Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europsko gospodarstvo ne može napredovati bez snažnih industrijskih temelja

European Commission - IP/13/862   25/09/2013

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV PT FI EL CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG RO GA

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. rujna 2013.

Europsko gospodarstvo ne može napredovati bez snažnih industrijskih temelja

Iako se industrijska učinkovitost stabilizirala, udjel industrije u europskom BDP-u pao je s 15,5 % BDP-a prošle godine na 15,1 % u ljeto 2013. U dvama izvješćima o industrijskoj konkurentnosti koje je Europska komisija danas objavila naglašava se da su države članice ostvarile napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, izvoza i održivosti. Mnogi su problemi međutim i dalje prisutni. Nema približavanja između umjereno uspješnih i industrijski najkonkurentnijih zemalja. Osim toga troškovi energije rastu u gotovo svim državama članicama, što pridonosi deindustrijalizaciji Europe. Velike su prepreke i pristup financiranju te pad ulaganja u gotovo svim državama članicama. Da bi europska industrija ponovno procvjetala, treba znatno poboljšati učinkovitost javne administracije te vezu između obrazovnih ustanova i poduzeća. Daljnji napori potrebni su za poticanje inovacija bliskih tržištu.

„Europa 2020.” okvir je za gospodarski rast EU-a. Komisija je dosljedno predstavljala inicijative za poticanje rasta i otvaranje radnih mjesta u različitim područjima. Potpredsjednik Antonio Tajani naglasio je danas kako su Europi, da bi ostvarila ciljeve iz „Europe 2020.”, potrebni jaki industrijski temelji. Proizvodnja ima jak učinak prelijevanja na ostatak gospodarstva, a posebno na ukupnu produktivnost. Iz industrije dolazi 80 % privatnih inovacija, u njoj se ostvaruje ¾ izvoza, a ima i važnu ulogu pri otvaranju radnih mjesta.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izjavio je: „Daleko smo od cilja od 20 % koji je Komisija postavila 2012. Komisija je pokrenula nekoliko inicijativa kako bi riješila pitanja visoke cijene energije, otežanog pristupa kreditima, pada ulaganja, nedostatka vještina i složene birokracije. Kasnije tijekom jeseni predstavit ćemo industrijsku inicijativu za nastavak djelovanja i poticanje mjera u tom području. To bi uoči sastanka Europskog vijeća u veljači 2014. trebao biti katalizator za znatno jačanje rasta i konkurentnosti industrije. Komisija će tijekom sljedećih tjedana podnijeti svoje prijedloge Europskom vijeću.

Stanje u europskoj industriji

Zabrinjavajući razvoj zabilježen je u dvama ključnim područjima svakoga gospodarstva: produktivnosti i zaposlenosti. Produktivnost EU-a ponovno opada u odnosu na Sjedinjene Države, dok je nezaposlenost i dalje svakodnevna stvarnost za 11 % europske radne snage. Posebno je pogođena industrija, u kojoj je od 2008. izgubljeno više od 3,8 milijuna radnih mjesta.

Glavni rezultati dvaju izvješća jesu sljedeći:

pozitivne vijesti:

 • izvoz je glavni pokretač industrijske aktivnosti; EU je nadmašio SAD i Japan; Europa je 2012. ostvarila trgovinski višak od 365 milijardi eura, što odgovara otprilike milijardi eura dnevno;

 • poboljšana inovativnost od 2008., ali međusobno približavanje zemalja zaustavljeno od 2012.;

 • Poslovno okruženje popravilo se u u većini država članica, ali i u ostatku svijeta;

 • u većini država članica poboljšale su se vještine radne snage.

slabosti:

 • i dalje niska razina ulaganja;

 • visoka cijena energije znatan je problem za industriju;

 • u mnogim državama članicama otežan je pristup financiranju;

 • poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti javne uprave nužno je za ostvarenje rasta u nekim državama članicama.

U izvješćima se ističu sljedeći prioriteti:

 • maksimalno pojednostavnjivanje uvjeta za svakodnevno poslovanje poduzeća;

 • smanjivanje troškova proizvodnje u Europi, npr. za energiju i sirovine;

 • poboljšanje pristupa poduzeća financiranju i tržištima kapitala, posebno malih i srednjih poduzeća;

 • otvaranje tržišta europskim poduzećima i na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama;

 • lakše ulaganje u nove tehnologije i inovacije, s posebnim težištem na 6 prioritetnih područja utvrđenih u Komunikaciji o industrijskoj politici iz 2012.;

 • osiguravanje usklađenosti između vještina i dostupnosti europske radne snage s potrebama gospodarstva u 21. stoljeću.

Sektorska dimenzija EU-ova pristupa industriji

Europa je globalni lider u broju industrijskih sektora u kojima većina uključuje raznolike vrijednosne lance u kojima su vodeće korporacije povezane s mnogim malim i srednjim poduzećima. Komisija je već predložila paket političkih mjera za strateške sektore, primjerice automobile, čelik, sigurnost i obranu.

Pozadina

Industrijskoj se politici u sljedećih šest mjeseci posvećuje posebna pozornost. Sastankom Vijeća za konkurentnost 26. i 27. rujna pokrenut će se politička rasprava koja će trajati do sastanka Europskog vijeća u veljači 2014. o industrijskoj konkurentnosti i rastu, što će biti jedinstvena mogućnost za definiranje smjera za poticanje gospodarskog rasta i realnoga gospodarstva na najvišoj političkoj razini.

Više informacija:

MEMO/13/815: Izvješće o konkurentnosti 2013.: bez industrije nema rasta ni radnih mjesta

MEMO/13/816: Industrijska konkurentnost država članica EU-a: postignut određeni napredak, ali mnogi su još izazovi u budućnosti

Više informacija o općim izvješćima o konkurentnosti

Praćenje napretka u državama članicama

Osobe za kontakt:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website