Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 23.

Vita Európa jövőjéről: Viviane Reding alelnök Helsinkiben folytat eszmecserét a polgárokkal

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke Sirpa Pietikäinen európai parlamenti képviselő kíséretében a holnapi napon Helsinkiben folytat eszmecserét mintegy 300 helyi polgárral Európa jövőjéről. Az eszmecserére szeptember 24-én délelőtt 10:00 és 12:00 (közép-európai idő szerint 9:00 és 11:00) között kerül sor a Vanha ylioppilastalo épületében (Mannerheimintie 3, Helsinki).

A holnapi rendezvény lesz a 30. azon civil párbeszédek sorában, amelyeket az európai biztosok a nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt tartanak szerte az Európai Unióban. A beszélgetések középpontjában három fő téma áll: a gazdasági válság, a polgárok jogai és Európa jövője.

Finnország a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe alapján a 3. helyen áll, és ezzel az EU legjobban teljesítő tagállama – ez is bizonyítja, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Az ország súlyos bankválságon ment keresztül az 1990-es években, de a mélyreható és nehéz strukturális reformokból megerősödve és versenyképesebben került ki. Finnország európai modell lehet a többi, jelenleg gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára. Érdeklődéssel várom, milyen tapasztalatokról számolnak be a finn polgárok; illetve milyen nézeteik és elvárásaik vannak Uniónk jövőjével kapcsolatban. Az európai civil párbeszédek nagyszerű platformot teremtenek ahhoz, hogy Unió-szerte megosszuk egymással tapasztalatainkat”, nyilatkozta Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos.

Itt az ideje alaposan megvitatni, milyen típusú Uniót szeretnének az európai és finn polgárok. A 2014-ben esedékes európai parlamenti választások közeledtével a kérdés időszerűbb, mint valaha. A helsinki civil párbeszéd alkalmat ad a finn polgároknak, hogy megosszák észrevételeiket és véleményüket, valamint kérdéseket tegyenek fel Reding alelnöknek és Sirpa Pietikäinen EP-képviselőnek. Az itt begyűjtött vélemények beépülnek az Európa jövőjére vonatkozó politikai koncepció vázába, amely 2014 kora tavaszán kerül ismertetésre.

Előzetes regisztráció a részvételhez: http://kansalaiskeskustelu.eu/. A vita moderátora: André Noël Chaker, akit a finn műsorvezetők fóruma 2012-ben „az év műsorvezetőjének” választott. Az esemény élőben követhető az interneten webcast adás formájában. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Twitteren keresztül a #EUDeb8 hashtag segítségével. Kérdések a következő címre küldhetők el: comm-rep-hel-citizensdialogue@ec.europa.eu

Az esemény szervezője az Európai Bizottság helsinki képviselete. A polgárok európai évének finnországi partnere a finn Miniszterelnöki Hivatal és az Európa Mozgalom. A polgárok európai évének finnországi nagykövete Alexander Stubb Európa-ügyi és külkereskedelmi miniszter.

Háttér

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság januárban elindította a polgárok európai évét (IP/13/2), amely különös figyelmet szentel a polgároknak és jogaiknak. Az idei és a jövő év során az Európai Bizottság tagjai nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt találkoznak az európai polgárokkal és meghallgatják az EU jövőjére vonatkozó elvárásaikat.

Viviane Reding alelnök eszmecseréinek eddigi helyszínei Berlin, Dublin, Tesszaloniki, Brüsszel, Esch, Varsó, Heidelberg, Szófia, Namur és Trieszt voltak. 2013 folyamán és 2014 első hónapjaiban az egész Európai Unióban számos hasonló párbeszédre kerül sor, amelyek keretében európai, nemzeti és helyi politikusok folytatnak majd vitát a társadalom minden rétegét képviselő polgárokkal. A párbeszédek itt követhetők: http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz évben sok mindent elértünk: a legfrissebb uniós felmérés szerint jelenleg a polgárok 62%-a érzi magát „európainak”. Finnországban ez az arány 73%. A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat. Nincs azonban mindenki tisztában e jogokkal. Például megközelítőleg a finnek fele (49%) mondja azt, hogy többet szeretne tudni az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Ez az oka annak, hogy 2013 a polgárok európai éve lett. A civil párbeszédek az év legfontosabb rendezvényei közé tartoznak.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Unió-szerte számtalan fórumon Európa jövőjét latolgatják – és gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az elkövetkezendő hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítésének együtt kell járnia az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a polgárok e párbeszédek során közvetlenül is hangot adhassanak véleményüknek.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól a párbeszédek során érkező visszajelzések segítik a Bizottságot, hogy meghatározza, merre kell elindulni az EU jövőbeni reformjának megtervezésekor. A párbeszédek egyik fő célja az is, hogy előkészítsék a terepet a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án az Európai Bizottság közzétette az uniós polgárságról szóló második jelentést, amely 12 új konkrét intézkedésre tesz javaslatot a polgárok által még mindig tapasztalt problémák megoldása érdekében (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés tartalmazza a Bizottság válaszát a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultációra (IP/12/461), valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre az uniós polgárok jogaival és jövőjükkel kapcsolatban.

További információk

További információk a helsinki párbeszédről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/finland/helsinki/index_en.htm

Viták a polgárokkal Európa jövőjéről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

A polgárok európai éve:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Az európaiak kinyilvánítják véleményüket: az uniós polgárok jogaival kapcsolatos konzultáció eredménye:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

MELLÉKLET

1. A finnek háromnegyede uniós polgárnak érzi magát, fele pedig azt mondja, hogy többet szeretne tudni az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013. május

2. A finnek számára az Európát jellemző béke és a szabad mozgás jelentik az Unió legnagyobb vívmányait.

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013. május

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar