Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 23. septembra 2013

Razprava o prihodnosti Evrope: podpredsednica Komisije Viviane Reding razpravlja z državljani v Helsinkih

Podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding se bo jutri v Helsinkih s poslanko Evropskega parlamenta Sirpo Pietikäinen udeležila razprave o prihodnosti Evrope, v kateri bo sodelovalo okrog 300 državljanov. Razprava bo potekala 24. septembra od 10.00 do 12.00 (od 9.00 do 11.00 po srednjeevropskem času) na lokaciji Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.

Jutrišnji dogodek je trideseti v nizu dialogov z državljani, ki potekajo po vsej Evropski uniji in v katerih sodelujejo evropski komisarji skupaj z nacionalnimi in lokalnimi politiki ter poslanci Evropskega parlamenta. Vsaka razprava se osredotoča na tri glavne teme: gospodarsko krizo, državljanske pravice in prihodnost Evrope.

„Finska na indeksu svetovne konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma zaseda tretje mesto, kar je v primerjavi z ostalimi državami članicami najboljša uvrstitev in dokaz, da je trdo delo poplačano z uspehom. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Finska prebrodila resno bančno krizo, vendar pa si je po daljnosežnih in zahtevnih strukturnih reformah povrnila moč in konkurenčnost. Finska bi tako lahko postala evropski vzgled ostalim državam, ki se danes soočajo z gospodarskimi težavami. Veselim se pripovedovanja finskih državljanov o njihovih izkušnjah, stališčih in pričakovanjih o prihodnosti naše Unije. Dialogi z državljani EU so odlična platforma za izmenjavo takih izkušenj na evropski ravni, “ je dejala podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding, ki je pristojna za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo.

Napočil je čas za poglobljeno razpravo o tem, kakšno Unijo si Evropejci in Finci želijo. Zaradi volitev v Evropski parlament leta 2014 bo imela ta razprava še večjo težo. Dialog z državljani v Helsinkih je priložnost, v okviru katere bosta podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding in poslanka Evropskega parlamenta Sirpa Pietikäinenda prisluhnili pripombam, izmenjavi mnenj in vprašanjem. Povratne informacije bodo vključene v predloge za politično vizijo o prihodnosti Evrope, ki bo predstavljena v začetku pomladi leta 2014.

Za sodelovanje v razpravi se je treba predhodno prijaviti na spletni strani: http://kansalaiskeskustelu.eu/. Razpravo bo povezoval André Noël Chaker, ki ga je finski forum moderatorjev razglasil za „moderatorja leta 2012“. Dogodek bo mogoče spremljati v živo prek prenosa po spletu. Državljani iz vse Evrope pa bodo lahko sodelovali tudi prek Twitterja (pod tematsko oznako #EUDeb8). Vprašanja lahko pošljete tudi na e-naslov: comm-rep-hel-citizensdialogue@ec.europa.eu

Dogodek organizira Predstavništvo Evropske komisije v Helsinkih. Na Finskem Evropsko leto državljanov poteka v sodelovanju z uradom predsednika vlade in Evropskim gibanjem. Ambasador Evropskega leta državljanov je minister za evropske zadeve in zunanjo trgovino Alexander Stubb.

Ozadje

Kaj je tema dialogov z državljani?

Evropska komisija je januarja razglasila začetek evropskega leta državljanov (IP/13/2), ki je posvečeno državljanom in njihovim pravicam. V tem in naslednjem letu se bodo člani Evropske komisije skupaj z nacionalnimi in lokalnimi politiki ter poslanci Evropskega parlamenta srečevali z evropskimi državljani in prisluhnili njihovim pričakovanjem za prihodnost EU.

Podpredsednica Viviane Reding se je že udeležila razprav v Berlinu, Dublinu, Solunu, Bruslju, Eschu (Luksemburg), Varšavi, Heidelbergu, Sofiji, Namuru in Trstu. V letu 2013 in prvih nekaj mesecih leta 2014 bo po vsej Evropski uniji organiziranih še veliko takih dialogov, v okviru katerih bodo evropski, nacionalni in lokalni politiki sodelovali v razpravah z državljani iz vseh družbenih okolij. Razprave lahko spremljate na: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm.

V dvajsetih letih od uvedbe državljanstva EU je bilo doseženega marsikaj: nedavna evropska raziskava kaže, da se danes 62 % državljanov opredeljuje za „Evropejce“. Na Finskem je takih državljanov 73 %. Državljani po vsej Evropski uniji vsakodnevno uveljavljajo svoje pravice, res pa včasih svojih pravic ne poznajo dovolj dobro. Na primer, okrog 49 % Fincev pravi, da bi si želeli več izvedeti o pravicah, ki jih imajo kot državljani EU.

Zato je Komisija leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov. Največ pozornosti v tem letu pa bo namenjeno dialogom z državljani.

Zakaj se je Komisija za te dialoge odločila zdaj?

Ker je Evropa na razpotju. Vsi govorijo o prihodnosti Evrope in mnogi menijo, da je prava smer vzpostavitev politične unije v obliki federacije nacionalnih držav ali združenih držav Evrope. Naslednji meseci in leta bodo odločilni za prihodnji razvoj Evropske unije. Poglobitev evropskega povezovanja mora biti tesno povezana s krepitvijo demokratične legitimnosti Unije. Zato je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se državljani neposredno vključijo v razpravo.

Kakšen bo rezultat teh dialogov?

Stališča, ki jih bodo državljani izrazili v okviru dialogov, bodo Komisiji pomagala pri zasnovi načrtov za prihodnje reforme v Evropski uniji. Eden glavnih namenov teh dialogov so tudi priprave na volitve v Evropski parlament leta 2014.

Evropska komisija je 8. maja 2013 objavila drugo poročilo o državljanstvu EU, v katerem je predstavila 12 novih konkretnih ukrepov za odpravo preostalih težav, s katerimi se še vedno srečujejo državljani EU (IP/13/410 in MEMO/13/409). Poročilo o državljanstvu je odgovor Komisije na obsežno spletno posvetovanje, ki se je začelo maja 2012 (IP/12/461), vključuje pa tudi vprašanja in pobude iz dialogov o pravicah evropskih državljanov in njihovi prihodnosti.

Več informacij

Dodatne informacije o dialogu v Helsinkih:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/finland/helsinki/index_en.htm

Razprave z državljani o prihodnosti Evrope:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm

Evropsko leto državljanov:

http://europa.eu/citizens-2013/sl/home

Mnenje Evropejcev šteje: rezultati posvetovanja o pravicah državljanov EU:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_sl.pdf

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding

Podpredsednico Viviane Reding lahko spremljate tudi na Twitterju: @VivianeRedingEU

PRILOGA

1. Več kot sedemdeset odstotkov Fincev se opredeljuje za državljane EU, skoraj polovica pa jih je izjavila, da bi si želeli izvedeti več o svojih pravicah.

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013

2. Po mnenju Fincev sta mir v Evropi in prosto gibanje glavna dosežka Evropske unije

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013

Kontakta:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar