Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 20 septembrie 2013

Luna dedicată pieței unice se deschide cu dezbateri privind locurile de muncă

Luni, 23 septembrie, va avea loc prima dintr-o serie de patru dezbateri online privind piața unică organizate în cadrul Lunii dedicate pieței unice, care se va desfășura în perioada 23 septembrie - 23 octombrie 2013. În contextul Anului european al cetățenilor 2013, Luna dedicată pieței unice – o inițiativă a Parlamentului European și a Comisiei – le va da posibilitatea cetățenilor și părților interesate să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată în direct online cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa. Comisia a ales să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Începând la 23 septembrie, ora 11.00 CET, cu o discuție VIP online în direct cu comisarul pentru piața internă, Michel Barnier, forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. Forumul va găzdui dezbateri axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.

Primele dezbateri vor avea loc de luni până miercuri (23-25 septembrie) și vor viza 111 propuneri de politici din 17 țări (dar continuă să sosească și altele) referitoare la aspecte legate de locurile de muncă: cum să se creeze mai multe locuri de muncă, cum să se înființeze o întreprindere, cum să fie îmbunătățită calitatea locurilor de muncă disponibile. Ideile de politici prezentate variază de la sugerarea introducerii unui card de mobilitate profesională pentru asistenții medicali până la modalitățile de creare de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, în condițiile în care rata șomajului din UE este de aproape 12 %, în anumite țări ajungând la peste 26 %. Deși nu există nicio soluție ușoară, piața unică europeană le dă posibilitatea lucrătorilor să își caute un loc de muncă în străinătate sau să își ofere serviciile ca profesioniști în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE. În cursul dezbaterilor din zilele următoare, cetățenii, organizațiile și întreprinderile participante vor avea ocazia să evidențieze obstacolele rămase și să își prezinte sugestiile privind măsurile care ar trebui luate la nivel european.

Comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, a declarat: „Luna dedicată pieței unice este menită să facă legătura între cei care ar trebui să beneficieze de politici - societatea civilă, cetățenii și întreprinderile - și cei care le elaborează și le hotărăsc. Așteptăm un schimb liber și deschis de opinii cu privire la propuneri care să elimine deficiențele existente din cadrul pieței unice. O piață unică ce funcționează mai bine pentru cetățeni, consumatori și IMM-uri este esențială pentru a se crea mai multe locuri de muncă și a se îmbunătăți competitivitatea. Este vorba despre un proiect inovator care profită de capacitatea internetului de a conecta cetățenii de pe tot acest continent divers și extins.”

Context

Luna dedicată pieței unice se va desfășura online pe yourideasforeurope.eu de-a lungul a patru săptămâni consecutive, în fiecare săptămână fiind analizată o politică diferită:

23-25 septembrie, locurile de muncă: Cum să găsiți un loc de muncă, să deschideți o afacere sau să obțineți recunoașterea calificărilor dumneavoastră în Europa?

30 septembrie-2 octombrie, drepturile sociale: Care sunt drepturile de protecție socială din cadrul pieței unice a UE în materie de pensii, sănătate, servicii publice etc.?

7-9 octombrie, băncile: Ce măsuri s-ar mai putea lua pentru a se proteja depozitele, a se evita o altă criză financiară și a se garanta că băncile investesc în economia reală pentru a se stimula creșterea economică?

14-16 octombrie, comerțul electronic: Cât de ușor este să vinzi produse online sau, în calitate de client, să le cumperi și să îți fie livrate în străinătate? Cât de protejate sunt datele pe care le publici pe site-urile de socializare socială?

Luna dedicată pieței unice le oferă cetățenilor europeni activi pe internet șansa unică de a discuta, a critica și a îmbunătăți noile idei de politici prezentate online. Participanții pot interacționa cu factorii de decizie în diferite moduri:

pot vota și discuta ideile prezentate de cetățeni, organizații și întreprinderi;

în cadrul unor discuții în direct pe internet, pot adresa întrebări experților UE, deputaților din Parlamentul European și altor personalități naționale și de la nivelul UE;

Cinci participanți vor fi invitați la o dezbatere finală cu comisarul Barnier transmisă pe postul de televiziune Euronews, care va avea loc la 23 octombrie la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Pe platforma online se pot prezenta în continuare idei. Părțile interesate și cetățenii au prezentat deja peste 300 de idei legate de toate temele avute în vedere. Ele pot fi deja votate și vor putea fi discutate începând cu 23 septembrie, în cazul ideilor legate de locurile de muncă, 30 septembrie în cazul ideilor legate de drepturile sociale, 7 octombrie în cazul ideilor legate de bănci și 14 octombrie în cazul ideilor legate de comerțul electronic.

Moderatori independenți vor rezuma concluziile acestor dezbateri – ideile despre care participanții cred că pot schimba Europa. Ideile vor fi integrate, de asemenea, într-un raport final care va fi publicat și va putea inspira activitatea viitoare a UE.

A se vedea și MEMO/13/804

Informații suplimentare

yourideasforeurope.eu

Persoane de contact:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar