Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 23 septembrie 2013

Dezbaterea privind viitorul Europei: Doamna vicepreședinte Viviane Reding dialoghează cu cetățenii la Helsinki

Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding se va afla mâine la Helsinki împreună cu membrul Parlamentului European (MPE) Sirpa Pietikäinen pentru a participa la o dezbatere cu aproximativ 300 de cetățeni privind viitorul Europei. Dezbaterea va avea loc la data de 24 septembrie între 10:00 și 12:00 (9:00-11:00 CET) la Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.

Evenimentul de mâine este cel de al 30-lea eveniment de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetățenii, pe care comisarii europeni le organizează în întreaga Uniune Europeană, alături de politicieni de la nivel național și local, precum și de membri ai Parlamentului European. Fiecare dezbatere este structurată în jurul a trei teme principale: criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei.

Finlanda deține locul al 3-lea în cadrul Forumului Economic Mondial în ceea ce privește indicele de competitivitate și ocupă primul loc în rândul statelor membre UE - cea mai bună dovadă că răsplata pentru munca asiduă este succesul. Finlanda a trecut printr-o criză bancară severă în anii ’90, dar după reformele structurale serioase și dificile, țara a ieșit din aceasta puternică și competitivă. Finlanda poate fi un model pentru alte țări europene care se confruntă cu dificultăți economice în prezent. Aștept cu nerăbdare să ascultăm experiențele pe care cetățenii finlandezi le-au avut, precum și opiniile și așteptările lor cu privire la viitorul Uniunii noastre. Dialogurile cu cetățenii UE sunt o platformă excelentă pentru schimbul de astfel de experiențe la nivel european”, a declarat vicepreședintele Reding, care este responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.

Este momentul să avem o dezbatere aprofundată privind ce fel de Uniune doresc cetățenii europeni și finlandezi. Alegerile pentru Parlamentul European din 2014 vor face ca această dezbatere să fie mai pertinentă ca oricând. Dialogul cu cetățenii de la Helsinki oferă ocazia de a prezenta observații, de a face schimb de opinii și de a pune întrebări vicepreședintelui Reding și membrului Parlamentarului European, Sirpa Pietikäinen. Răspunsurile vor contribui la schițarea unei viziuni politice asupra viitorului Europei, care va fi prezentată la începutul primăverii anului 2014.

Înscrierea prealabilă este necesară: http://kansalaiskeskustelu.eu/. Dezbaterea va fi moderată de André Noël Chaker,„Vorbitorul anului 2012” al Forumului vorbitorilor din Finlanda. Evenimentul va fi difuzat live pe internet ca webcast. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter, utilizând hashtagul #EUDeb8. Întrebările pot fi, de asemenea, trimise la această adresă: comm-rep-hel-citizensdialogue@ec.europa.eu

Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în Helsinki. Partenerii Anului european al cetățenilor din Finlanda sunt biroul prim-ministrului și Mișcarea Europeană. Ambasadorul Anului european al cetățenilor este ministrul afacerilor europene și al comerțului exterior, Alexander Stubb.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe parcursul acestui an și al anului viitor, membrii Comisiei Europene, împreună cu politicienii de la nivel național și local și cu membrii Parlamentului European se vor întâlni cu cetățenii europeni pentru a cunoaște așteptările acestora cu privire la viitorul UE.

Vice președintele Reding a mai participat la dezbateri la Berlin, Dublin, Salonic, Bruxelles, Esch, Varșovia, Heidelberg, Sofia, Namur și Trieste. În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local se vor angaja în dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE: ultimul sondaj UE arată că, în prezent, 62% dintre cetățeni se simt „europeni”. În Finlanda, această cifră este de 73%. În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile, însă nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. De exemplu, aproximativ jumătate dintre finlandezi (49%) afirmă că ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Despre viitorul Europei se discută peste tot în UE, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea Raport privind cetățenia UE, care menționează 12 noi măsuri concrete pentru soluționarea problemelor pe care cetățenii continuă să le aibă (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online care s-a desfășurat începând din mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.

Pentru informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul de la Helsinki:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/finland/helsinki/index_en.htm

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

ANEXĂ

1. Trei din patru finlandezi se simt cetățeni UE, jumătate dintre aceștia afirmă că ar dori să afle mai multe despre drepturile lor.

Sursă: Eurobarometru Standard nr. 79 - mai 2013

2. Cele mai mari realizări ale Uniunii sunt, pentru finlandezi, pacea în Europa și libera circulație.

Sursă: Eurobarometru Standard nr. 79 - mai 2013

Contacte:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar