Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 26.

660 millió eurós uniós támogatás a legkiválóbb kutatóknak

Az élet lehetőségeinek kutatása a Marson, a rákos sejteket megtámadó vírusok kitenyésztése, a fotonika alkalmazása a szürkehályogban szenvedők látásának helyreállítására; korunk nagy társadalmi kihívásai, például a fejlett országok népességének elöregedése vagy a kapitalista társadalmak egyenlőtlenségei: íme csak néhány azon 284 tudós kutatási területei közül, akik ösztöndíjat nyertek az Európai Kutatási Tanács (EKT) támogatási programjának legújabb, 660 millió euró összértékű pályázatán.

Az EU hetedik kutatási keretprogramjába illeszkedő „Advanced Grants” pályázat keretében az EKT maximum 3,5 millió euró összegig ítélhet meg egyéni kutatói ösztöndíjakat. A program az alapkutatások területén a világ egyik legtekintélyesebb támogatási programja lett: támogatása elismert és tapasztalt kutatóknak biztosít lehetőséget alapkutatásaik folytatásához. Az „Advanced Grants” következő pályázata a Horizont 2020 elnevezésű új uniós kutatási és innovációs program első ilyen kiírása lesz.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos kijelentette: Az EKT olyan kutatókat támogat, akik élen járnak saját szakterületükön, és akiknek tehetségére szükségünk van Európában. Az ő kreativitásuk és kemény munkájuk révén felhalmozott tudás önmagában is érték, de gyakran pozitív hatással van társadalmainkra és gazdaságunkra is. Ez indokolja az EKT költségvetésének jelentős bővítését a Horizont 2020 program keretében.

A mostani pályázat nyertesei 27 különböző államból kerültek ki; közöttük a brit, a német, a francia, a holland és az olasz kutatók képviseltetik magukat a legnagyobb számban. A nyertesek az Európai Kutatási Térség 18 országának mintegy 150 különböző intézményénél dolgoznak.

Az idei kiírásra több mint 2400 pályázat érkezett be az EKT-hoz, ami enyhe növekedést jelent (+4,5%) az előző évhez képest. A sikeres pályázók az EKT-ösztöndíjak segítségével saját kutatócsoportot alakíthatnak ki, és a becslések szerint megközelítőleg 1200 posztdoktori és PhD-hallgatót vonnak majd be az EKT-kutatásokba.

Az „Advances Grants” nagytekintélyű vezető kutatóknak ítélhető oda, állampolgárságuktól és életkoruktól függetlenül. Előírás viszont, hogy tudományos szempontból függetlenül dolgozzanak, és közelmúltbeli kutatási teljesítményük alapján az adott szakterület(ek)en vezető tudósoknak számítsanak. Az EKT a fiatal, pályakezdő kutatótehetségek („Starting Grant” pályázatok), valamint a már önállóan dolgozó tudományos kiválóságok („Consolidator Grants”) számára is kínál ösztöndíjakat.

További információk a támogatott projektekről.

Háttér

Az EKT pályázatán állampolgárságtól függetlenül olyan tapasztalt kutatók vehetnek részt, akik az Európai Kutatási Térség (az uniós tagállamok és az EU kutatási programjaihoz társult országok) területén dolgoznak, vagy ott kívánnak letelepedni. Az idei pályázat keretében az EU legnagyobb tagállamaiként abszolút összehasonlításban az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország ad otthont a legtöbb nyertes projektnek. A népesség méretéhez képest Hollandia, az Egyesült Királyság, Finnország és Dánia (mint EU-tagállamok), illetve Svájc és Izrael (mint az EU kutatási keretprogramjához társult országok) területén dolgozik az idei kiírás legtöbb nyertes pályázója.

A pályázaton az összesített sikerességi arány megközelítette a 12%-ot. Az idei ösztöndíjkiírás sikeres pályázói között a nők aránya valamivel 13% fölött van, ami jelzi a nők változatlan alulreprezentáltságát a vezető kutatói pozíciókban. A támogatást nyert kutatók átlagéletkora 53 év.

A kiválasztott projektek 45%-a a „természettan és műszaki tudományok”, 36%-a az „élettudományok”, 18%-a pedig a „társadalomtudományi és humán kutatás-fejlesztés” elnevezésű területekhez köthető. Az ösztöndíjasokat 25, elismert nemzetközi tudósokból álló grémium választotta ki szakmai értékelésen alapuló elbírálás során. További információkért lásd a statisztikai adatokat.

Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első összeurópai finanszírozású szervezet az alapkutatások területén. Az EKT az EU hetedik kutatási keretprogramjának úttörő jellegű alkotóeleme, amely az „Ötletek” egyedi program végrehajtása céljából jött létre. Az EKT 2007 és 2013 között összesen 7,5 milliárd eurónyi költségvetésből gazdálkodhat. Az Európai Bizottság a „Horizont 2020” program (2014–2020) keretében az EKT költségvetésének jelentős kibővítését javasolta.

További információk

Az EKT honlapja:

http://erc.europa.eu

Az EKT sajtóközleménye:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/press_release_adg2013_results.pdf

Horizont 2020:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar