Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 5.

Az EU támogatást nyújt, hogy elősegítse az alapkutatás eredményeinek piaci hasznosítását

A ma kihirdetett új uniós finanszírozás egyenként 150 000 euró értékű támogatásokban valósul meg, melyeket élvonalbeli kutatók kapnak a kutatói munka és a piacképes innováció közötti szakadék áthidalására. Az Európai Kutatási Tanács (EKT) ma tette közzé a kiegészítő finanszírozást nyújtó „Proof of Concept” támogatási rendszer utolsó fordulójának eredményeit. A ma bejelentett utóbbi 27 támogatással immár 60-ra növekedett azoknak a kutatói támogatásoknak a száma, melyeket korábbi EKT-támogatások kedvezményezettjei kapnak.

A kiválasztott projektek a témák széles skáláját ölelik fel, az innovatív gyógyszeres terápiáktól kezdve az új bioanyagokon, valamint a környezetkímélőbb és gazdaságosabb ipari vegyi anyagokon át az épületek akadálymentesítéséig. A „Proof of Concept” kezdeményezés keretében például szellemitulajdon-jogokhoz, kereskedelmi és üzleti lehetőségek feltérképezéséhez vagy műszaki tanúsításhoz kapcsolódó tevékenységet lehet finanszírozni.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Nagyszerű hír, hogy megvalósulhatott a »Proof of Concept« program második fordulója, ugyanis nagyon fontos Európa számára, hogy kutatóink legjobb ötletei kijussanak a piacra. Ez a kezdeményezés hozzásegíti az EKT-támogatások kedvezményezettjeit ahhoz, hogy kiaknázzák a tudományos vívmányaikban és felfedezéseikben rejlő lehetőségeket. Ezekkel a támogatásokkal és általában az alapkutatás finanszírozásával az EKT megalapozza, hogy Európa versenyképesebb legyen – nemcsak most, hanem a jövőben is.”

A támogatás kedvezményezettjei tíz különböző országban dolgoznak, melyek mind az (uniós tagállamokból és a kutatási keretprogramhoz társult országokból álló) Európai Kutatási Térséghez tartoznak. A pályázati felhívás teljes költségvetése 10 millió euró. A felhívás második benyújtási határideje 2012 októberében volt. A ma kihirdetett 27 nyertest az akkor beérkezett 69 pályázatból választotta ki az EKT. A 2012 májusában lejárt első felhívásra 75 pályázatot nyújtottak be, melyek közül 33 került ki nyertesen 2012 szeptemberében.

A második körben kiválasztott 27 kutatásvezető felsorolása a gazdaintézmény országa szerint (országon belül ábécérendben)

Az összes kiválasztott kutatásvezető felsorolása a gazdaintézmény országa szerint (országon belül ábécérendben)

Néhány példa a „Proof of Concept” program második fordulójában kiválasztott projektek közül

Háttér

Az Európai Kutatási Tanács, hogy az innovációt ösztönözze, 2011 márciusában „Proof of Concept” néven új finanszírozási kezdeményezést indított útjára. Az odaítélt támogatások értéke egyenként akár 150 ezer euró is lehet, az EKT „Proof of Concept programja keretében meghirdetett második pályázati felhívás teljes költségvetése pedig 10 millió euró. A felhívásra olyan kutatásvezetők pályázhattak, akik azt EKT-tól támogatást kapnak vagy kaptak, feltéve, hogy a támogatási időszak vége és a felhívás közzététele között nem telt el tizenkét hónap. A finanszírozás támogatásonként legfeljebb egy évre szól.

Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első összeurópai finanszírozó szervezet a felderítő kutatás területén. Az EKT az európai tudományos kiválóságot kívánja fejleszteni azáltal, hogy ösztönzi a finanszírozásért folyó versenyt a legjobb, legkreatívabb kutatók között, életkortól és állampolgárságtól függetlenül. Az EKT egyszersmind a világ más pontjain működő élvonalbeli kutatókat is Európába igyekszik vonzani. Annak érdekében, hogy a különféle kutatási területeken dolgozó tudósok könnyebben ragadhassák meg az új lehetőségeket, az EKT a kutatók javaslatainak figyelembevételével, alulról építkező közelítésmódot alkalmazva jár el. Létrejötte óta az EKT több mint 3100 felderítő kutatási projektet finanszírozott Európa-szerte, és mára a kiváló kutatás mércéje lett.

Az EU hetedik kutatási keretprogramjának legújabb alkotóelemeként az EKT 2007 és 2013 között összesen 7,5 milliárd eurónyi költségvetésből gazdálkodhat. Az Európai Bizottság a 2014–2020-ra szóló új „Horizont 2020” keretprogramban az EKT költségvetésének jelentős, több mint 13 milliárd euróra történő kibővítését javasolta. A Horizont 2020 program hét éves futamidejére javasolt teljes költségvetés egyébként 80 milliárd euró.

Hivatkozások

Az EKT honlapja:

http://erc.europa.eu

Horizont 2020 keretprogram:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar