Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Prag, den 24. september 2013

25 år med lyse hoveder: EU belønner unge videnskabsfolk

Europas bedste unge videnskabsfolk mødtes i dag i Prag til EU's 25. konkurrence for unge videnskabsfolk (EUCYS). 126 lovende unge videnskabsfolk i alderen 14 til 21 år præsenterede deres projekter i håbet om at gøre indtryk på en international jury. Vinderne modtog præmier for i alt 54 000 EUR samt andre præmier, såsom rejser med videnskabeligt indhold (MEMO/13/812).

De tre førstepræmier var på hver 7 000 EUR og blev tildelt Perttu Pölönen fra Finland for "Music A' Clock" (et visuelt redskab til at studere musik), Ciara Judge, Emer Hickey og Sophie Healy-Thow fra Irland for "A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination" (undersøgelse af kvælstofbindende bakteriers indvirkning på planters spireevne) og Frederick Turner fra Det Forenede Kongerige for "Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab" (udvikling af et genlaboratorium i hjemmet). De tre andenpræmier gik til Østrig, Tyskland og Schweiz, og de tre tredjepræmier blev tildelt projekter fra Ungarn, Tyskland og Hviderusland.

Máire Geoghegan-Quinn, EU's kommissær for videnskab og forskning, udtaler: "Fremtiden er lys, hvis det er talent på det her niveau, vi producerer i Europa. Det er især godt at se blandingen af forskning drevet af nysgerrighed og flere anvendte projekter. Vi har behov for, at flere unge beskæftiger sig med fag med forbindelse til videnskab, teknologi, ingeniørvirksomhed og matematik i skolen, og jeg vil især opfordre flere unge kvinder til at skabe sig en karriere inden for videnskab og teknologi."

Konkurrencen bragte 85 projekter fra 37 lande til Prag. Projekterne kom fra EU-landene, associerede lande og andre lande. I forbindelse med præmieoverrækkelsen har de unge videnskabsfolk desuden haft mulighed for at fremvise deres projekter på en fire dage lang udstilling og deltage i en række workshops og mindre konferencer.

Formanden for dette års jury var Dr. Henrik Aronsson fra Göteborg Universitet. Alle deltagende projekter havde allerede vundet førstepræmier i deres respektive nationale konkurrencer på deres område. Projekternes emner berørte en lang række videnskabelige områder: biologi, fysik, kemi, it, samfundsvidenskab, miljøvidenskab, matematik, materialelære, ingeniørvidenskab og medicin.

I konkurrencen blev der også tildelt en præmie for internationalt samarbejde for det bedste projekt fra et hold fra de lande, der var inviteret med som gæster, og som har en aftale med EU om videnskab og teknologi. Disse lande er: USA, Canada, New Zealand, Sydkorea og Egypten. Præmien, der understregede fordelene ved internationalt videnskabeligt samarbejde i forbindelse med forskning, blev tildelt Jessie MacAlpine fra Canada for "Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum" (om sennepsolies virkning i bekæmpelsen af malaria).

Baggrund:

EU's konkurrence for unge videnskabsfolk blev iværksat af Europa-Kommissionen i 1989 for at fremme samarbejde og udveksling mellem unge forskere samt give dem mulighed for at få vejledning af de mest fremtrædende forskere i Europa. Den første konkurrence fandt sted i Bruxelles og er siden blevet afholdt i 23 forskellige europæiske byer.

Konkurrencen har til formål at støtte deltagerlandenes bestræbelser på at tiltrække unge mennesker til at studere videnskab, teknologi, ingeniørvirksomhed og matematik og til at vælge karrierer inden for videnskab og forskning. Siden 1989 er antallet af unge videnskabsfolk, der deltager i konkurrencen, steget hvert år, fra 59 ved den første konkurrence til 126 i 2013, og det højeste antal var 137 deltagere i Paris i 2009.

Den kvindelige deltagelse i konkurrence afspejler, at kvinder generelt er underrepræsenteret inden for videnskab, teknologi, ingeniørvirksomhed og matematik. I år var knap 35 % af deltagerne piger (44 mod 82 drenge). I 1997 lå andelen af kvindelige deltagere i EU's konkurrence for unge videnskabsfolk for første gang over 30 %, og siden da har den kvindelige deltagelse som regel været på mellem 30 % og 35 %, idet den toppede med 41 % i 2005. I løbet af de 25 år, konkurrencen er blevet afholdt, har 168 piger og 576 drenge vundet præmier.

Alle oplysninger om dette års konkurrence kan findes på: http://media.eucys2013.cz. Alle de tre hold, der vandt førstepræmierne, modtog 7 000 EUR, mens de hold, der vandt anden- og tredjepræmier, modtog 5 000 EUR henholdsvis 3 500 EUR. Desuden blev der uddelt præmier i form af besøg på London International Youth Science Forum og Stockholm International Youth Science Seminar, præmier sponsoreret af private virksomheder, herunder rejser til Intel ISEF i USA, og af Europa-Kommissionens eget forskningsorgan, Det Fælles Forskningscenter, samt af den fælleseuropæiske forskningsgruppe Eiroforum og Den Europæiske Patentmyndighed.

Yderligere oplysninger om konkurrencen og vinderne kan findes på: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm.


Side Bar