Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 20.

Munkahelyekről szóló vitával indul az egységes piac hónapja

Hétfőn, szeptember 23-án kerül megrendezésre a belső piacról szóló négyrészes online vita első része, amelyre a 2013. szeptember 23-tól október 23-ig tartó, egységes piac hónapja keretében kerül sor. Az Európai Parlament és a Bizottság kezdeményezéseként létrejött egységes piac hónapja a polgárság európai éve (2013) fényében lehetőséget kínál a polgárok és az érdekeltek számára, hogy javaslatokat tegyenek az EU jövőjére vonatkozóan és bárhol is legyenek Európában, élőben megvitathassák javaslataikat az interneten polgártársaikkal, az érintett felekkel, tisztviselőkkel, vezetőkkel és szakértőkkel. A Bizottság az internet segítségével próbálja bevonni a polgárokat és a civil társadalmi csoportokat szakpolitikai menetrendjébe. Az internetes fórum, amely szeptember 23-án brüsszeli idő szerint 11 órakor Michel Barnier, belső piacért felelős biztossal folytatott élő online csevegéssel veszi kezdetét, egyedülálló alkalmat jelent arra, hogy az érdekeltek közvetlenül kommunikálhassanak a brüsszeli döntéshozókkal. A fórum négy témával foglalkozik az EU mind a 24 nyelvén: munkahelyek, szociális jogok, bankok és e-kereskedelem.

Az eddig 17 országból beérkezett 111 szakpolitikai javaslatról szóló vita első köre hétfőtől szerdáig tart (szeptember 23–25.) a munkahelyeket érintő témákban: hogy teremtsünk több munkahelyet, hogyan hozhatunk létre egy vállalkozást, mely módon javíthatunk a meglévő munkahelyek minőségén. A benyújtott szakpolitikai elképzelések között szerepel az ápolók körében a szakmai mobilitási kártya bevezetésére vonatkozó javaslat vagy a fogyatékos személyek számára történő munkahelyteremtés lehetőségei. Minderre egy olyan időszakban kerül sor, amikor az EU-ban majdnem 12%-os, némely tagállamban pedig 26% feletti a munkanélküliség. Egyszerű megoldás nincsen ugyan, de az egységes európai piac lehetőséget kínál a munkavállalók számára, hogy a 28 tagállam bármelyikében keressenek állást vagy szakemberként az országhatáron túl nyújtsanak szolgáltatást. Az elkövetkező vitanapokon a tagállamokban élő polgárok, helyi szervezetek és vállalkozások rávilágíthatnak a továbbra is fennálló akadályokra és javaslatot tehetnek uniós szintű fellépésekre.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Az egységes piac hónapjának az a célja, hogy áthidalja a civil társadalom, a polgárok és a vállalkozások (vagyis rendszerint a szakpolitikák hozadékait élvezők), illetve a szakpolitikák kidolgozói és döntéshozói közötti szakadékot. Üdvözöljük az egységes piacon még meglévő hézagok megszűntetését célzó javaslatokról szóló nyílt és szabad vitát. A polgárok, a fogyasztók és a kkv-k szempontjából jobban működő egységes piac elengedhetetlen ahhoz, hogy több munkahelyet teremtsünk és javuljon a versenyképességünk. Ezen innovatív projekt – kihasználva az internetben rejlő lehetőségeket – összeköti e sokféle és nagyszerű kontinens lakóit.”

Előzmények

Az egységes piac hónapja négy egymást követő héten át a yourideasforeurope.eu honlapon kerül megrendezésre minden héten más-más szakpolitikai témában:

  1. szeptember 23–25. között, munkahelyek: Hogyan találhatunk állást, mely módon hozhatunk létre vállalkozást vagy ismertethetjük el képesítésünket Európában?

  2. szeptember 30. és október 2. között, szociális jogok: Milyen szociális védelmi jogra van szükség az uniós belső piacon a nyugdíjak, a betegbiztosítás és a közszolgáltatások tekintetében?

  3. október 7–9. között, bankok: Mit lehetne még tenni a bankbetétek védelme, a pénzügyi válságok megismétlődésének megakadályozása és a növekedésösztönző reálgazdasági bankberuházások előmozdítása érdekében?

  4. október 14-16. között, e-kereskedelem: Mennyire egyszerű az online termékértékesítés és -vásárlás, illetve a határokon átívelő kézbesítés? Milyen az adatvédelem a közösségi portálokon?

Az egységes piac hónapja egyedülálló lehetőséget biztosít a netező uniós polgárok számára ahhoz, hogy véleményezzék, bírálják, és javaslataik megfogalmazása révén tevékenyen alakítsák az online benyújtott új szakpolitikai elképzeléseket. A résztvevők több módon eljuttathatják üzenetüket az uniós döntéshozókhoz. Lehetőséget kapnak arra, hogy

  1. észrevételeket tegyenek polgártársaik, szervezetek és vállalkozások ötleteivel kapcsolatban, és véleményüket szavazás útján is kifejezésre juttathatják,

  2. élő videocsevegés során kérdéseket tehetnek fel uniós szakértőknek, európai parlamenti képviselőknek és más uniós, illetve tagállami személyiségeknek, valamint vitába merülhetnek velük.

    Öt résztvevőt meghívnak majd a Barnier biztossal október 23-án a strasbourgi Európai Parlamentből az Euronews-on közvetítésre kerülő záróvitára.

Az érdeklődők az online vitaplatformon még beküldhetik ötleteiket. Az összes témában ez idáig több mint 300 ötletet nyújtottak be az érdekeltek és a polgárok. Az ötletekről már most le lehet adni a szavazatokat. Szeptember 23-án kezdődik a munkahelyekkel, szeptember 30-án a szociális jogokkal, október 7-én a bankokkal és október 14-én az e-kereskedelemmel kapcsolatos vita.

Független moderátorok összegzik majd a viták eredményét – vagyis a résztvevők által Európa megváltoztatására képesnek tartott ötleteket –, amelyek bekerülnek egy közzétételre szánt zárójelentésbe, és adott esetben a jövőbeni uniós szakpolitikákba.

Lásd még: MEMO/13/804

További információ

yourideasforeurope.eu

Kapcsolattartók:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar