Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 26. syyskuuta 2013

Rakkautta on ... monikielisyys

Miten sanotaan ”tykkään sinusta” 24 kielellä? Euroopan komissio paljastaa tämän erittäin hyödyllisen tiedon tänään Euroopan kielten teemapäivän kunniaksi. Se sinun on ainakin tiedettävä, jos aiot osallistua teemapäivän kansainväliseen treffitapahtumaan, jossa monikielisyys on rakkauden kieli. Kosmopoliittiset kaupungit Berliini ja Praha järjestävät treffi-iltamia kielellisesti seikkailunhaluisille ihmisille – ja vaikket olisikaan sellainen, opitpahan ainakin sanomaan ”tykkään sinusta” EU:n 24 virallisella kielellä. Eri puolilla Eurooppaa järjestetään myös satoja muita kieliin liittyviä tapahtumia, kuten esimerkiksi monikielinen rap-konsertti Zagrebissa, saksa-teemaiset uramessut Glasgow’ssa ja päiväkävely Kielikadulla Bratislavassa. Kielten teemapäivää vietetään 47 Euroopan maan lisäksi myös muualla maailmassa: mm. Kanada, Ranskan Polynesia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat järjestävät omia tapahtumiaan päivän kunniaksi. Euroopan kielten teemapäivän tukijat ovat komissio ja Euroopan neuvosto. Tietoa lähelläsi järjestettävistä tapahtumista löydät osoitteesta: http://edl.ecml.at/ & http://bit.ly/18UBpxo.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komission jäsen Androulla Vassiliou totesi, että Euroopan kielten teemapäivänä juhlitaan Euroopan kielellistä moninaisuutta ja kielten oppimista. “Kannatamme kumpaakin siksi, että kielellinen moninaisuus on olennainen osa eurooppalaista kulttuuri-identiteettiämme ja kyky puhua vieraita kieliä on avain moniin mahdollisuuksiin,” sanoi Vassiliou ja jatkoi: ”Tapahtumia järjestetään eri puolilla Eurooppaa kouluissa, monitoimitaloissa, kulttuurikeskuksissa, ravintoloissa ja ulkosalla, joten tutki mitä lähistölläsi tapahtuu ja liity joukkoon!”

”Euroopan kielten teemapäivä on tarkoitettu kaikille! Kielitaito ja viestintä ovat yhteiskunnassamme tärkeämpiä kuin koskaan. Vieraiden kielten opetteleminen avaa meille uusia näköaloja ja kulttuureja,” lisäsi Ólöf Ólafsdóttir, demokraattisesta kansalaisuudesta ja osallistumisesta vastaavan osaston johtaja Euroopan neuvostossa.

Komissio on mukana järjestämässä kahta erityiskonferenssia Euroopan kielten teemapäivän kunniaksi: tänään Vilnassa 400 osanottajaa osallistuu keskusteluun aiheesta ’Moninaisuudessaan yhtenäinen – kielet liikkuvuuden, työpaikkojen ja aktiivisen kansalaisuuden tukena’. Keskustelussa keskitytään kielten merkitykseen liikkuvuuden ja työllistymismahdollisuuksien kannalta sekä tarpeeseen saada enemmän monikielistä digitaalista sisältöä ja tukea vähemmän opetetuille tai puhutuille kielille. Tapahtuman järjestävät Liettuan kieli-instituutti, Liettuankielen kansallinen komissio ja Vilnan yliopisto. Huomenna (27. syyskuuta) komissio isännöi Brysselissä konferenssia, jonka aiheena on ’kääntäminen ja äidinkieli’ ja jossa kiinnitetään erityistä huomiota italiaan ja espanjaan.

Erasmus+, EU:n uusi koulutus- ja nuorisoalan ohjelma vuosiksi 2014–2020, tukee kieltenopiskelua kaikilla sen tärkeimmillä toimintalinjoilla. Tämä uusi ohjelma, jolle on varattu lähes 15 miljardin euron budjetti (yli 40 prosenttia enemmän kuin nykyisissä EU:n liikkuvuusohjelmissa), tarjoaa apurahoja yli neljälle miljoonalle kansalaiselle, jotka haluavat hankkia kansainvälistä kokemusta ja taitoja opiskelemalla, kouluttautumalla tai tekemällä vapaaehtoistyötä ulkomailla. Online-kursseja tarjotaan muun muassa opiskelijoille ja harjoittelijoille, jotka haluavat parantaa kielitaitoaan ennen ulkomaille lähtöä. Kielialan rahoitusta saavat myös toimet, joilla vauhditetaan innovointia ja hyvien toimintatapojen vaihtoa edistävää yhteistyötä ja tuetaan politiikan uudistamista.

Erasmus+ -ohjelmasta jäsenvaltioissa vastaavia kansallisia toimistoja kannustetaan myöntämään kielihankkeiden eurooppalainen laatuleima innovatiivisille kielihankkeille.

Taustaa

Euroopan neuvosto järjesti Euroopan kielten teemapäivän ensimmäistä kertaa vuonna 2001 Euroopan kielten teemavuoden yhteydessä. Euroopan komissio ja Euroopan nykykielten keskus osallistuvat aktiivisesti kieliin liittyvien tapahtumien järjestämiseen teemapäivänä ja sen tienoilla.

Euroopan kielten teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta Euroopassa käytetyistä kielistä, edistää kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta ja kannustaa elinikäiseen kieltenoppimiseen. Aiemmin tänä vuonna Euroopan neuvosto ja komissio allekirjoittivat kumppanuussopimuksen yhteistyön tiivistämisestä tieto- ja viestintäteknisten välineiden käytön edistämiseksi kieltenopetuksessa ja testauksessa sekä kielitaidon arvioinnissa.

Euroopan unionissa on 24 virallista kieltä, noin 60 alueellista ja vähemmistökieltä ja yli 175 maahanmuuttajien kieltä. Maailmassa on 6 000–7 000 kieltä, joista useimpia puhutaan Aasiassa ja Afrikassa. Vähintään puolet maailman väestöstä on kaksi- tai monikielisiä eli he puhuvat tai ymmärtävät kahta tai useampaa kieltä.

Miten sanotaan ’tykkään sinusta’ EU:n 24 virallisella kielellä?

bulgaria – Харесвам те

englanti – I like you

espanja – Me gustas

gaeli – Is maith liom thú

hollanti – Ik vind jou leuk

italia – Mi piaci

kreikka – Μου αρέσεις

kroaatti – Sviđaš mi se

latvia – Tu man patinki

liettua – Tu man patīc

malta – Togħġobni

portugali – Gosto de ti

puola – Podobasz mi się

ranska – Tu me plais

romania – Îmi placi

ruotsi – Jag gillar dig

saksa – Ich mag dich

slovakia – Páčiš sa mi

sloveeni – Všeč si mi

suomi – Tykkään sinusta

tanska - Kan godt lide dig

tšekki – Líbíš se mi

unkari – Tetszel nekem

viro – Sa meeldid mulle

Lisätietoja

MEMO/13/825 Usein kysyttyä Euroopan kielistä

http://ec.europa.eu/languages/european-language-label/index_en.htmKielet ja työllistyminen

Moninaisuudessaan yhtenäinen -konferenssin verkkosivut

Euroopan komission kielipalvelut: Tulkkaus ja Käännöstoiminta

Androulla Vassilioun verkkosivut

Seuraa Androulla Vassiliouta Twitterissä @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32-2) 295 92 58; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32-2) 295 96 67


Side Bar