Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 24 septembrie 2013

Știința e ultimul răcnet: 300 de orașe din 33 de țări sărbătoresc Noaptea cercetătorilor (27 septembrie)

Cercetătorii pot face multe lucruri uimitoare. Urmăriți-i la Atena cum fac să leviteze un mini-tren, menținându-l în mișcare. Cântați fals ? Nicio problemă, cercetătorii din Düsseldorf au creat un dispozitiv virtual care poate să vă transforme într-un solist de talia lui Placido Domingo. La Zagreb, aflați dacă Odiseea Spațială a lui Stanley Kubrick este mai mult decât un film științifico-fantastic. Sau încercați să deslușiți prin propriile puteri misterul unei crime la Porto. Cercetători din Santander vor demonstra cum îi ajută fizica pe surferi să prindă valurile cele mai mari. Persoanele care vizitează Perugia vor întâlni un robot Lego portretist cu numele Le(g)onardo. Știința e ultimul răcnet — și publicul din Poznan va dovedi la propriu acest lucru, încercând să depășească un record de volum sonor cu cel mai puternic strigăt colectiv.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele care nu pot fi ratate și care au loc în 33 de țări UE și țări vecine, ca parte a „Nopții cercetătorilor” (27 septembrie). Din Irlanda până în Israel, cercetătorii își vor împărtăși pasiunea pentru știință cu publicul larg în 300 de orașe. Anul trecut, Noaptea cercetătorilor a atras peste un milion de vizitatori, inclusiv 600 000 de copii. Scopul este acela de a descoperi știința în mod distractiv și de a promova totodată cariera de cercetător. Publicul va putea participa la experimente și spectacole științifice interactive, precum și la testarea unor echipamente din laboratoarele de cercetare, cu acces, în mod normal, restricționat.

„Copiii sunt în mod natural curioși și creativi, și Noaptea cercetătorilor este o modalitate foarte bună de a le arată că știința este cool. Cine știe, poate acest eveniment ar putea să inspire unii copii să devină oamenii de știință străluciți ai viitorului”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Noaptea cercetătorilor este susținută de acțiunile Marie Curie ale UE. Puteți consulta anexa pentru a afla care sunt evenimentele principale propuse sau puteți căuta evenimentele organizate aproape de dumneavoastră aici.

Context

Noaptea Cercetătorilor se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 25 de state membre (cu excepția Austriei, Danemarcei și Luxemburgului) ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Numărul de orașe participante a crescut de la 92 în 2006 la peste 300 de orașe în acest an.

Noaptea cercetătorilor primește anual un sprijin financiar de 4 milioane EUR (costul total fiind de 7,5 milioane EUR) din partea acțiunilor Marie Curie ale UE, care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării. Evenimentul își propune să sublinieze rolul important jucat de cercetare în viața noastră de zi cu zi și carierele științifice. Încurajarea mai multor persoane în direcția alegerii unei cariere în domeniul cercetării este crucială pentru dezvoltarea viitoare a Europei, care depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor, cât și la cel al serviciilor.

Activitățile din cadrul evenimentului sunt selectate printr-un proces competitiv în urma unei cereri de propuneri.

Bugetul total pentru acțiunile Marie Curie în perioada 2007-2013 este de 4,7 miliarde de euro. Suma este gestionată aproape în totalitate de Comisia Europeană prin Agenția Executivă pentru Cercetare. Programul va fi redenumit Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) în cadrul programului „Orizont 2020”, noul program al UE pentru cercetare și inovare. Noaptea cercetătorilor va continua să beneficieze de sprijin în cadrul noului program. Parlamentul European și statele membre au convenit recent asupra faptului că MSCA va reprezenta 8 % din totalul bugetului dedicat programului Orizont 2020, Această decizie urmează a fi adoptată în mod oficial în săptămânile care urmează.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană: Educațieși cercetare

Site-ul comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Researchers' Night 2013 (Noaptea cercetătorilor 2013)

Acțiunile Marie Curie și cel de-al șaptelea Program-cadru (PC7)

UniuneaInovării și strategiaEuropa 2020

AgențiaExecutivă pentru Cercetare

Anexă: Puncte de atracție

1. Atena și Volos (Grecia)

Pe agenda „Nopții cercetătorilor” de la Atena se află experimente cu praf de copt exploziv, petale de trandafir care se transformă în cioburi de sticlă și câmpuri magnetice care pot ridica în aer un tren de mare viteză în miniatură, menținându-l în mișcare. La Volos, o echipă de ingineri mecanici de la Universitatea Tesalia va invita publicul să se așeze în automobilul de curse pe care tocmai l-au construit.

2. Porto (Portugalia)

Sunteți gata să faceți baterii acționate de citrice? Copiii dumneavoastră ar dori să vadă ce se poate face cu electricitate statică și paie? Doriți să învățați să construiți zmeie? Parcul municipal Paços de Ferreira va găzdui un număr mare de ateliere la care toată lumea este binevenită. Detectivii amatori pot ajuta cercetătorii să rezolve un caz de „crimă” prin experimente directe în laborator care vor fi esențiale pentru identificarea „criminalului”.

3. Londra (UK)

Ați dori să intrați în legătură cu oamenii de știință de la NASA, să încercați să recreați arta rupestră sau să vedeți tenrecul de Madagascar, un mamifer pe cale de dispariție, care seamănă cu ariciul? Celebrul Muzeu de istorie naturală își va deschide porțile până la miezul nopții. Colecțiile muzeului vor fi de asemenea expuse, inclusiv un schelet de Tyrannosaurus rex, o premieră absolută în Europa.

4. Poznan (Polonia)

Publicul va fi invitat să bată un record al volumului sonor cu cel mai puternic strigăt colectiv. În program se mai află sfaturi pentru protecția împotriva incendiilor și indicii pentru mecanicii amatori. Vor exista, de asemenea, ateliere pentru copii, care vor putea vedea o reprezentare grafică a vocii lor și își vor putea scana fețele.

5. Göteborg (Suedia)

20 000 de copii din Suedia au cules frunze de arbori și fotografii pentru un studiu științific privind noi modele meteorologice și peisagistice asociate schimbărilor climatice. Rezultatele vor fi publicate la Göteborg. Povestiri fascinante despre expediții cu barca spre continentul arctic și alte aventuri științifice vor stârni curiozitatea publicului prin conversații online.

6. Zagreb (Croația)

Odiseea spațială a lui Stanley Kubrick este doar un film științifico-fantastic? Sau indică de fapt modul în care principiile științifice funcționează în practică (de exemplu, sunetul nu se propagă în vid)? Institutul de fizică a organizat un seminar pe tema filmelor TV științifico-fantastice care tratează acest subiect. Un tânăr cercetător științific de la Institutul Ruder Boskovic va arăta un lansator de fum și va demonstra cum se pot scoate forme gigantice și vârtejuri de fum.

7. Las Palmas de Gran Canaria, Santander și Oviedo (Spania)

Parcul Santa Catalina din Insulele Canare va găzdui ateliere privind energia solară și energia eoliană. Între timp, în Santander, cercetătorii și publicul vor discuta despre principiile științifice ale surfing-ului. Totul este fizică! Magnetismul și energia sunt temele nopții de la Oviedo. Aici, evenimentele locale oferă, de asemenea, o ocazie de a descoperi cum funcționează telefoanele mobile, calculatoarele și frigiderele.

8. Perugia (Italia)

Un grup de fani sci-fi vor merge cu autobuzul până la lacul Trasimeno pentru a realiza o serie de studii geologice neobișnuite. Autobuzul, condus de actori și cercetători, va duce participanții într-o altă epocă, cu mii de ani în urmă, și va examina, pe baza eșantioanelor prelevate, cât de mult s-a schimbat clima planetei și cât se va mai schimba încă. Pasionații de artă, jocuri și robotică vor avea posibilitatea de a fi fotografiați de un robot Lego portretist denumit „Le(g)onardo”.

9. Düsseldorf (Germania)

La Dusseldorf, toată lumea este invitată să ardă calorii pe o podea interactivă: cu cât participanții sunt mai entuziaști, cu atât podeaua va genra mai multe lumini și jocuri vizuale. Pentru câteva secunde, ei vor putea să devină cântăreți de operă. Mișcările buzelor și mâinilor vizitatorilor vor fi transferate către un tenor virtual pe un ecran mare, stabilind ritmul și volumul performanței acestuia. O proiecție video modernă de 360° va prezenta filme educative privind schimbările climatice. Acustica și materialele vizuale vor fi impresionante! Mai mult de 80 de activități sunt în program.

10. Limassol (Cipru)

Publicul va avea posibilitatea de a alege între 20 de activități diferite la Limassol, variind de la gastronomia moleculară și analiza genetică a cromozomilor la o prezentare a instrumentelor muzicale din Grecia antică. Teatrul va ocupa un loc special în programul serii: un fizician va prezenta o comedie stand-up bazată pe fapte științifice, iar elevii de școală primară elevi vor juca într-o piesă de teatru. Elevii de liceu vor participa la un concurs de comunicare științifică S-factor, iar doctoranzii vor reprezenta grafic lucrările lor de doctorat , lucrările urmând să fie evaluate de un juriu.

Persoane de contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar