Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 20 september 2013

Maand van de eenheidsmarkt begint met debatten over werkgelegenheid

Maandag 23 september vindt het eerste van vier debatten over de eengemaakte markt plaats. De Europese Commissie organiseert dit debat in het kader van de Maand van de eenheidsmarkt, die van 23 september tot 23 oktober duurt. De Maand van de eenheidsmarkt vindt plaats in het kader van het Europees Jaar van de burger. Burgers en andere belanghebbenden kunnen voorstellen doen voor de toekomst van de EU en over die voorstellen online debatteren met andere burgers, belanghebbenden, ambtenaren, leiders en deskundigen uit heel Europa. De Commissie gebruikt het web als medium om burgers en maatschappelijke groeperingen bij haar beleidsagenda te betrekken. Het onlineforum gaat op 23 september om 11 uur van start met een livechat met de commissaris voor de eengemaakte markt, Michel Barnier. Het forum biedt belanghebbenden een unieke, rechtstreekse communicatielijn met de beleidsmakers in Brussel. Het forum omvat debatten over vier thema’s: werkgelegenheid, sociale rechten, banken en e-commerce, in alle 24 EU-talen.

De eerste debatten worden gehouden van maandag tot en met woensdag (23–25 september). Er wordt gediscussieerd over 111 beleidsvoorstellen uit 17 landen (en er komen nog steeds voorstellen binnen) over werk en wat daarmee samenhangt: hoe zorg je voor meer banen; hoe begin je een bedrijf; hoe zorg je voor betere banen. De beleidsideeën lopen uiteen van een mobiliteitskaart voor verpleegkundigen tot manieren om banen te creëren voor mensen met een handicap. Vergeet niet dat de werkloosheid in de EU gemiddeld bijna 12% bedraagt, en in sommige landen meer dan 26%. Een simpele oplossing bestaat niet, maar de Europese eengemaakte markt biedt werknemers de mogelijkheid om in alle 26 lidstaten van de EU werk te zoeken of hun diensten aan te bieden als zelfstandige. Tijdens de debatten de komende dagen kunnen individuele personen, organisaties en bedrijven de aandacht vestigen op de problemen die zij nog ondervinden en voorstellen doen voor Europese maatregelen.

Commissaris voor Interne Markt en Diensten Michel Barnier: “De Maand van de eenheidsmarkt moet een brug slaan tussen degenen voor wie het beleid is bedoeld – het maatschappelijk middenveld, burgers en bedrijven – en degenen die het beleid formuleren en erover beslissen. We streven naar een vrij en open debat over voorstellen om lacunes in de eengemaakte markt op te vullen. Om voor meer werk en meer concurrentie te zorgen, moet de eengemaakte markt beter functioneren voor burgers, consumenten en het mkb. Dit is een innovatief project dat gebruikmaakt van de mogelijkheden van internet om mensen uit heel Europa met elkaar in contact te brengen.”

Achtergrond

De Maand van de eenheidsmarkt is een online evenement op yourideasforeurope.eu, dat vier weken duurt. Elke week komt een ander beleidsonderwerp aan de orde.

23–25 september — werkgelegenheid: hoe vind je werk, hoe zet je een bedrijf op, hoe kun je je kwalificaties elders in Europa erkend krijgen?

30 september–2 oktober — sociale rechten: wat zijn je rechten op sociale bescherming op de eengemaakte markt van de EU, wat betreft pensioenen, zorg, dienstverlening van de overheid?

7–9 oktober — banken: wat kunnen we doen om uw bankrekening te beschermen, een nieuwe financiële crisis te voorkomen en de banken zover te krijgen dat ze investeren in de reële economie en groei stimuleren?

14–16 oktober — e-commerce: hoe gemakkelijk is het om producten online te verkopen of als consument aankopen te doen en ze thuisbezorgd te krijgen in een ander land? Hoe worden de gegevens beschermd die mensen via een sociaal netwerk delen?

De Maand van de eenheidsmarkt is voor de Europese internetters een unieke kans om nieuwe beleidsideeën die online zijn voorgesteld, te becommentariëren, te betwisten en te verfijnen. Deelnemers kunnen op allerlei manieren de discussie met de beleidsmakers aangaan: ze kunnen

commentaar leveren en hun stem uitbrengen op beleidsvoorstellen van personen, organisaties en bedrijven,

EU-deskundigen, Europarlementsleden en andere nationale en EU-politici vragen stellen en met hen in discussie gaan in live videochats,

Vijf deelnemers worden uitgenodigd voor een slotdebat met commissaris Barnier dat op 23 oktober plaatsvindt in het Europees Parlement in Straatsburg en op Euronews wordt uitgezonden.

Op het onlineplatform kunnen nog steeds ideeën worden aangedragen. Belanghebbenden en burgers hebben al ruim 300 ideeën voorgesteld over een groot aantal onderwerpen. Over die ideeën kan worden gestemd en gediscussieerd op de volgende data: 23 september voor ideeën over werkgelegenheid, 30 september voor ideeën over sociale rechten, 7 oktober voor ideeën over banken en 14 oktober voor ideeën over e‑commerce.

Onafhankelijke gespreksleiders geven een samenvatting van de discussies – de ideeën die volgens de deelnemers Europa kunnen veranderen. Van dit alles wordt een eindverslag opgesteld, dat zal worden gepubliceerd en als input kan dienen voor de werkzaamheden van de EU.

Zie ook MEMO/13/804

Meer informatie

yourideasforeurope.eu

Contact:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar