Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Прага, 24 септември 2013 г.

25 години блестящи умове: ЕС награждава млади учени

Най-добрите млади учени в Европа се срещнаха днес в Прага на 25-ия конкурс на ЕС за млади учени (EUCYS). 126 обещаващи таланти на възраст между 14 и 21 години представиха своите проекти с надеждата да впечатлят международното жури. Победителите получиха парични награди на обща стойност 54 500 евро, както и други награди като пътувания с научна цел (MEMO/13/812).

Първите три награди, всяка от които по 7000 евро, бяха спечелени от Перту Полонен от Финландия за проекта „Music A' Clock“, Киара Джъдж, Иймър Хики и Софи Хийли-Тоу от Ирландия за проекта „A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination“ и Фредерик Търнър от Обединеното кралство за проекта „Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab“. Три втори награди бяха връчени за проекти от Австрия, Германия и Швейцария, а три трети награди — на проекти от Унгария, Германия и Беларус.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Бъдещето е светло, ако това е нивото на талантите, които отглеждаме в Европа. Чудесно е, че виждаме това съчетание от водени от любознателност изследвания и по-приложни проекти. Нуждаем се от повече млади хора, изучаващи предмети в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката в училище, и специално искам да насърча повече момичета да се насочат към кариера в областта на науката и технологиите.“

На конкурса в Прага бяха представени 85 проекта от 37 страни, включващи държави от ЕС, асоциирани страни и други страни извън Съюза. Освен че присъстваха на церемонията по награждаването, младите учени имаха възможност да покажат своите проекти в рамките на четиридневно изложение и да участват в редица семинари и конференции.

Тазгодишното жури бе председателствано от д-р Хенрик Аронсон от Гьотеборгския университет. Всички кандидати вече са носители на първа награда в своята конкретна област в проведени в техните страни национални научни конкурси. Темите на проектите обхващат широк спектър от научни области: биология, физика, химия, компютърни науки, социални науки, околна среда, математика, материалознание, инженерни науки и медицина.

В рамките на конкурса бе връчена и Награда за международно сътрудничество за най-добър проект на екип от поканените страни, които имат споразумение с ЕС в областта на науката и технологиите — САЩ, Канада, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея и Египет. Наградата, подчертаваща ползите от международното сътрудничество в областта на научните изследвания, бе спечелена от Джеси МакАлпайн от Канада за проекта „Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum“.

Контекст

Конкурсът на Европейския съюз за млади учени бе създаден от Европейската комисия през 1989 г. с цел да се насърчават сътрудничеството и обменът между младите учени и да им се предоставя възможност да работят под ръководството на някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа. За първи път конкурсът се състоя в Брюксел, след което се проведе в 23 различни европейски града.

Конкурсът има за цел да се подкрепят усилията на участващите страни за насърчаване на младите хора да изучават дисциплини в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката и да избират кариера в сферата на науката и изследванията. От 1989 г. насам броят на участващите млади учени се увеличава всяка година — от 59 в първото издание до 126 през 2013 г., като той бе най-голям през 2009 г. в Париж със 137 участници.

Делът на момичетата в конкурса отразява по-широкия проблем за недостатъчното участие на жени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Тази година той бе малко под 35 % (44 момичета спрямо 82 момчета). През 1997 г. делът на участничките в EUCYS надхвърли 30 % за първи път и след това обикновено е между 30 и 35 %, като най-висок, 41 %, беше през 2005 г. През 25-те години на конкурса 168 момичета и 576 момчета са печелили награди.

Всичко за тазгодишния конкурс ще намерите на уебсайта http://media.eucys2013.cz. И трите екипа, спечелили първа награда, получиха по 7000 евро. Екипите, класирани на второ и трето място, получиха съответно по 5000 и 3500 евро. Останалите награди включваха пътувания за участие в Международния младежки научен форум в Лондон и в Международния младежки научен семинар в Стокхолм, награди от частни спонсори, сред които пътуване за участие в спонсорирания от „Интел“ Международен панаир на науката и инженерството (ISEF), както и награди от вътрешната научна служба на Европейската комисия — Съвместния изследователски център, от общоевропейската група от научноизследователски организации EIROforum и от Европейското патентно ведомство.

Повече информация за конкурса и за предишните победители можете да намерите на адрес: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

За контакти:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martínez García (+32 2 295 56 04)


Side Bar