Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 20.

Élhető városok: európai várostervezés a fenntarthatóság jegyében

Szeptember 19–20-án a dán főváros, Koppenhága ad otthont „A világ, ahogy szereted” elnevezésű kampány egyik rendezvénysorozatának, amelyre Európa minden szegletéből várnak várostervezéssel foglalkozó szakembereket, hogy bemutassák egymásnak a gyakorlatban is működő, a városi lét fenntarthatóságát biztosító megoldásaikat. A résztvevők Bulgáriából, Dániából, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Lengyelországból, Litvániából, Németországból és Nagy-Britanniából érkeznek.

„A város, ahol szeretünk élni” tanulmányút keretében a dán építészeti központnak, valamint együttműködő partnerének, a dán ipari szövetségnek (DI Energi) a munkatársai végigkalauzolják a meghívottakat egy sor szén-dioxid-kibocsátást mérséklő, létező megoldáson: először megtekintenek egy innovatív hulladékégető művet, onnan ellátogatnak egy fenntartható módon működtetett színházba, majd alacsony energiafogyasztású lakóházakat és üzleti negyedet ismerhetnek meg, végül pedig egy távhűtőközpontot tanulmányozhatnak.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „Európa polgárai egyre nagyobb számban választanak városokat lakóhelyül, ezért olyan megoldásokra van szükségünk, amelyek egyszerre biztosítanak jó életminőséget a városlakóknak és mentesítenek a szén-dioxid-kibocsátástól, a levegőszennyezéstől, a forgalmi dugóktól stb. Számos megoldás már ma is létezik, sok közülük épp Koppenhágában, és ezekből reményeim szerint más városok is ötletet meríthetnek. „A világ, ahogy szereted” kampány lehetőséget teremt arra, hogy Európa várostervezői megosszák egymással a náluk bevált módszereket, hogy azok így szélesebb körben is meghonosodjanak.”

A szervezők által kiválasztott európai városok tervező főépítészein és műszaki vezetőin kívül döntéshozók és a magánszektor képviselői is részt vesznek majd a tanulmányúton.

Háttér

Tavaly Koppenhága nyerte el a 2014-es évre az Európai Bizottság Európa Zöld Fővárosa díját. A város élen jár a fenntarthatóságot szolgáló megoldások megvalósításában, azt tervezi például, hogy 2025-re „szénsemlegessé” válik, azaz egyensúlyt teremt a kibocsátott és a megkötött szén-dioxid mennyisége között.

„A város, ahol szeretünk élni” tanulmányút résztvevői többek között az alábbi helyszínekre látogatnak majd el:

  • az Amager Resource Centre (ARC) hulladékégető műhöz, amely amellett, hogy villamos energiával és távhővel látja el a várost, a tetején sípályát is működtet,

  • a dán királyi színház innovatív energiagazdálkodási rendszert felvonultató, az éghajlatváltozás okozta tengerszint-növekedéshez igazított épületébe (Skuespilhuset),

  • a díjnyertes, lakásokat és irodákat egyaránt magában foglaló „8 house” fenntartható épületegyüttesbe,

  • a megfizethető és fenntartható otthonokat biztosító Vildrose projekt helyszínére, valamint

  • a Ramboll energiasemleges – tehát az elfogyasztott energiamennyiséget saját termeléssel kiegyenlítő – központi székházába.

Részletesebb információk: http://world-you-like.europa.eu/en/events/a-city-we-like/

A világ, ahogy szereted kampányról dióhéjban:

„A város, ahol szeretünk élni” tanulmányút „A világ, ahogy szereted. A klímával, ahogy szereted” jelmondattal fémjelzett, gyakorlati klímavédelmi megoldásokat felvonultató kommunikációs kampány része. 2012. októberi indítása óta a kampányba Európa-szerte 190 partnerszervezet kapcsolódott be, eseményeit a Facebookon és más közösségi médiacsatornákon több mint 40 000 felhasználó követi. Eddig kilenc országban került sor rendezvényekre, amelyeket jelentős médiafigyelem kísért Európában. A bevált gyakorlati módszerek megismertetése és ezáltal az éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítések fokozása céljából a kampány 27 tagállam sikertörténetét állítja rivaldafénybe azzal a 269 pályaművel együtt, amely „A világ, ahogy szereted” versenypályázatra érkezett. A legjobb európai környezetvédelmi kezdeményezést díjazó „A világ, ahogy szereted” versenypályázat eredményhirdetésére 2013 októberében és novemberében kerül majd sor.

Bővebb információk „A világ, ahogy szereted” kampány weboldalain és a közösségi médiában olvashatók:

http://world-you-like.europa.eu

www.facebook.com/EUClimateAction

www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar