Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 25 септември 2013 г.

ЕС осигурява подкрепа на Кенийския Червен кръст за действията му след кризата със заложниците в „Уестгейт“

Европейската комисия предоставя помощ на Кенийския Червен кръст в знак на солидарност с жертвите на трагичния инцидент в търговския център „Уестгейт“ в Найроби.

„Откликваме с 25 000 евро на молбата на Кенийския Червен кръст в този труден момент. Организацията върши отлична работа — оказване на първа помощ, транспортиране и насочване на пострадалите към съответната болница, откриване и събиране на изгубилите се членове на семейства, предоставяне на психологическа подкрепа“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Помощта от ЕС ще способства за попълването на Фонда за спешна помощ при бедствия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, който ще подпомогне Кенийския Червен кръст в настоящите му усилия да осигурява насочване към съответното здравно заведение и кръводаряване, да предоставя здравни грижи, съобразени с нуждите на местната общност, и да предлага психо-социални грижи за хората, засегнати от инцидента в Найроби.

Кенийският Червен кръст е инициатор на така необходимата национална кампания за кръводаряване в подкрепа на медицинските заведения в Найроби, в които се лекуват пострадалите. Кенийското население също прояви впечатляващи щедрост и единство с набирането на средства и даряването на кръв за жертвите и с участието на множество доброволци в подпомагането на оцелелите и семействата на жертвите.

Кенийският Червен кръст е дългогодишен партньор на Европейската комисия, в частност в областта на готовността и реакцията при извънредни ситуации. Комисията допринася за подобряването на способността за реагиране на Кенийския Червен кръст чрез изграждане на капацитет, обучение на местни доброволци по оказване на първа помощ, складиране на основни продукти и координация със заинтересованите страни. Тази подкрепа на стойност 800 000 евро продължава да се оказва.

За повече информация

MEMO/13/811: Съвместно послание на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой към президента на Кения Ухуру Кениата

MEMO/13/823: ЕС подкрепя Кения след сблъсъка с тероризма и при справянето с последиците от него

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на европейския комисар Кристалина Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

За контакт:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar