Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Prága, 2013. szeptember 24.

Éles elmék: az EU 25. alkalommal jutalmazza a legtehetségesebb fiatal kutatókat

Európa legkiemelkedőbb fiatal kutatói és feltalálói gyűltek össze a mai napon Prágában, hogy részt vegyenek a 25. alkalommal megrendezett Fiatal Tudósok Európai Versenyén (EUCYS). A nemzetközi zsűri elismeréséért 126, 14 és 21 év közötti ígéretes fiatal tehetség szállt versenybe különféle tudományos projektekkel. A győzteseket összesen 54 500 euróval jutalmazzák, és további díjak is kiosztásra kerülnek, többek között tanulmányutak formájában (MEMO/13/812).

A verseny három első helyezettje Perttu Pölönen (Finnország) a „Zeneóra”, Ciara Judge, Emer Hickey és Sophie Healy-Thow (Írország) a „Statisztikai kutatás a diazotróf baktériumoknak a növények csírázására gyakorolt hatásáról”, valamint Frederick Turner (Egyesült Királyság) a „Genetika otthon: házi genetikai laboratóriumhoz szükséges PCR-készülék és egyéb felszerelés” elnevezésű projekttel. A három második díjat ausztriai, németországi és svájci, a három harmadik díjat magyarországi, németországi és fehéroroszországi pályamunkák kapták.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős európai biztos elmondta: „Fényes jövő áll előttünk, ha Európában csupa ilyen tehetség kerül ki az iskolapadból. Lenyűgöző a személyes érdeklődésből végzett kutatások és az alkalmazott jellegű projektek sokszínűsége. Fontos, hogy még több diák foglalkozzon természettudományokkal, technológiával, műszaki tudományokkal és matematikával, ezen belül pedig a fiatal nőket különösen szeretném bátorítani arra, hogy tudományos és technológiai pályát válasszanak."

A Prágában megrendezett idei versenyre 85 projekt érkezett be 37 országból: az uniós tagállamok mellett társult és más harmadik országok is képviseltették magukat. A díjátadó ünnepség mellett a fiatal tudósok négynapos kiállítás keretében mutathatták be projektjeiket, továbbá részt vehettek több szakmai műhelytalálkozón és kísérő konferencián is.

Az idei zsűri elnöke Dr. Henrik Aronsson, a göteborgi egyetem vezető kutatója volt. Az európai megmérettetést megelőzően már valamennyi pályamű első díjat nyert az adott területet érintő, országos szintű tudományos versenyen. Számos tudományág képviseltette magát, például a biológia, a fizika, a kémia, a számítástechnika, a társadalomtudományok, a környezettudomány, a matematika, az anyag- és a mérnöki tudományok, valamint az orvostudomány.

A tehetségkutató versenyen a Nemzetközi Együttműködés Díját is átadják azon legjobb projekt számára, amelyet valamely, az EU-val tudományos és technológiai megállapodást aláírt meghívott ország – idén az Egyesült Államok, Kanada, Kína, Új-Zéland, Dél-Korea vagy Egyiptom – egy csapata dolgozott ki. A díjat, amely a nemzetközi tudományos kutatási együttműködés fontosságát hangsúlyozza, ebben az évben a kanadai Jessie MacAlpine kapta „A mustárolaj mint a maláriát okozó Plasmodium falciparum elleni gyógyszer” elnevezésű projektjéért.

Háttér

A Fiatal Tudósok Európai Versenyét az Európai Bizottság indította el 1989-ben, hogy elősegítse a fiatal kutatók közötti együttműködést és tapasztalatcserét, továbbá hogy lehetővé tegye számukra, hogy első szárnypróbálgatásaikat a legelismertebb európai tudósok segítsék. Az első, Brüsszelben megrendezett megmérettetést 23 további verseny követte, amelyek helyszíneként különböző európai városok szolgáltak.

A tehetségkutató pályázat célja, hogy támogassa a részt vevő országok ifjúságának tudományos tevékenységét, és arra ösztönözze a továbbtanulni kívánó fiatalokat, hogy a természettudományokat, a technológiát, a műszaki tudományokat és a matematikát válasszák, majd tudományos vagy kutatói pályára lépjenek. 1989 óta egyre növekedett a jelentkezők száma: míg az első versenyen még csak 59-en vettek részt, addig 2003-ban 126 jelentkező munkáját bírálták el (a csúcsot a 2009. évi párizsi EUCYS jelentette 137 résztvevővel).

A lányok részvételi aránya összefügg a nőknek az említett területeken tapasztalható általános alulreprezentáltságával. Idén a résztvevőknek alig 35%-a volt nő (44 a 82 férfi mellett). A nők aránya 1997-ben lépte át első ízben a 30%-os küszöböt, és azóta rendszerint 30% és 35% között mozog (a 2005. évi 41% kiugrónak számít). Az elmúlt 25 év alatt összesen 168 lány és 576 fiú nyerte el az EUCYS díját.

Az idei versenyre vonatkozó valamennyi információ megtalálható a http://media.eucys2013.cz weboldalon. A három győztes csapat egyenként 7000 eurós fődíjban részesült, míg a második és harmadik helyezett csapat 5000, illetve 3500 eurós pénzdíjat vehetett át. Emellett a résztvevők utazást nyerhettek a fiatal kutatók londoni nemzetközi fórumára és a fiatal tudósok nemzetközi szemináriumára Stockholmba. Vállalati szponzorok által felajánlott díjak (pl. utazás az Egyesült Államokba az Intel ISEF tehetségkutató versenyre), továbbá a Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont, az európai kutatóintézeteket tömörítő Eiroforum és az Európai Szabadalmi Hivatal által felajánlott kitüntetések is kiosztásra kerültek.

A pályázatról és a pályázat nyerteseiről az alábbi oldalon található bővebb információ: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2 295 56 04)


Side Bar