Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 20. rujna 2013.

Mjesec jedinstvenog tržišta započinje raspravama o radnim mjestima

U ponedjeljak, 23. rujna, započinje prva u nizu od četiri rasprave na internetu o jedinstvenom tržištu u okviru Mjeseca jedinstvenog tržišta od 23. rujna do 23. listopada 2013. Tijekom Mjeseca jedinstvenog tržišta, pokrenutog na inicijativu Europskoga parlamenta i Komisije, građanima se i dionicima u kontekstu Europske godine građana 2013. omogućuje da podnose prijedloge o budućnosti EU-a i da o njima uživo raspravljaju s drugim građanima, dionicima, dužnosnicima, čelnicima i stručnjacima iz cijele Europe. Komisija je odabrala web kako bi u svoju političku strategiju uključila građane i skupine civilnog društva. Od 23. rujna, s početkom u 11:00 prema srednjoeuropskom vremenu, kad će se uživo preko interneta moći razgovarati s povjerenikom za unutarnje tržište Michelom Barnierom, dionici mogu preko internetskog foruma izravno komunicirati s kreatorima politika u Bruxellesu. Na forumu će se odvijati rasprave o četirima temama – radnim mjestima, socijalnim pravima, bankama i e-trgovini – na sva 24 jezika EU-a.

Prve rasprave bit će od ponedjeljka do srijede (23. – 25. rujna) o 111 prijedloga politika iz 17 zemalja (dok novi još pristižu) o pitanjima povezanima s radnim mjestima: kako otvoriti više radnih mjesta; kako osnovati poduzeće; kako poboljšati kvalitetu postojećih poslova. Podnesi su prijedlozi raznovrsni, od uvođenja profesionalne iskaznice za mobilnost medicinskih sestara i tehničara do stvaranja mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Istovremeno stopa nezaposlenosti u EU-u iznosi gotovo 12 %, dok u nekim zemljama premašuje i 26 %. Iako jednostavno rješenje ne postoji, radnici na jedinstvenom europskom tržištu mogu tražiti posao izvan granica svojih zemalja, odnosno svoje stručne usluge nuditi u svakoj od 28 država članica EU-a. Osobe, organizacije i poduzeća iz šire javnosti moći će istaknuti s kojim se preprekama suočavaju i predložiti daljnje mjere na europskoj razini.

Povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier izjavio je: „U Mjesecu jedinstvenog tržišta želi se uspostaviti veza između onih kojima politika treba koristiti – civilnom društvu, građanima i poduzećima – i onih koji tu politiku izrađuju i o njoj odlučuju. Pozdravljamo slobodnu i otvorenu raspravu o prijedlozima kojima se žele ispuniti posljednje praznine u jedinstvenom tržištu. Unutarnje tržište koje bolje služi građanima, potrošačima te malim i srednjim poduzećima ključno je za otvaranje više radnih mjesta i povećanje konkurentnosti. To je inovativan projekt koji se koristi prednostima interneta kako bi povezao ljude diljem ovog raznolikog i velikog kontinenta.

Pozadina

Mjesec jedinstvenog tržišta održava se na internetu na yourideasforeurope.eu tijekom četiri uzastopna tjedna, a svaki tjedan posvećen je drugoj temi:

  1. 23. – 25. rujna, radna mjesta: Kako pronaći posao, postati poduzetnik ili ostvariti priznanje stručne spreme u Europi?

  2. 30. rujna – 2. listopada, socijalna prava: Koja su prava socijalne zaštite dostupna na jedinstvenom tržištu EU-a, primjerice u pogledu mirovina, zdravstvene skrbi ili javnih usluga?

  3. 7. – 9. listopada, banke: Što se još može učiniti da bi se zaštitili depoziti, spriječila nova financijska kriza i osiguralo ulaganje banaka u realno gospodarstvo potrebno za poticanje rasta?

  4. 14. – 16. listopada, e-trgovina: Koliko je jednostavna prodaja na mreži, odnosno njihova kupnja i dostava potrošaču? Koliko su sigurni podatci koje ljudi razmjenjuju na elektroničkim društvenim mrežama?

U Mjesecu jedinstvenog tržišta građani Europe imaju jedinstvenu priliku preko interneta komentirati, preispitivati i poboljšati dostavljene ideje. Sudionicima se nude mnogi načini komunikacije s kreatorima politika. Moguće je:

  1. glasovima podržati i komentirati prijedloge politika koje dostave pojedinci, organizacije ili poduzeća

  2. uživo u video chatu postavljati pitanja i raspravljati sa stručnjacima EU-a, članovima EP-a i nacionalnim stručnjacima

Petero sudionika bit će pozvano na završnu raspravu s povjerenikom Barnierom, što će se održati 23. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu i koju će prenositi Euronews.

Ideje se još uvijek mogu upućivati preko internetske platforme. Dionici i pojedinci već su dostavili više od 300 ideja u različitim temama. O tim se idejama već može glasati, a rasprava će 23. rujna biti otvorena o idejama u području radnih mjesta, 30. rujna u području socijalnih prava, 7. listopada u području banaka i 14. listopada u području e-trgovine.

Neovisni voditelji sažet će rezultate tih rasprava kao ideje za koje sudionici smatraju da mogu promijeniti Europu. Ideje će biti uvrštene i u završno izvješće koje će biti objavljeno i možda ugrađeno u budući rad EU-a.

Vidi i MEMO/13/804

Više informacija

yourideasforeurope.eu

Osobe za kontakt:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar