Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Πράγα, 24 Σεπτεμβρίου 2013

25ος ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νεαρούς επιστήμονες

Τα πιο λαμπρά μυαλά της Ευρώπης συναντήθηκαν σήμερα στην Πράγα για τον 25ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νεαρών Επιστημόνων (EUCYS). Εκατόν εικοσιέξι πολλά υποσχόμενοι νεαροί επιστήμονες, ηλικίας 14 έως 21 ετών, παρουσίασαν τις εργασίες τους με σκοπό να εντυπωσιάσουν τη διεθνή κριτική επιτροπή. Οι νικητές μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 54.500 ευρώ, καθώς και άλλα βραβεία, όπως ταξίδια για επιστημονικούς σκοπούς (MEMO/13/812).

Τα τρία πρώτα βραβεία, από 7.000 ευρώ το καθένα, κέρδισαν ο Perttu Pölönenfrom από τη Φινλανδία για την εργασία του με τίτλο “Music A' Clock”, οι Ciara Judge, Emer Hickey και Sophie Healy-Thowfrom από την Ιρλανδία για την εργασία τους “A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination” και ο Frederick Turner από το Ηνωμένο Βασίλειο για την εργασία του με τίτλο "Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab". Τα τρία δεύτερα βραβεία κέρδισαν η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία, ενώ τα τρία τρίτα βραβεία απονεμήθηκαν σε εργασίες από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Λευκορωσία.

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν δήλωσε σχετικά: «Το επίπεδο των ταλέντων που παράγουμε στην Ευρώπη μάς κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς αυτό το κράμα έρευνας από περιέργεια και σχεδίων που βρίσκουν πρακτική εφαρμογή. Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους στους κλάδους θετικής κατεύθυνσης στα σχολεία, και θα ήθελα κυρίως να ενθαρρύνω τα κορίτσια να κάνουν καριέρα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.»

Στον διαγωνισμό της Πράγας διαγωνίστηκαν 85 εργασίες από 37 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ και άλλων συνδεδεμένων και τρίτων χωρών. Παράλληλα με την τελετή απονομής των βραβείων, οι νεαροί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια τετραήμερης έκθεσης και να συμμετάσχουν σε σειρά εργαστηρίων και παράλληλων συνεδρίων.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν ο Δρ Henrik Aronsson από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Όλες οι εργασίες είχαν ήδη κερδίσει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους εθνικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς του τομέα τους. Τα θέματα των εργασιών κάλυπταν ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων: φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική, κοινωνικές επιστήμες, περιβάλλον, μαθηματικά, υλικά, τεχνολογία και ιατρική.

Επίσης, ο διαγωνισμός προβλέπει Βραβείο Διεθνούς Συνεργασίας για την καλύτερη εργασία ομάδας από τις προσκεκλημένες χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας: ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Αίγυπτο. Το βραβείο, που προβάλλει τα οφέλη της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, κέρδισε η Jessie MacAlpine από τον Καναδά για την εργασία της με τίτλο "Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum".

Ιστορικό

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νεαρών Επιστημόνων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989 με στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ νεαρών επιστημόνων και για να μπορούν οι τελευταίοι να καθοδηγούνται από εξέχοντες Ευρωπαίους ερευνητές. Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και, εν συνεχεία, σε 23 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι συμμετέχουσες χώρες να ενθαρρύνουν τους νέους να στρέφονται προς τη θετική κατεύθυνση (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) και να επιλέγουν σπουδές στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. Από το 1989 μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεαρών επιστημόνων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό αυξάνεται κάθε χρόνο, από 59 που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, σε 126 διαγωνιζομένους το 2013 και με μέγιστο αριθμό τους 137 το 2009 στο Παρίσι.

Η μικρή συμμετοχή κοριτσιών στον διαγωνισμό αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα υποεκπροσώπησης των γυναικών στους τομείς θετικής κατεύθυνσης. Φέτος, το ποσοστό των κοριτσιών ήταν λίγο μικρότερο από 35% (44 κορίτσια έναντι 82 αγοριών). Το 1997 η συμμετοχή κοριτσιών στον διαγωνισμό ξεπέρασε για πρώτη φορά το 30%, και από τότε είναι συνήθως μεταξύ 30% και 35%, με ανώτατο ποσοστό το 41% το 2005. Στη διάρκεια των 25 ετών του διαγωνισμού βραβεύθηκαν 168 κορίτσια και 576 αγόρια.

Λεπτομερή στοιχεία για τον φετινό διαγωνισμό θα βρείτε στη διεύθυνση http://media.eucys2013.cz. Και οι τρεις ομάδες που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία έλαβαν 7.000 ευρώ, ενώ οι ομάδες που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση έλαβαν, αντίστοιχα, 5.000 και 3.500 ευρώ. Δόθηκαν επίσης βραβεία που αφορούσαν ταξίδια στο London International Youth Science Forum (Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ Νεολαίας του Λονδίνου) και στο Stockholm International Youth Science Seminar (Διεθνές Επιστημονικό Σεμινάριο Νεολαίας της Στοκχόλμης), βραβεία από χορηγούς-εταίρους, όπως ταξίδια στο Intel ISEF των ΗΠΑ, καθώς και βραβεία από την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, την πανευρωπαϊκή ομάδα ερευνητικών οργανισμών "Eiroforum" και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και τους νικητές υπάρχουν στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2 295 56 04)


Side Bar