Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 20 september 2013

Det gäller din stad: hållbara lösningar för de europeiska städerna

Den 19 och 20 september kommer stadsplaneringsexperter från hela EU till Köpenhamn inom ramen för kampanjen "Det gäller din värld" för att se hur hållbara lösningar kan fungera i praktiken. De deltagande stadsplanerarna kommer från Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Litauen, Polen och Storbritannien.

I samarbete med Danskt Arkitektur Center och kampanjens partner Dansk Industri (DI Energi) kommer deltagarna i studiebesöket "Det gäller din stad" få besöka en rad koldioxidsnåla verksamheter: från en innovativ avfallsförbränningsanläggning till en hållbar teater; från energisnåla bostäder och företagshuvudkontor till en fjärrkylcentral.

- Efter hand som en större och större del av den europeiska befolkningen bor i städer behöver vi integrerade lösningar som garanterar invånarna en god livskvalitet och minskar koldioxidutsläpp, luftföroreningar, trafikstockningar, osv. Många av lösningarna finns redan och Köpenhamn har verkligen mycket att visa upp som jag hoppas kan inspirera andra, säger Connie Hedegaard, EU-kommissionär för klimatpolitik. "Det gäller din värld"-kampanjen för samman stadsplanerare från Europa och ger dem möjlighet att dela med sig av bra metoder så att dessa kan spridas vidare.

Såväl ansvariga stadsplanerare och tekniska chefer som beslutsfattare och yrkesverksamma personer från den privata sektorn har bjudits in till studiebesöket.

Bakgrund

Förra året utsågs Köpenhamn till Europas miljöhuvudstad 2014 av Europeiska kommissionen. Och med en plan för att bli koldioxidneutral till 2025 är staden en föregångare när det gäller hållbara lösningar.

Under studiebesöket kommer man bland annat besöka följande platser:

  • Amager Ressource Center (ARC), en avfallsförbränningsanläggning som förser staden med el och fjärrvärme och samtidigt erbjuder en skidbacke på taket

  • Det Kongelige Teaters hus som har ett innovativt energisparande system och har byggts på en viss höjd för att anpassas till höjningen av havsnivån.

  • Det prisbelönta Åttan, en byggnad där företag och bostäder kombinerats inom ramen för ett enda stort hållbart komplex.

  • Vildroseprojektet som erbjuder ekonomiskt överkomliga hållbara bostäder

  • Företaget Rambølls energineutrala huvudkontor.

Läs mer: http://world-you-like.europa.eu/sv/evenemang/a-city-we-like/

Om "det gäller din värld"-kampanjen:

Studiebesöket "Det gäller din stad" ingår i den EU-omfattande informationskampanjen "Det gäller din värld. Och ditt klimat" om praktiska lösningar på klimatförändringar. Kampanjen inleddes i oktober 2012 och har nu 190 partnerorganisationer från hela EU. Över 40 000 personer följer kampanjen via Facebook och andra sociala medier. Kampanjen har hittills organiserat evenemang i nio länder och har fått mycket uppmärksamhet i europeiska medier. I syfte att dela med sig av bra metoder och ge ökad spridning åt klimatåtgärder i Europa, presenterar kampanjen framgångshistorier från de 27 medlemsstaterna. Man har dessutom mottagit över 269 bidrag till tävlingen om de bästa klimatlösningarna i Europa. Vinnarna i tävlingen kommer att tillkännages i oktober och november 2013.

Vill du veta mer kan du besöka kampanjens webbplats och sociala mediekanaler på

http://world-you-like.europa.eu/sv/

www.facebook.com/euclimateaction

www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Kontaktpersoner:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar