Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 24. rujna 2013.

Reforma zajedničke poljoprivredne politike (ZPP): postignut politički dogovor o zadnjim otvorenim pitanjima

Europski parlament, Vijeće ministara EU-a i Europska komisija postigli su večeras politički dogovor o zadnjim pitanjima reforme ZPP-a (u kontekstu višegodišnjeg financijskog okvira 2014. – 2020.) koja su ostala otvorena nakon političkog dogovora o reformi 26. lipnja (vidi IP/13/613 i MEMO/13/621).

„Veseli me da, nakon što smo u lipnju postigli dogovor o većini paketa reformi ZPP-a, sada možemo završiti cjelokupnu reformu,” izjavio je večeras povjerenik za poljoprivredu Dacian Cioloș. Želio bih čestitati ministrima i zastupnicima u EP-u na njihovu pristupu koji je omogućio sporazum o tim pitanjima u skladu s postupkom suodlučivanja. Nadam se da će nakon sinoćnjeg dogovora uslijediti brzo službeno glasanje u Europskom parlamentu i Vijeću koje će omogućiti službeno donošenje zakonodavnih tekstova i prijelaznih mjera za 2014. do kraja godine te njihovu primjenu od 1. siječnja 2014. To je važno za europske poljoprivrednike jer im osigurava veću sigurnost za sljedeću godinu.”

Uz službeno odobrenje obje institucije i donošenje pravnih akata o ukupnom proračunu EU-a za 2014. – 2020. večerašnji je dogovor zadnji dio općeg dogovora o novom smjeru zajedničke poljoprivredne politike, koji bolje ispunjava očekivanja društva.

U nastavku su glavni aspekti današnjeg postignutog dogovora. Oni dopunjuju dogovor iz lipnja – vidi MEMO/13/621. (Uskoro će biti objavljena pročišćena verzija obavijesti kojom je obuhvaćen cjelokupni paket reformi.)

Izravna plaćanja

Ograničavanje i postupno smanjivanje: Postignut je dogovor o obveznom postupnom smanjivanju i dobrovoljnom ograničavanju. To znači da će se u praksi iznos potpore u obliku izravnog plaćanja koje primi pojedinačno poljoprivredno gospodarstvo (ne uključujući ekološku naknadu) umanjiti za najmanje 5 % za iznose iznad 150 000 EUR. Kako bi se uvažilo zapošljavanje, troškovi plaća mogu se prije izračuna oduzeti. To smanjenje ne treba primijeniti na države članice koje primjenjuju „preraspodjelu plaćanja” prema kojoj se najmanje 5 % njihove nacionalne omotnice zadržava za preraspodjelu na prve hektare svih gospodarstava. Napomena: sredstva „ušteđena” s pomoću tog mehanizma ostaju u dotičnoj državi članici / regiji i prenose se u odgovarajuću omotnicu za ruralni razvoj te se mogu koristiti bez zahtjeva sufinanciranja.

Vanjska konvergencija: Nacionalne omotnice za izravna plaćanja za svaku državu članicu postupno će se prilagoditi na način da će se omotnice država članica u kojima je prosječno plaćanje (u EUR po hektaru) trenutačno manje od 90 % prosječnog plaćanja u EU-u postupno povećavati (za 1/3 razlike između njihove trenutačne stope i 90 % prosjeka EU-a). Osim toga, svakoj je državi članici osigurano dosezanje minimalne razine do 2019. Iznosi dostupni drugim državama članicama, koje primaju iznadprosječne iznose, bit će prilagođeni na odgovarajući način.

Prijenos sredstava među stupovima: Države članice moći će u svoju omotnicu za ruralni razvoj prenijeti do 15 % svoje nacionalne omotnice za izravna plaćanja (prvi stup). Te iznose neće trebati sufinancirati. Osim toga države članice moći će u svoju omotnicu za izravna plaćanja prenijeti do 15 % svoje nacionalne omotnice za ruralni razvoj, a za države članice koje primaju manje od 90 % prosjeka EU-a za izravna plaćanja, taj dio iznosi do 25 %.

Ruralni razvoj

Nacionalna dodijeljena sredstva: Dodijeljena sredstva po državi članici za ruralni razvoj uključena su u Osnovnu uredbu, ali s mogućnošću prilagodbe tih iznosa delegiranim aktom, ako je to potrebno iz tehničkih razloga ili je tako predviđeno u zakonodavnom aktu.

Stope sufinanciranja: Najviše stope sufinanciranja u EU-u bit će za većinu plaćanja do 85 % u manje razvijenim regijama, najudaljenijim regijama i na manjim Egejskim otocima, 75 % u tranzicijskim regijama, 63 % u drugim tranzicijskim regijama i 53 % u drugim regijama, premda mogu biti i veće u slučaju mjera kojima se podupire prijenos znanja, suradnja, osnivanje skupina i organizacija proizvođača, bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike, projekti LEADER te u slučaju troškova povezanih sa zaštitom okoliša i klimatskim promjenama u okviru različitih mjera.

Dodatne informacije

IP/13/613

MEMO/13/621

Kontakti:

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Roger Waite (+32 2 296 14 04)


Side Bar