Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Praha 24.9.2013

25 vuotta lahjakkuuksia: EU palkitsee nuoria tutkijoita

Euroopan lahjakkaimmat nuoret tutkijat kokoontuivat tänään 25. vuotuiseen EUCYS-kilpailuun (EU Contest for Young Scientists) Prahaan, jossa 126 lupaavaa 14–21-vuotiasta nuorta tutkijaa esitteli projektejaan kansainväliselle tuomaristolle. Voittajille jaettiin 54 500 euroa rahapalkintoina sekä muita palkintoja, kuten tiederetkiä (MEMO/13/812).

Kolme ensimmäistä palkintoa olivat kukin arvoltaan 7000 euroa. Ne voittivat Perttu Pölönen Suomesta hankkeella ”Music A' Clock”, Ciara Judge, Emer Hickey ja Sophie Healy-Thow Irlannista hankkeella ”A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination” ja Frederick Turner Yhdistyneestä kuningaskunnasta hankkeella ”Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab”. Kolme toista sijaa menivät Itävaltaan, Saksaan ja Sveitsiin ja kolme kolmatta palkintoa hankkeille Unkarista, Saksasta ja Valko-Venäjältä.

Kun Euroopasta todella löytyy tällaista lahjakkuutta, tulevaisuus näyttää valoisalta”, sanoi tutkimus-, innovointi- ja tiedeasioista vastaava komission jäsen Máire Geoghegan-Quinn. “On erityisen hienoa nähdä, että joukossa on sekä uteliaisuuteen perustuvaa tutkimusta että soveltavia hankkeita. Meidän olisi saatava koululaiset valitsemana entistä enemmän luonnontieteellisiä, teknisiä ja matemaattisia aineita. Haluan erityisesti kannustaa nuoria naisia luomaan uraa tieteen ja teknologian parissa."

Kilpailu toi Prahaan 85 hanketta 37 maasta, joiden joukossa oli sekä EU-jäsenvaltioita että EU:hun assosioituneita ja muita maita. Palkintoseremonian lisäksi nuorilla tutkijoilla oli mahdollisuus esitellä hankkeitaan nelipäiväisessä näyttelyssä ja osallistua erilaisiin työpajoihin ja pienoiskonferensseihin.

Tuomariston puheenjohtajana toimi tänä vuonna tohtori Henrik Aronsson Göteborgin yliopistosta. Kaikki ehdokkaat olivat jo aiemmin voittaneet erityisalallaan maansa kansallisen tiedekilpailun. Hankkeiden aiheet kattoivat monia eri tieteenaloja, ja edustettuina olivat biologia, fysiikka, kemia, tietotekniikka, yhteiskuntatieteet, ympäristö, matematiikka, materiaalitiede, tekniikka ja lääketiede.

Kilpailussa myönnettiin myös kansainvälisen yhteistyön palkinto hankkeelle, jonka toteuttajatiimissä oli mukana osallistujia seuraavista maista, joilla on EU:n kanssa tiede- ja teknologiasopimus: Yhdysvallat, Kanada, Kiina, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea ja Egypti. Tämän palkinnon, jolla korostetaan kansainvälisen tiede- ja tutkimusyhteistyön hyötyjä, voitti Jessie MacAlpine Kanadasta hankkeellaan "Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum".

Taustaa

Euroopan komissio perusti nuorten tutkijoiden EUCYS-kilpailun vuonna 1989 edistämään yhteistyötä ja vuorovaikutusta nuorten tutkijoiden välillä ja antamaan heille tilaisuuden saada oppia Euroopan kärkitutkijoilta. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Brysselissä, ja sen jälkeen se on pidetty 23 eri eurooppalaisessa kaupungissa.

Kilpailulla halutaan tukea osallistujamaiden pyrkimyksiä houkutella lisää nuoria opiskelemaan luonnontieteitä ja teknisiä ja matemaattisia aineita sekä suunnittelemaan uraa tieteen ja tutkimuksen aloilla. Kilpailun osallistujien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Ensimmäisenä vuonna nuoria tutkijoita oli mukana 59 ja nyt vuonna 2013 126. Ennätysvuosi oli 2009, jolloin Pariisissa oli osallistujia 137.

Naisten osuus kilpailijoista kuvastaa hyvin laajempaa ongelmaa, joka on naisten aliedustus luonnontieteellisissä, teknisillä ja matemaattisilla aloilla. Tänä vuonna naisia oli osallistujista hieman alle 35 prosenttia (42 naista ja 82 miestä). Naisten osuus EUCYS-kilpailijoista ylitti 30 prosentin rajan ensimmäistä kertaa vuonna 1997, ja sen jälkeen se on yleensä ollut 30–35 prosenttia. Eniten naispuolisia osallistujia, 41 prosenttia, oli vuonna 2005. Kilpailun 25 vuoden aikana palkinnon on voittanut 168 tyttöä ja 576 poikaa.

Lisätietoja tämän vuoden kilpailusta löytyy osoitteesta http://media.eucys2013.cz. Kaikki kolme ensimmäisen palkinnon voittanutta tiimiä saivat 7000 euroa, toisen palkinnon saaneet 5000 euroa ja kolmannen palkinnon saaneet 3500 euroa. Muita palkintoja olivat muun muassa matkat Lontoon kansainväliseen nuorten tutkijoiden foorumiin ja Tukholman kansainväliseen nuorten tutkijoiden seminaariin, sponsoreiden lahjoittamat palkinnot, joihin sisältyi muun muassa matkoja Intel ISEF ‑kilpailuun Yhdysvaltoihin, sekä Euroopan komission tiedeyksikön, Yhteisen tutkimuskeskuksen JRC:n, yleiseurooppalaisen Eiroforum-tutkimusorganisaation ja Euroopan patenttiviraston palkinnot.

Lisätietoja kilpailusta ja voittajista on osoitteessa http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

Yhteyshenkilöt:

Michael Jennings (+32 2) 296 33 88 Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2) 295 56 04


Side Bar