Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 26. rujna 2013.

Ljubav je … višejezičnost

Kako reći "sviđaš mi se" na 24 jezika? Ovu vrlo korisnu informaciju donosi vam danas Europska komisija povodom Europskog dana jezika (EDL). To je najmanje što trebate znati ako planirate posjetiti međunarodni EDL događaj, na kojem je višejezičnost jezik ljubavi. Kozmopolitski Berlin i Prag domaćini su speak-dating večeri organiziranih za avanturiste na području stranih jezika: čak ako to i niste, sada ćete barem znati reći 'sviđaš mi se' na 24 službena jezika EU-a. Stotine sličnih događaja vezanih uz strane jezike odvijaju se diljem Europe, od višejezičnog rap koncerta u Zagrebu do 'Think German' sajma karijera u Glasgowu ili šetnje Ulicom jezika u Bratislavi. Osim 47 europskih zemalja, i ostali dijelovi svijeta, uključujući Kanadu, Francusku Polineziju i Ujedinjene Arapske Emirate, također organiziraju događaje kako bi proslavili ovaj dan. Komisija i Vijeće Europe podupiru Europski dan jezika, a više o događajima koji se odvijaju u vašoj blizini možete saznati na: http://edl.ecml.at/ & http://bit.ly/18UBpxo.

Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: "Europski dan jezika je dan kada slavimo jezičnu raznolikost Europe te koristi od učenja stranih jezika. Mi podržavamo oboje budući da je jezična raznolikost temeljni dio našeg europskog kulturnog identiteta, a sposobnost govorenja različitih jezika putovnica u svijet mogućnosti. Razni događaji odvijaju se diljem Europe, u učionicama, mjesnim zajednicama, kulturnim institutima, restoranima, ali i na otvorenom; provjerite stoga što se događa u vašem gradu i pridružite u slavlju."

"Europski dan jezika namijenjen je svima! Danas više nego ikada jezik i komunikacija predstavljaju središnje aspekte našeg društva. Učenje stranih jezika otvara naše umove prema novim perspektivama i kulturama," rekla je Ólöf Ólafsdóttir, Direktorica Demokratskog građanstva i sudjelovanja u Vijeću Europe.

Komisija je suorganizator dviju posebnih konferencija koje se održavaju povodom obilježavanja Europskog dana jezika: danas će u Vilniusu 400 sudionika sudjelovati u raspravi pod nazivom "Jedinstvo u različitosti - jezici za mobilnost, zapošljavanje i aktivno građanstvo". Naglasak rasprave bit će na važnosti jezika za mobilnost i mogućnosti zapošljavanja, kao i potrebi za većim brojem višejezičnih digitalnih sadržaja te podršci jezicima koji se rjeđe uče ili govore. Događaj je organiziran u suradnji s Institutom za litvanski jezik, Državnom komisijom za litvanski jezik te Sveučilištem u Vilniusu. Sutra, 27. rujna, Komisija će u Bruxellesu biti domaćin konferencije pod nazivom "Prijevod i materinji jezik", s posebnim naglaskom na talijanski i španjolski jezik.

Erasmus+, novi program EU-a u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih za razdoblje 2014.-2020., pružit će potporu učenju stranih jezika u svim svojim glavnim aktivnostima. U okviru novog programa, s predviđenim proračunom od gotovo 15 milijardi eura (+40% u usporedbi sa sadašnjim programima mobilnosti EU-a), pružit će se financijska potpora više od 4 milijuna ljudi kako bi mogli steći međunarodno iskustvo i vještine bilo kroz studij, osposobljavanje ili volontiranje u inozemstvu. Internetski tečajevi bit će ponuđeni studentima, naučnicima i ostalim korisnicima koji žele poboljšati svoje jezične vještine prije odlaska u inozemstvo. Aktivnosti s ciljem jačanja suradnje za inovacije i dobre prakse, kao i podrška reformama politika, također će dobiti sredstva namijenjena za učenje stranih jezika.

Nacionalne agencije odgovorne za provođenje programa Erasmus + u državama članicama bit će potaknute na dodjeljivanje Europske oznake za jezike (European Language Label) inovativnim jezičnim projektima.

Pozadina

Europski dan jezika obilježen je po prvi put 2001. godine u organizaciji Vijeća Europe u sklopu Europske godine jezika. Europska komisija i Europski centar za moderne jezike aktivno sudjeluju u organizaciji događaja vezanih uz učenje stranih jezika na sam dan događaja, kao i u danima koji prethode i slijede događaju.

Cilj Europskog dana jezika jest jačati svijest o jezicima koji se govore u Europi, promicati kulturnu i jezičnu raznolikost te potaknuti cjeloživotno učenje jezika. Ranije ove godine, Vijeće Europe i Europska komisija potpisali su partnerski sporazum o jačanju suradnje u promociji ICT alata za poučavanje jezika i testiranje, te procjenu jezičnih kompetencija.

Europska unija ima 24 službena jezika, oko 60 regionalnih i manjinskih jezika, te više od 175 migrantskih jezika. Na svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika, a većina njih govori se u Aziji i Africi. Najmanje je polovina svjetske populacije dvojezična ili višejezična, tj. oni govore ili razumiju dva ili više jezika.

Kako reći "sviđaš mi se" na 24 službena jezika EU-a?

bugarski – Харесвам те

hrvatski - Sviđaš mi se

češki – Líbíš se mi

danski – Jeg kan godt lide dig

nizozemski – ik vind jou leuk

engleski – I like you

estonski – Sa meeldid mulle

finski – Tykkään sinusta

francuski – Tu me plais

njemački – Ich mag dich

grčki – Μου αρέσεις

mađarski – Tetszel nekem

irski – Is maith liom thú

talijanski – Mi piaci

latvijski – Tu man patīc

litavski – Tu man patinki

malteški – Togħġobni

poljski – Podobasz mi się

portugalski – Gosto de ti

rumunjski – Îmi placi

slovački – Páčiš sa mi

slovenski – Všeč si mi

španjolski – Me gustas

švedski – Jeg gillar dig

Dodatne informacije

MEMO/13/825 Često postavljana pitanja o jezicima u Europi

Jezici i zapošljavanje

Jedinstvo u različitosti web-mjesto konferencije

Jezične službe Europske komisije: Usmeno i pismeno prevođenje

Web-mjesto Androulle Vassilious

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakt osobe :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar