die minder onderwezen of gesproken worden. Dit evenement wordt georganiseerd met het Instituut voor de Litouwse taal, de Nationale Commissie voor de Litouwse taal en de Universiteit Vilnius. Morgen, op 27 september, houdt de Commissie in Brussel een conferentie over vertaling en moedertaal, waarbij Italiaans en Spaans centraal staan.

Erasmus+, het nieuwe programma voor onderwijs, opleiding en jeugdzaken voor 2014-2020, biedt bij al zijn belangrijkste programmapunten ondersteuning voor het leren van talen. Het nieuwe programma zal waarschijnlijk beschikken over een budget van bijna 15 miljard euro (een stijging van 40 % in vergelijking met de bestaande EU-mobiliteitsprogramma's) en verstrekt subsidies voor meer dan 4 miljoen mensen om via studie, opleiding of vrijwilligerswerk in het buitenland internationale ervaring en vaardigheden op te doen. Onlinecursussen worden aangeboden aan studenten, stagiairs en andere begunstigden die hun taalvaardigheid willen bijspijkeren voor ze naar het buitenland vertrekken. Ook voor acties die de samenwerking voor innovatie en goede praktijken versterken en voor steun voor beleidshervormingen wordt taalfinanciering beschikbaar gesteld.

De nationale agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van Erasmus+ in de lidstaten worden aangemoedigd om innovatieve taalprojecten te belonen met het Europees talenlabel.

Achtergrond

De Europese Dag van de talen werd in 2001 voor het eerst georganiseerd door de Raad van Europa als onderdeel van het Europees Jaar van de talen. De Europese Commissie en het Europees centrum voor moderne talen zijn actief betrokken bij de organisatie van evenementen in verband met taal op en rond die dag.

De Europese Dag van de talen moet het publiek bewust maken van de talen die in Europa worden gebruikt, culturele en taalkundige diversiteit bevorderen en het levenslang leren van talen stimuleren. Eerder dit jaar hebben de Raad van Europa en de Commissie een partnerschapsovereenkomst ondertekend voor een versterkte samenwerking bij het bevorderen van ICT-tools voor talenonderwijs en taaltests, en voor het beoordelen van taalvaardigheid.

In de Europese Unie zijn er 24 officiële talen, ongeveer 60 regionale talen en minderheidstalen en meer dan 175 migrantentalen. Wereldwijd zijn er tussen 6 000 en 7 000 talen; de meeste daarvan worden gesproken in Azië en Afrika. Ten minste de helft van de wereldbevolking is twee- of meertalig, wat inhoudt dat die mensen twee of meer talen spreken of begrijpen.

Zo zeg je in de 24 officiële talen van de EU "Ik vind jou leuk"

Bulgaars – Харесвам те

Deens – Jeg kan godt lide dig

Duits – Ich mag dich

Engels – I like you

Ests – Sa meeldid mulle

Fins – Tykkään sinusta

Frans – Tu me plais

Grieks – Μου αρέσεις

Hongaars – Tetszel nekem

Iers – Is maith liom thú

Italiaans – Mi piaci

Kroatisch – Sviđaš mi se

Lets – Tu man patīc

Litouws – Tu man patinki

Maltees – Togħġobni

Nederlands – Ik vind jou leuk

Pools – Podobasz mi się

Portugees – Gosto de ti

Roemeens – Îmi placi

Sloveens – Všeč si mi

Slowaaks – Páčiš sa mi

Spaans – Me gustas

Tsjechisch – Líbíš se mi

Zweeds – Jag gillar dig

Meer informatie

MEMO/13/825 Veelgestelde vragen over talen in Europa

http://ec.europa.eu/languages/european-language-label/index_en.htmTalenkennis: onmisbaar voor werkgelegenheid en groei

Unity in Diversity website van de conferentie over eenheid in verscheidenheid (in het Engels)

Taaldiensten van de Europese Commissie: tolken en vertalen

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)


Side Bar