Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η επιστήμη είναι μια κραυγή: 300 πόλεις σε 33 χώρες, γιορτάζουν τη «νύχτα των ερευνητών» (27 Σεπτεμβρίου)

Οι ερευνητές μπορούν να κάνουν μερικά αρκετά αξιόλογα πράγματα. Δείτε τους να ανυψώνουν ένα τραινάκι και να το διατηρούν σε κίνηση στην Αθήνα. Είστε παράφωνοι; Κανένα πρόβλημα! Ερευνητές από το Ντίσελντορφ, έχουν δημιουργήσει μια εικονική διάταξη, που μπορεί να σας μετατρέψει σε αστέρα της όπερας εφάμιλο του Placido Domingo. Στο Ζάγκρεμπ μάθετε εάν η Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία. Ή δοκιμάστε την επίλυση του μυστηρίου ενός φόνου στο Πόρτο. Ερευνητές στο Santander θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο η φυσική βοηθά τους λάτρεις ιστιοσανίδας να πετύχουν τα μεγαλύτερα κύματα. Επισκέπτες στην Περούτζια θα συναντήσουν ένα ρομπότ Legο που ζωγραφίζει πορτραίτα και ονομάζεται Le(g)onardo. Η επιστήμη είναι μια κραυγή — και το κοινό στο Poznan θα είναι έξω για να το αποδείξει, προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ ήχου με την πιο δυνατή συλλογική κραυγή.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που δεν πρέπει να χάσει κανείς που συμβαίνουν σε 33 χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες, ως μέρος της «νύχτας των ερευνητών» (27 Σεπτεμβρίου). Από την Ιρλανδία έως το Ισραήλ, σε 300 πόλεις, οι ερευνητές θα μοιραστούν με το κοινό το πάθος τους για την επιστήμη. Πέρυσι η «νύχτα των ερευνητών» προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων 600 000 παιδιών. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν την επιστήμη με διασκεδαστικό τρόπο και να προωθηθεί η έρευνα ως σταδιοδρομία. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε πειράματα και διαδραστικές επιστημονικές επιδείξεις, καθώς και να δοκιμάσει τη λειτουργία εξοπλισμού σε ερευνητικά εργαστήρια όπου συνήθως η πρόσβαση είναι περιορισμένη.

«Τα παιδιά έχουν φυσική περιέργεια και δημιουργικότητα, και η «νύχτα των ερευνητών» είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δούν ότι η επιστήμη είναι ενδιαφέρουσα. Ποιος ξέρει, ίσως θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ορισμένα αγόρια και κορίτσια ώστε να καταστούν λαμπροί επιστήμονες του μέλλοντος,» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Η «νύχτα των ερευνητών» υποστηρίζεται από τις δράσεις ΕΕ «Μαρία Κιουρί». Ρίξτε μια ματιά στα δρώμενα της πόλης στο παράρτημα κατωτέρω ή βρείτε μια εκδήλωση κοντά στον τόπο διαμονής σας εδώ.

Ιστορικό

Η «νύχτα των ερευνητών» διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη την τέταρτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός από την Αυστρία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο), καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τις Φερόες Νήσους, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ισλανδία, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναπτυχθεί σημαντικά από 92 συμμετέχουσες πόλεις το 2006 σε πάνω από 300 πόλεις φέτος.

Η «νύχτα των ερευνητών» λαμβάνει 4 εκατ. ευρώ το έτος ως στήριξη (το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ) από την ΕΕ για τις δράσεις «Μαρία Κιουρί», οι οποίες προωθούν τις διεθνείς ερευνητικές σταδιοδρομίες. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η έρευνα στην καθημερινή μας ζωή και στην επιστήμη ως σταδιοδρομία. Η ενθάρρυνση περισσότερων νέων ανδρών και γυναικών να σταδιοδρομήσουν στην έρευνα και στις επιστήμες είναι κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης, που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της «νύχτας των ερευνητών» επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας μετά από πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις δράσεις «Μαρία Κιουρί» κατά την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ. Η διαχείρισή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα θα μετονομαστεί σε δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πλαίσιο του «Ορίζοντας 2020», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Η «νύχτα των ερευνητών» θα εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ενέκριναν πρόσφατα οι δράσεις Marie Curie να αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επίσημα κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή:Εκπαίδευση και κατάρτιση

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθείστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Η «νύχτα των ερευνητών» 2013

Δράσεις Marie Curie και EU's Seventh Framework Programme for Research (FP7)

Δράσεις «Μαρία Κιουρί» και του έβδομου προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα (7ο ΠΠ)

Ένωση Καινοτομίας και Στρατηγική Ευρώπη 2020

Ένωση καινοτομίας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»

Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας

Παράρτημα: Σημαντικές εκδηλώσεις σε πόλεις

1. Αθήνα και Βόλος (Ελλάδα)

Η ατζέντα της «νύχτας των ερευνητών» στην Αθήνα περιλαμβάνει πειράματα με εκρηκτική σκόνη ζαχαροπλαστικής, ροδοπέταλα που θραύουν υαλοπίνακα και μαγνητικά πεδία που μπορεί να ανασηκώνουν στον αέρα μικροσκοπικό τραίνο υψηλής ταχύτητας και να το διατηρούν σε κίνηση. Στον Βόλο ομάδα μηχανολόγων μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καλέσει το κοινό να συμμετάσχει σε έναν αγώνα ταχύτητας αυτοκινήτου που έχουν μόλις κατασκευάσει.

2. Πόρτο (Πορτογαλία)

Είστε έτοιμοι να κάνετε μπαταρίες να τροφοδοτούνται από εσπεριδοειδή; Θα θέλατε να δούν τα παιδιά σας τι μπορεί να γίνει με στατικό ηλεκτρισμό και καλαμάκια; Θέλετε να μάθετε πώς να φτιάξετε χαρταετούς; Το πάρκο της πόλης Paços de Ferreira θα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εργαστηρίων όπου θα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Οι δυνητικοί ερευνητές μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να επιλύσουν μια «ανθρωποκτονία» μέσω πρακτικών πειραμάτων στο εργαστήριο που θα αποτελέσει το κλειδί για τη διαφώτιση σχετικά με τον δράστη.

3. Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)

Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε μια απευθείας σύνδεση με τους επιστήμονες της NASA, να δοκιμάσετε την τέχνη των σπηλαίων εκ νέου, ή να δείτε τα τενρέκ (tenrecs) της Μαδαγασκάρης, ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θηλαστικό παρόμοιο με τον σκαντζόχοιρο; Το θεαματικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης θα λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα. Θα εκτίθενται επίσης οι συλλογές του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου ενός σκελετού βασιλικού τυραννόσαυρου που εκτίθεται στο κοινό για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

4. Πόζναν (Πολωνία)

Το κοινό θα κληθεί να σπάσει το ρεκόρ του ήχου με την δυνατότερη συλλογική κραυγή. Συμβουλές για την πυροπροστασία και συμβουλές για τους επίδοξους μηχανικούς αυτοκινήτων περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Θα υπάρχουν επίσης εργαστήρια για τα παιδιά, που θα είναι σε θέση να βλέπουν τη γραφική παράσταση της φωνής τους και να κάνουν ηλεκτρονική σάρωση των προσώπων τους.

5. Γκέτεμποργκ (Σουηδία)

20 000 τα παιδιά σε ολόκληρη η Σουηδία έχουν συγκεντρώσει δέντρα φύλλων και φωτογραφίες για επιστημονική μελέτη σχετικά με τις νέες καιρικές συνθήκες και πρότυπα τοπίου που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα θα αποκαλυφθούν στο Γκέτεμποργκ. Ιστορίες συναρπαστικών διερευνητικών ταξιδιών με πλοία στην Αρκτική και άλλες επιστημονικές περιπέτειες, θα τροφοδοτήσουν την περιέργεια σε επιγραμμικές συζητήσεις (chat) στο Διαδίκτυο.

6. Ζάγκρεμπ (Κροατία)

Είναι η Οδύσσεια διαστήματος του Stanley Kubrick μόνο επιστημονική φαντασία; Ή μήπως, αντίθετα, δείχνει πώς λειτουργούν στην πράξη οι επιστημονικές αρχές (π.χ. δεν υπάρχει ήχος στο διαστημικό κενό); Το Ινστιτούτο Φυσικής διοργάνωσε σεμινάριο τηλεοπτικών σειρών επιστημονικής φαντασίας για το θέμα αυτό. Ένας νέος ντόπιος επιστήμονας από το Ινστιτούτο Ruder Boskovic θα δείξει έναν εκτοξευτή καπνού και πώς να δημιουργούνται γιγάντια σχήματα και στροβιλιζόμενοι δακτύλιοι καπνού.

7. Las Palmas de Gran Canaria, Santander και Oviedo (Ισπανία)

Το πάρκο της Σάντα Καταλίνα στις Καναρίους Νήσους θα φιλοξενήσει εργαστήρια για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, στο Santander, οι ερευνητές και το κοινό θα συζητήσουν για τις επιστημονικές αρχές χρήσης της ιστιοσανίδας. Όλα έχουν σχέση με την φυσική! Ο μαγνητισμός και η ενέργεια αποτελούν θέμα για τη νύχτα στο Oviedo. Εδώ οι τοπικές εκδηλώσεις προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς πως λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και τα ψυγεία.

8. Perugia (Ιταλία)

Μια ομάδα οπαδών της επιστημονικής φαντασίας θα πάρει το λεωφορείο για τη λίμνη Trasimeno για να εκτελέσουν ορισμένες ασυνήθιστες γεωλογικές μελέτες. Το λεωφορείο, καθοδηγούμενο από ηθοποιούς και ερευνητές, θα μεταφέρει τους συμμετέχοντες σε διαφορετική εποχή, χιλιάδες χρόνια πριν και θα διερευνήσει, βάσει των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί, πόσο έχει αλλάξει το κλίμα του πλανήτη και πρόκειται ακόμη να εξελιχθεί. Όσοι έχουν πάθος για την τέχνη, τα παιχνίδια και την ρομποτική θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν από ένα ρομπότ Lego που ζωγραφίζει πορτραίτα και ονομάζεται «Le(g)onardo».

9. Düsseldorf (Γερμανία)

Στο Ντίσελντορφ, όλοι προσκαλούνται να κάψουν θερμίδες σε βιώσιμο δάπεδο χορού: Όσο πιο ενθουσιώδεις είναι οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο φωτισμό και οπτικά παιχνίδια θα δημιουργεί το δάπεδο. Για λίγα δευτερόλεπτα, θα είναι επίσης σε θέση να μεταβληθούν σε τραγουδιστές της όπερας. Οι κινήσεις των χειλιών και των χεριών των επισκεπτών θα μεταφέρονται σε ένα εικονικό τενόρο σε μια μεγάλη οθόνη, υπαγορεύοντας τον ρυθμό και την στάθμη του ήχου των επιδόσεών του. Μια σύγχρονη προβολή βίντεο 360° θα παρουσιάζει εκπαιδευτικές ταινίες για την κλιματική αλλαγή. Ακουστικά και οπτικά εφφέ υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα! Περισσότερες από 80 δραστηριότητες είναι στην ημερήσια διάταξη.

10. Λεμεσός (Κύπρος)

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 20 διαφορετικών δραστηριοτήτων στη Λεμεσό, που κυμαίνονται από τη μοριακή γαστρονομία και τη γενετική ανάλυση χρωμοσωμάτων μέχρι την παρουσίαση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων. Το θέατρο θα έχει ξεχωριστή θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: Ένας φυσικός θα παρουσιάσει μια κωμωδία στα όρθια βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και μαθητές δημοτικού σχολείου θα παίξουν θεατρική παράσταση. Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό επιστημονικής επικοινωνίας S-factor, ενώ φοιτητές διδακτορικής βαθμίδας θα παρουσιάσουν σχέδια των διδακτορικών τους για να αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή.

Αρμόδιοι επικονωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar