Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 5.

A biztonságosabb internet napja (2013): „Kapcsolat és tisztelet”

Médiacégek, technológiai, távközlési és internetes vállalatok közös munkájának eredményeit mutatta be a Bizottság 2013. február 5-én, a biztonságosabb internet napján. A társaságok 2011 decemberében tettek közös vállalást, hogy az internetet a gyermekek számára jobb és biztonságosabb térré alakítják (lásd IP/11/1485).

Az önszabályozásban részt vevő 29 vezető vállalat arról számolt be, hogyan fognak közösen a gyermekek online védelméhez új benchmarkokat meghatározni. Vállalásuk eredményeként minden készülék (többek között az okostelefonok, a táblagépek, a számítógépek és a játékkonzolok) felszerelhető lesz a szülői ellenőrzésre szolgáló eszközökkel és a káros tartalmak és kapcsolatok egyszerű bejelentését lehetővé tevő felületekkel. Az iparág azon is dolgozik, hogy a szülők ezeket az eszközöket ismerjék és használják is. Ezen kívül az életkornak megfelelő adatvédelmi beállítások és a gyermekekre ártalmas anyagok internetről való eredményes eltávolításának legjobb gyakorlatait is megállapították. Rendkívül ígéretesek azok a vállalások is, amelyek a tartalmak besorolásának szélesebb körű alkalmazását segítő technológiai eszközökre irányulnak. A vállalások gyakorlati megvalósulása 2013-ban esedékes.

Az átlagos európai gyermek 7 évesen lép először az internetre. A biztonságosabb internet napja az online jogokról és felelősségekről szól, hogy életkortól függetlenül mindenki tiszteletben tartsa a másikat, amikor kapcsolatba lép vele. Az EU-ban és világszerte számos rendezvényre kerül sor, 2014-től kezdődően pedig az EU és az USA egyszerre fogja „ünnepelni” a biztonságosabb internet napját.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: „Örömömre szolgál, hogy ezek a vezető vállalatok pozitívan reagáltak felhívásunkra, és ágazatokon átívelő közös munkával konkrét eredményeket hoztak létre. A gyermekvédelemnek az igazgatótanácsok szintjén is a figyelem középpontjába kell kerülnie, ezért még többre van szükség. Kíváncsian várom a vállalások 2013-as megvalósulását, és az online ágazatban megjelenő új gyermekvédelmi benchmarkot: a gyermek védeleme mint alapértelmezés”.

A digitális menetrend weboldalán ma közzétett vállalati nyilatkozatokból kiolvasható, hogy a koalíció a gyermekek szempontjából néhány téren máris javulást ért el:

Fokozatosan általánossá válnak az online visszaélést vagy zaklatást bejelentő eszközök. Néhány vállalat tovább megy, és forródrót-szolgáltatókkal (pl. Telefónica, Vodafone, a KPN távközlési cég által létrehozott Meldknop) vagy alkalmazásokkal (pl. a Google-on elérhető SecondFriend) működik együtt. A Facebook által kifejlesztett Support Dashboard segítségével a cég munkatársai jobban nyomon tudják követni a visszaélések vagy a Facebook közösségi normáit sértő tartalmak bejelentését, a felhasználók pedig láthatják a válaszlépéseket.

Már elérhetők a több terméken – számítógépeken, táblagépeken, okostelefonokon, valamint összekapcsolt TV-készülékeken – is alkalmazható szülői ellenőrző eszközök és szolgáltatások is, 2013-ban pedig továbbiak várhatók. A France Telecom például egy táblagépeken és okostelefonokon alkalmazható eszközt fejleszt, áprilistól pedig minden LG mobilkészüléken lesz szülői ellenőrző program. Egy bizottsági tanulmány elismeri ezt a szélesebb körű alkalmazhatóságot, azonban megállapítja, hogy míg az eszközök hatásosan blokkolják a pornográf anyagokat, addig kevéssé alkalmasak erőszakos, fajgyűlölő vagy más ártalmastartalmak letiltására. Egyes vállalatok máris tájékoztatást adnak eszközeikről, illetve el is kezdték megvalósításukat vagy aktív választásként vagy alapértelmezésben (pl. Microsoft vagy Nintendo). A társaságok – többek között a France Telecom, a Mediaset, a TeliaSonera, a Tuenti és a Telecom Italia – ezen túlmenően szülőknek szóló tájékoztató kampányokat is terveznek.

Széles körben elterjedt az alkalmazások, online videók és filmek tartalomminősítése, amelynek alapja a nemzeti és nemzetközi szervezetek vagy a vállalatok saját besorolási rendszere. Idén egy több vállalatot (pl. Deutsche Telekom, Mediaset, Nokia, Opera, Orange, RIM, Telefónica, Vodafone), tartalomminősítő ügynökséget és technikai szakértőt felölelő technikai munkacsoport fog a tartalomminősítő rendszerek harmonizálásán dolgozni, és arról gondoskodni, hogy az eszközök képesé váljanak az anyagok korosztályi besorolásának meghatározására.

A koalíció meghatározta és megosztotta a korosztályoknak megfelelő adatvédelmi beállítások legjobb gyakorlatait. Minden vállalat naprakész tájékoztatást ad adatvédelmi beállításairól, amelyek rövidesen kereshetők lesznek, hogy így a szülők, a tanárok és maguk a gyermekek a legjobb döntéseket hozhassák online adataik védelméről. A vállalatok vállalták azt is, hogy az egyes korosztályoknak megfelelő adatvédelmi beállításokat tesznek lehetővé, valamint a fiatalabb közönség számára megfelelő nyelvezettel világos és érthető tájékoztatást adnak.

Az ágazat nyilvánosságra hozta, mit tesz a gyermekek szexuális bántalmazását tartalmazó anyagok – már bejelentésük előtti – kiszűrésére, és a sértő tartalmak eltávolítására. Az iparág elkötelezett a visszaélések bejelentésére szolgáló forródrót-szolgáltatókkal és a bűnüldöző szervekkel való párbeszéd és kapcsolatok javítása iránt. A szexuális visszaélést tartalmazó anyagok bejelentésére szolgáló forródrót-szolgálatoknál 2012-ben hatékonyabbak lettek a bejelentéseket figyelő és a tartalmakat eltávolító folyamatok, a legtöbb ilyen tartalomnak otthont adó országok bűnüldöző szervei pedig lerövidítették reakcióidejüket.

A Bizottság 2013-ban az alábbiakkal kívánja támogatni a további munkát, a koalíciót és annak tagjait:

  • Felállít egy vállalati felelősségvállalással foglalkozó platformot, hogy a koalíció eredményeit figyelemmel kísérje és más önszabályozó folyamatokkal összevonja.

  • Támogatja a bejelentésre szolgáló böngészőgombok és a segélyvonalakra mutató linkek fejlesztését. A már meglévő Biztonságosabb Internet program, illetve a javasolt Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális szolgáltatásainak keretében finanszírozza a gyermek-adatvédelmi beállítások Biztonságosabb Internet Központok által működtetett adatbázisának tárolását.

  • Támogatja a tartalomminősítő rendszerek interoperabilitására irányuló ágazati kutatást és innovációt (a versenyképességi és innovációs keretprogram és a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram részeként).

  • Előmozdítja az életkorfelismerő szolgáltatások fejlesztését, ami az elektronikus azonosításról szóló jogszabálytervezet nyomán megvalósuló és az egész EU-ban elismerhető elektronikus személyi igazolványban rejlő technikai lehetőségeken fog alapulni.

  • A „Horizont 2020” program keretében befektet a gyermekek bántalmazásáról szóló tartalmat felismerő eszközökbe és technológiákba.

A gyermekek online biztonsága az európai digitális menetrend egyik legfontosabb vállalása, és fontos része a Bizottság online bizalmat és biztonságot erősítő szélesebb körű erőfeszítéseinek. A Bizottság a következő napokban mutatja be az EU internetbiztonsági stratégiáját és egy a hálózat- és információbiztonságról szóló jogszabályjavaslatot. Ezek célja egy biztonságos és bizalomra méltó digitális környezet létrehozása, valamint az EU alapvető értékeinek és alapjogainak előmozdítása és védelme.

Háttér

A Bizottság 2012. május 2-án elfogadta a gyermekbarát internet európai stratégiáját, amely négy fő cél körül határoz meg intézkedéseket.

Saját elmondása alapján az internetező 9–12 évesek 38%-a a korhatárok ellenére saját profillal rendelkezik a közösségi oldalak valamelyikén. Az internetező gyermekek több mint 30%-a mobiltelefonnal, míg 26%-uk játékkonzollal csatlakozik a világhálóhoz. 10-ből 4 gyermek saját bevallása szerint már megtapasztalta az internet veszélyeit, például volt kitéve internetes zaklatásnak, kapott már más felhasználóktól anorexiára vagy önkárosításra bíztató tartalmakat, illetve előfordult, hogy mások visszaéltek személyes adataival.

A koalíció tagjai

Apple

LG Electronics

Stardoll

BSkyB

Mediaset

Sulake

BT

Microsoft

Telefónica

Dailymotion

Netlog*

TeliaSonera

Deutsche Telekom

Nintendo

Telecom Italia

Facebook

Nokia

Telenor Group

France Telecom-Orange

Opera Software

Tuenti

Google

Research in Motion

Vivendi

Hyves

RTL Group

Vodafone

KPN

Samsung

Liberty Global*

Skyrock

* konkrét előrelépésről még nem számolt be

Hasznos linkek

Digitális menetrend: jobb internetet a gyermekeknek

A vállalatok nyilatkozataihoz és más fontos dokumentumokhoz vezető linkek

A digitális menetrend weboldala

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes biztost a Twitteren

www.saferinternetday.org

Twitter hashtagek: #SID2013 és #betterinternet4kids

Magyarország:

www.saferinternet.hu

www.biztonsagosinternet.hu

Contacts :

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)


Side Bar