Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 24 септември 2013 г.

Науката е забавна: 300 града в 33 държави честват „Нощта на изследователите“ (27 септември)

Изследователите могат да постигнат някои доста удивителни неща. Гледайте ги как в Атина издигат мини влак във въздуха и го поддържат в движение. Когато пеете фалшиво, какво правите? Не се тревожете, изследователи от Дюселдорф са създали виртуално устройство, което може да ви превърнe в оперна звезда на нивото на Пласидо Доминго. В Загреб ще разберете дали „Космическата одисея“ на Стенли Кубрик е нещо повече от научна фантастика. Или например опитайте да разследвате убийство в Порто. Изследователите в Сантандер ще покажат как физиката помага на сърфистите да уловят най-големите вълни. Посетителите в Перуджа ще се срещнат с робот, който рисува портрети и се нарича Ле(г)онардо. Науката може да е толкова забавна, че да те накара да пищиш от удоволствие — и обществеността в Познан ще излезе на улицата, за да докаже това, като се опита да подобри рекорда за най-силен колективен „писък“.

Това са само някои от събитията, които не трябва да се пропускат в 33 страни от ЕС и в съседни страни като част от „Нощта на изследователите“ (27 септември). От Ирландия до Израел изследователите ще споделят своята страст към науката с обществеността в 300 града. Миналата година „Нощта на изследователите“ привлече повече от един милион посетители, включително 600 000 деца. Целта е хората да открият за себе си науката по един забавен начин и да се насърчи изборът на научноизследователска кариера. Обществеността ще имат възможност да участва в експерименти и интерактивни научни представления, както и да изпробва оборудването в изследователски лаборатории, в които обикновено достъпът е ограничен.

Децата са природно любопитни и творчески натури, и „Нощта на изследователите“ е чудесен начин да им се покаже, че науката е нещо забавно. Кой знае, това може би също ще вдъхнови някои момичетата и момчетата да станат блестящи учени в бъдещето, каза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Нощта на изследователите“ получава подкрепа по линия на дейностите „Мария Кюри“ на ЕС. Разгледайте акцентите в програмата по градове в приложението по-долу или открийте събитие близо до Вас тук.

Контекст

„Нощта на изследователите“ се провежда всяка година в цяла Европа в последния петък от септември. Събитията се организират в 25 държави—членки на ЕС (всички държави членки освен Австрия, Дания и Люксембург), както и в Босна и Херцеговина, Фарьорските острови, бившата югославска република Македония, Исландия, Израел, Черна гора, Сърбия и Турция.

Събитието се разрасна от 92 градове участници през 2006 г. до над 300 тази година.

„Нощта на изследователите“ получава 4 милиона евро годишно под формата на помощ (общият размер на разходите е 7,5 милиона евро) от средствата за дейностите „Мария Кюри“ на ЕС, с които се насърчават международни научноизследователски кариери. Проявата цели да се изтъкне важната роля, която научните изследвания играят в нашия ежедневен живот, както и науката като професионален избор. От ключово значение за бъдещия растеж на Европа е да се насърчат повече млади хора да се посветят на научноизследователската кариера и науката, тъй като този растеж все повече зависи от иновациите при продуктите и услугите.

Проявите, от които се състои „Нощта на изследователите“, са избрани с конкурс след покана за представяне на предложения.

Общият бюджет за дейностите „Мария Кюри“ за периода 2007—2013 г. възлиза на 4,7 милиарда евро. Те са почти изцяло управлявани от Изпълнителна агенция за научни изследвания на Европейската комисия. Програмата ще бъдат преименувана на дейности „Мария Склодовска-Кюри“, предвидени по „Хоризонт 2020“ — новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. „Нощта на изследователите“ ще продължи да получава подкрепа по новата програма. Европейският парламент и държавите членки наскоро се договориха, че за дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ ще се отпускат 8 % от общия бюджет на програмата „Хоризонт 2020“. Това решение предстои да бъде официално прието през следващите седмици.

За повече информация:

Европейска комисия: Образование и обучение

Уебсайт на комисар Андрула Василиу:

Съобщенията на Андрула Василиу можете да следите в Туитър @VassiliouEU

„Ноща на изследователите“ 2013 г.

Дейностите „Мария Кюри и Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания (FP7)

„Съюз за иновации“ и Стратегията „Европа 2020“

Изпълнителна агенция за научни изследвания

Приложение: Основни акценти по градове

1. Атина и Волос (Гърция)

Програмата на „Нощта на изследователите“ в Атина включва опити с експлодираща мая за хляб, розови листенца, които се превръщат в чупещо се стъкло, и магнитни полета, които са в състояние да вдигнат миниатюрен „влак-стрела“ във въздуха и да го задържат в движение. Във Волос екип от машинни инженери от университета в Тесалия ще поканят хора от обществеността да седнат в състезателна кола, която те току-що са построили.

2. Порто (Португалия)

Можем ли да направим батерии, задвижвани от цитрусови плодове? Желаете ли вашите деца да видят какво може да се постигне с помощта на статично електричество и сламки? Искате ли да научите как да си правите хвърчила? Градският парк на Пасош де Ферейра ще бъде домакин на множество ателиета, в които всеки е добре дошъл. Потенциални детективи могат да помогнат на следователите да разследват убийство чрез практически опити в лабораторията, които ще бъдат ключът към откриването на извършителя.

3. Лондон (Обединеното кралство)

Желаете ли да се присъедините към конференция на живо с учени от НАСА, да се опитате да възстановите пещерни рисунки, или да видите мадагаскарски тенреци, застрашен вид таралежоподобни бозайници? Емблематичният за града природонаучен музей ще бъде отворен до полунощ. Колекциите на музея ще бъдат също така показани, включително скелета на Tyrannosaurus rex, който се показва публично за пръв път в Европа.

4. Познан (Полша)

Обществеността ще бъде приканена да подобри рекорда за най-силен колективен „писък“. Съвети за противопожарна защита, както и за потенциални автомобилни механици са също част от програмата. Ще има също така семинари за деца, които ще имат възможност да видят графично представяне на гласовете си и сканиране на лицата си.

5. Гьотеборг (Швеция)

20 000 деца в цяла Швеция събираха дървесни листа и снимки за научно изследване за нови метеорологични и ландшафтни развития, свързани с изменението на климата. Резултатите ще бъдат огласени в Гьотеборг. Интригуващи истории за експедиции на кораби в Арктика и други научни приключения ще подхранват любопитството в онлайн чат.

6. Загреб (Хърватия)

Дали „Космическата одисея“ на Стенли Кубрик е само научна фантастика? Или, напротив, показва, как научните принципи се прилагат на практика (например, че не съществува звук във вакуума на космическото пространство)? Институтът по физика е организирал семинар с научен телевизионен сериал по темата. Млад местен учен от Института „Рудер Бошкович“ ще покаже огромно устройство за пускане на дим и как се изстрелват от него дим с различни форми и вихри от димни пръстени.

7. Лас Палмас де Гран Канария, Сантандер и Овиедо (Испания)

Паркът „Санта Каталина“ на Канарските острови ще приюти семинари за слънчевата и вятърната енергия. Междувременно в Сантандер изследователи и членове на обществеността ще обсъдят научните принципи на сърфирането. Всичко е физика! Магнетизмът и енергетиката са темата на нощта в Овиедо. Тук местните прояви също така предлагат възможност да се открие как работят мобилните телефони, компютрите и хладилниците.

8. Перуджия (Италия)

Група от почитатели на научната фантастика ще хванат автобус до езерото Тразименто, за да извършват някои необичайни геоложки проучвания. Автобусът, който ще бъде насочван от участници и изследователи, ще отведе участниците в различна епоха, хиляди години назад, и ще се проведе изследване, въз основа на събраните проби, колко се е променил климата на планетата и колко му предстои да се променя. Тези, които са страстни привърженици на изкуството, игрите и роботиката, ще имат възможност да бъдат снимани от един фотографиращ робот с името „Ле(г)онардо“.

9. Дюселдорф (Германия)

В Дюселдорф всички са поканени да изгарят калории на една устойчива танцова площадка: колкото по-ентусиазирани са участниците, толкова повече осветителни и визуални игри ще генерира тази площадка. За няколко секунди всеки от участниците ще може също така да се превърне в оперен певец. Движенията на устните и ръцете на посетителите ще се трансформират във виртуален тенор на голям екран, като определят ритъма и силата на звука на неговото изпълнение. Модерна видео прожекция на 360° ще покаже образователни филми за изменението на климата. Акустиката и визуалните ефекти ще бъдат страхотни! Повече от 80 събития са включени в дневния ред.

10. Лимасол (Кипър)

Обществеността ще избира между 20 различни събития в Лимасол, вариращи от молекулярна гастрономия и генетичен анализ на хромозомите до представянето на старинни гръцки музикални инструменти. Театърът ще има важно място в програмата през цялата нощ: един физик ще представи солов комедиен спектакъл въз основа на научни факти и ученици от основното училище ще изнесат театрално представление. Ученици от гимназията ще участват в научното комуникационно състезание „С-фактор“, докато докторанти ще представят своите докторати, които ще бъдат оценявани от жури.

За контакти:

Dennis Abbott (тел.:+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (тел.:+32 2 295 96 67)


Side Bar