Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 20. rujna 2013.

Grad kakav želimo: održiva rješenja za europske gradove

Akcija „Svijet kakav želite” okupit će 19. i 20. rujna u danskom glavnom gradu Kopenhagenu stručnjake za urbanizam iz raznih dijelova Europske unije koji će imati priliku vidjeti održiva rješenja u praksi. Među njima naći će se urbanisti iz Bugarske, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Litve, Poljske i Ujedinjene Kraljevine.

U suradnji s Danskim centrom za arhitekturu i partnerom akcije Danskim industrijskim savezom (DI Energy) studijski posjet „Grad kakav želimo” sudionicima omogućuje razgledavanje niza niskougljičnih ostvarenja: od inovativne spalionice otpada do održivog kazališta, od niskoenergetskih kuća i poslovnih prostora do postrojenja za daljinsko hlađenje.

Connie Hedegaard, povjerenica Europske komisije za klimatsku politiku, izjavila je: „Zbog sve većeg koncentriranja stanovništva u gradovima potrebna su nam integrirana rješenja koja stanovništvu mogu osigurati primjerenu kvalitetu života te smanjiti emisije ugljikova dioksida, onečišćenje zraka, prometna zagušenja i slično. Mnoga od tih rješenja već postoje, a Kopenhagen doista ima što pokazati te se nadam da bi nešto od toga moglo poslužiti kao inspiracija drugima. Akcija ,Svijet kakav želimo’ okuplja europske urbaniste i potiče ih da predstave svoje primjere dobre prakse kako bi ih i drugi mogli primijeniti.”

Na studijski posjet pozvani su šefovi gradskih ureda za planiranje i tehnički direktori iz odabranih europskih gradova, ali i donositelji odluka i izvršitelji iz privatnog sektora.

Pozadina

Prošle je godine Europska komisija Kopenhagen proglasila Europskom zelenom prijestolnicom 2014. U skladu sa svojim planom da do 2025. postane ugljično neutralan, Kopenhagen prednjači u održivim rješenjima.

U okviru studijskog posjeta „Grad kakav želimo” predviđen je među ostalim posjet sljedećim mjestima:

  • Resursni centar Amager (ARC), spalionica otpada koja grad opskrbljuje električnom i toplinskom energijom, a koja se istovremeno koristi i kao skijaška staza

  • Zgrada Kraljevskog kazališta s inovativnim sustavom za uštedu energije i podiznim sustavom koji se prilagođava rastu razine mora

  • Osmica, nagrađeni održivi stambeno-poslovni kompleks

  • Projekt Vildrose koji nudi održivo stanovanje uz prihvatljive troškove

  • Energetski neutralni poslovni prostori tvrtke Ramboll.

Saznajte više: http://world-you-like.europa.eu/en/events/a-city-we-like/

Akcija Svijet kakav želite:

Studijski posjet „Grad kakav želimo” dio je europske komunikacijske akcije „Svijet kakav želite – S klimom kakvu želite” o praktičnim odgovorima na klimatske promjene. Pokrenuta u listopadu 2012., akcija je privukla 190 partnera diljem EU-a te ima više od 40 000 prijatelja na Facebooku i drugim društvenim mrežama. U okviru akcije dosad je organiziran program u devet zemalja koji je dobro popraćen u europskim medijima. S ciljem širenja dobre prakse radi jačanja napora u borbi protiv klimatskih promjena u Europi, u akciji su predstavljene priče o uspjehu iz 27 država članica, a primljeno je i 269 priloga u okviru natjecanja za nagradu „Svijet kakav želite”. Pobjednici natjecanja „Svijet kakav želite” za najbolja klimatska rješenja u Europi bit će proglašeni u listopadu i studenome 2013.

Za više informacija posjetite web-mjesto Svijet kakav želite i portale društvenih mreža na:

http://world-you-like.europa.eu

www.facebook.com/EUClimateAction

www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Kontakt:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar