Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 26. rujna 2013.

660 milijuna EUR financijskih sredstava EU-a najboljim istraživačima

Istraživanje granica života na Marsu, razvijanje virusa kojim se mogu uništiti kancerogene stanice ili primjena fotonike za povrat vida pacijentima s očnom mrenom. Društveni izazovi poput sve starijeg stanovništva u zemljama u razvoju ili nejednakosti u kapitalističkim društvima. Sve su to samo neka od pitanja koja pokušava riješiti 284 znanstvenika kojima će u posljednjem krugu financiranja Europsko istraživačko vijeće (ERC) dodijeliti 660 milijuna eura.

U svojem šestom i posljednjem natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Sedmog okvirnog programa EU-a za istraživanje (FP7), Europsko istraživačko vijeće dodijelit će pojedinačna bespovratna sredstva u iznosu do 3,5 milijuna EUR. Ta sredstva koja spadaju među najprestižnija u svijetu pionirske znanosti, omogućit će već uvaženim višim istraživačima da nastave svoja „blue sky” istraživanja. Sljedeći poziv na natječaj za priznate istraživače bit će prvi u okviru novog programa za istraživanje i inovacije EU-a, Obzor 2020.

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „ERC financira istraživače koji su u samom vrhu istraživačkog svijeta, a taj nam je talent u Europi potreban. Njihovom kreativnošću i napornim radom stvara se znanje koje je samo po sebi dragocjeno, no ono često povoljno utječe i na naše društvo i gospodarstvo. To je razlog zbog kojeg će proračunu ERC-a biti dodijeljena znatna sredstva u okviru programa Obzor 2020.”

U okviru ovog poziva na natječaj izabrani su kandidati 27 različitih nacionalnosti, među kojima su najbrojniji britanski, njemački, francuski, nizozemski i talijanski istraživači. Korisnici sredstava dolaze iz oko 150 institucija iz 18 različitih zemalja Europskog istraživačkog prostora (ERA).

Za ovaj je natječaj ERC primio preko 2 400 zahtjeva, a u odnosu na prošlu godinu radi se o manjem povećanju (4,5 %). Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja dodjeljuje ERC, znanstvenici izabrani u ovom natječaju moći će stvoriti vlastite istraživačke timove čime će oko 1 200 studenata na poslijedoktorskim i doktorskim studijima postati članovi tima ERC-a.

Bespovratna sredstva dodijeljena su već priznatim istraživačima svih nacionalnosti i dobi, koji su znanstveno neovisni i koji su u nedavnim istraživanjima ostvarili dobre rezultate te čiji profil potvrđuje da su vodeći u svojem području. ERC financira i mlade, nadarene istraživače na početku karijere (ERC sredstva namijenjena mladim istraživačima) i već neovisne izvrsne znanstvenike (ERC sredstva namijenjena priznatim znanstvenicima).

Saznajte više o primjerima projekata.

Pozadina

Bespovratna sredstva ERC-a namijenjena su vrhunskim istraživačima svih nacionalnosti koji se nalaze na Europskom istraživačkom prostoru (ERA) ili su voljni preseliti u njega (države članice EU-a i zemlje povezane s istraživačkim programima EU-a). Najveći apsolutni broj izabranih istraživača u ovom pozivu dolazi iz Ujedinjene Kraljevine, Njemačke i Francuske, kao najvećih država članica EU-a. U odnosu na broj stanovnika, najveći broj uspješnih kandidata u ovom pozivu dolazi iz Nizozemske, Ujedinjene Kraljevine, Finske i Danske (od država EU-a) te Švicarske i Izraela (od zemalja povezanih s istraživačkim programima EU-a).

Ukupna stopa uspješnosti za ovaj poziv iznosi približno 12 %. Udio žena izabranih u ovom krugu dodjela sredstava jedva premašuje 13 %, čime je odražena stalna nedovoljna zastupljenost žena na višim istraživačkim položajima. Prosječna je dob istraživača kojima su dodijeljena bespovratna sredstva 53 godine.

U okviru ovog poziva na podnošenje prijedloga, 45 % uspješnih prijedloga bilo je iz područja fizičkih znanosti i inženjerstva, 36 % iz područja znanosti o životu i 18 % iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Dobitnici su odabrani na temelju stručnog vrednovanja koje je provelo 25 odbora sastavljenih od poznatih znanstvenika iz cijelog svijeta. Saznajte više na internetskoj stranici statistički podaci.

Europsko istraživačko vijeće, koje je 2007. osnovao EU, prva je paneuropska organizacija za financiranje izvrsnosti u području pionirskih istraživanja. Ukupni proračun Europskog istraživačkog vijeća, predvodničke sastavnice Sedmog programa EU-a za istraživanje (posebni program „Ideje”), iznosi 7,5 milijardi EUR za razdoblje 2007. – 2013. Europska komisija predložila je u novom okvirnom programu „Obzor 2020” (2014. – 2020.) znatno povećanje proračuna ERC-a.

Dodatne informacije

Web-mjesto ERC-a:

http://erc.europa.eu

Priopćenje za tisak ERC-a:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/press_release_adg2013_results.pdf

Obzor 2020.:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

Osobe za kontakt:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar