Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 23. rujna 2013.

Rasprava o budućnosti Europe: potpredsjednica Viviane Reding na raspravi s građanima u Helsinkiju

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding i članica Europskog parlamenta Sirpa Pietikäinen posjetit će sutra Helsinki kako bi s oko 300 građana raspravljale o budućnosti Europe. Rasprava će se održati 24. rujna od 10:00 do 12:00 (od 9:00 do 11:00 po srednjoeuropskom vremenu) u Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, u Helsinkiju.

Sutrašnji je događaj trideseti u nizu dijaloga s građanima koje povjerenici Komisije održavaju diljem Europske unije zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta. Svaka je rasprava usredotočena na tri glavne teme: gospodarsku krizu, prava građana i budućnost Europe.

„Kao vodeća država članica EU-a, Finska je na trećem mjestu indeksa svjetske konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, što je najbolji dokaz da se naporan rad nagrađuje uspjehom. Finska je tijekom devedesetih pretrpjela tešku bankarsku krizu, ali je nakon ozbiljnih i zahtjevnih strukturnih reformi postala snažna i konkurentna. Ona može biti europski uzor državama koje se danas nalaze u gospodarskim teškoćama. Radujem se što ću imati mogućnost doznati o iskustvima finskih građana i čuti njihova mišljenja i očekivanja u pogledu budućnosti naše Unije. Dijalozi EU-a s građanima izvrsna su platforma za razmjenu takvih iskustava diljem Europe,” rekla je potpredsjednica Reding, nadležna za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo.

Vrijeme je za opsežnu raspravu o tome kakvu vrstu Unije žele Europljani i Finci. Zbog izbora za Europski parlament 2014. ova će rasprava biti važnija nego ikada prije. Dijalog s građanima u Helsinkiju prilika je za izražavanje i razmjenu mišljenja te postavljanje pitanja potpredsjednici Reding i članici Parlamenta Sirpi Pietikäinen. Prikupljene informacije uvrstit će se u odrednice političke vizije o budućnosti Europe, koja će se predstaviti u proljeće 2014.

Potrebna je prethodna registracija: http://kansalaiskeskustelu.eu/. Raspravu će voditi André Noël Chaker, „govornik godine 2012.”, iz foruma govornika Finske. Događaj će se izravno prenositi na internetu u obliku web-emisije. Građani iz cijele Europe mogu sudjelovati i na Twitteru s pomoću oznake #EUDeb8. Pitanja je moguće poslati i na sljedeću adresu: comm-rep-hel-citizensdialogue@ec.europa.eu

Događanje organizira Predstavništvo Europske komisije u Helsinkiju. Ured premijera i Europski pokret partneri su Europske godine građana u Finskoj. Ministar za europske poslove i vanjsku trgovinu Alexander Stubb ambasador je Europske godine građana.

Pozadina

O čemu je riječ u dijalozima s građanima?

Europska komisija u siječnju je otvorila Europsku godinu građana (IP/13/2), posvećenu građanima i njihovim pravima. Tijekom ove i sljedeće godine članovi Europske komisije, nacionalni i lokalni političari te članovi Europskog parlamenta susrest će se s europskim građanima i razgovarati o njihovim očekivanjima u pogledu budućnosti Europske unije.

Potpredsjednica Reding već je održala rasprave u Berlinu, Dublinu, Solunu, Bruxellesu, Eschu, Varšavi, Heidelbergu, Sofiji, Namuru i Trstu. Tijekom 2013. i prvih nekoliko mjeseci u 2014. održat će se još mnogo dijaloga po cijeloj Europskoj uniji u kojima će se europski, nacionalni i lokalni političari uključiti u raspravu s građanima iz svih društvenih slojeva. Sve dijaloge pratite ovdje: http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Od uvođenja koncepta europskog građanstva prije dvadeset godina postiglo se mnogo: posljednje istraživanje EU-a pokazuje da se danas 62 % građana smatra Europljanima. U Finskoj je ta brojka 73 %. U cijelom EU-u građani se svakodnevno koriste svojim pravima. Građani međutim često nisu upoznati s tim pravima. Primjerice, otprilike polovina Finaca (49 %) navodi da bi željeli znati više o pravima koja imaju kao građani Europske unije.

Upravo je zato Komisija 2013. godinu proglasila Europskom godinom građana. Dijalozi s građanima središnja su tema ove godine.

Zašto Komisija to čini upravo sada?

Zato što je Europa trenutačno na raskrižju. Diljem EU-a govori se o budućnosti Europe. Često se govori o političkoj uniji, federaciji nacionalnih država ili sjedinjenim europskim državama. Predstojeći mjeseci i godine bit će presudni za budući razvoj Europske unije. Daljnje europske integracije moraju ići ruku pod ruku s jačanjem demokratskog legitimiteta Unije. Stoga je važnije nego ikada prije građanima dati priliku da izravno sudjeluju u raspravi.

Kakve će rezultate polučiti dijalozi?

Povratne informacije iz dijaloga s građanima poslužit će Komisiji kao pokazatelj pri sastavljanju planova za buduće reforme EU-a. Jedan od osnovnih ciljeva tih dijaloga bit će i priprema za europske izbore 2014.

Europska komisija objavila je 8. svibnja 2013. drugo Izvješće o građanstvu EU-a, u kojem se predstavlja 12 novih konkretnih mjera za rješavanje problema s kojima se građani još uvijek susreću (IP/13/410 i MEMO/13/409). Izvješće o građanstvu Komisijin je odgovor na sveobuhvatno savjetovanje održano preko interneta u svibnju 2012. (IP/12/461), a i na pitanja i preporuke iz dijaloga s građanima o pravima građana EU-a i njihovoj budućnosti.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o dijalogu u Helsinkiju:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/finland/helsinki/index_en.htm

Rasprave s građanima o budućnosti Europe:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Europska godina građana:

http://europa.eu/citizens-2013

Europljani preuzimaju riječ: rezultati javnog savjetovanja o pravima građana EU-a:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Internetska stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

PRILOG

1. Tri četvrtine Finaca osjećaju se građanima EU-a, a polovina navodi da bi željeli znati više o svojim pravima.

Izvor: Eurobarometer Standard 79 – svibanj 2013.

2. Finci smatraju da su glavna postignuća EU-a mir u Europi i sloboda kretanja.

Izvor: Eurobarometer Standard 79 – svibanj 2013.

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar