Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 20 septembrie 2013

Orașul pe care ni-l dorim: soluții durabile pentru orașele europene

La 19 și 20 septembrie, în cadrul campaniei Lumea pe care o vrei, specialiști în domeniul urbanismului din toată Uniunea Europeană sunt invitați în capitala daneză Copenhaga pentru a prezenta soluții durabile în practică. Specialiștii participanți provin din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

Cu ocazia vizitei de studiu intitulate „Orașul pe care ni-l dorim” (A city we like), organizată în colaborare cu Danish Architecture Centre și Confederation of Danish Industry (DI Energy), partenerul campaniei, participanții vor descoperi o serie de realizări cu emisii reduse de dioxid de carbon: de la o instalație inovatoare de incinerare a deșeurilor, la un teatru durabil; de la locuințe și sedii centrale de întreprinderi cu un consum redus de energie, la un sistem de răcire centralizată.

Doamna Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a afirmat: „Având în vedere faptul că tot mai mulți cetățeni europeni se stabilesc în orașe, avem nevoie de soluții integrate care să le asigure locuitorilor o bună calitate a vieții și să contribuie la reducerea emisiilor de CO2, a poluării atmosferice, a congestiilor etc. Multe dintre soluții există deja și Copenhaga oferă într-adevăr multe exemple care, sper, vor fi o sursă de inspirație pentru alte orașe. Campania «Lumea pe care o vrei» reunește urbaniști din Europa pentru a face schimb de bune practici, astfel încât acestea să poată fi aplicate la scară mai largă."

În cadrul vizitei de studiu au fost invitați urbaniști și directori tehnici importanți din orașele europene selecționate, precum și factori de decizie și profesioniști în domeniu din sectorul privat.

Context

Anul trecut, Copenhaga a câștigat premiul „Capitala europeană verde” pentru anul 2014, acordat de Comisia Europeană, și ocupă o poziție de vârf în ceea ce privește soluțiile durabile, intenționând ca până în anul 2025 să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Participanții la vizita de studiu „Orașul pe care ni-l dorim” vor vizita, printre altele, următoarele obiective:

  • Amager Resource Centre (ARC), o instalație de incinerare a deșeurilor care furnizează energie electrică și încălzire centralizată, oferind totodată o pistă de schi pe acoperiș

  • Un teatru (Playhouse of the Royal Theatre) care dispune de un sistem inovator de economisire a energiei și de elevație pentru a face față creșterii nivelului mării

  • Clădirea premiată „8 House”, care reunește locuințe și spații comerciale în cadrul unui mare complex durabil

  • Proiectul Vildrose, care oferă locuințe durabile la prețuri accesibile

  • Clădirea, neutră din punct de vedere energetic, a sediului central al întreprinderii Rambol

Mai multe informații: http://world-you-like.europa.eu/ro/evenimente/a-city-we-like/

Despre campania Lumea pe care o vrei:

Vizita de studiu intitulată „Orașul pe care ni-l dorim” face parte din campania paneuropeană de comunicare Lumea pe care o vrei. Cu clima care îți place, care vizează găsirea unor soluții practice pentru schimbările climatice. Lansată în octombrie 2012, campania a beneficiat de sprijinul a 190 de organizații partenere din întreaga UE și a avut peste 40 000 de susținători pe site-ul Facebook și alte rețele de socializare. În cadrul campaniei au fost organizate, până în prezent, evenimente în nouă țări, campania beneficiind de o amplă mediatizare în Europa. Campania are ca scop schimbul de bune practici în vederea amplificării acțiunilor în domeniul schimbărilor climatice și prezintă povești de succes din 27 de state membre ale UE. În cadrul concursului Lumea pe care o vrei au fost înregistrate 269 de propuneri suplimentare. Numele câștigătorilor concursului Lumea pe care o vrei pentru cele mai bune proiecte în domeniul schimbărilor climatice vor fi anunțate în octombrie și noiembrie 2013.

Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul Lumea pe care o vrei și rețelele de socializare:

http://world-you-like.europa.eu/ro/

www.facebook.com/EUClimateAction

www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Persoane de contact:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar