Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 20 септември 2013 г.

Град, който харесваме — устойчиви решения за европейските градове

На 19 и 20 септември кампанията „Свят, който харесваш” кани специалисти по градоустройство от цял ЕС в датската столица Копенхаген да демонстрират устойчиви решения на практика. Участват специалисти от България, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Литва, Полша и Обединеното кралство.

Учебната визита „град, който харесваме” е организирана в сътрудничество с Датския архитектурен център и с Конфедерацията на датската индустрия и ще покаже на участниците редица нисковъглеродни проекти — новаторска инсталация за изгаряне на отпадъци, устойчив театър, нискоенергийни жилища и офиси, охладителна централа.

Кони Хедегор, европейски комисар по действията в областта на климата, заяви: „Все повече европейци се установяват в градовете и се нуждаем от комплексни решения, които им осигуряват добро качество на живот и намаляват емисиите на CO2, замърсяването на въздуха, задръстванията и т.н. Много от решенията вече съществуват и се надявам примерът на Копенхаген да вдъхнови и други да го последват. Кампанията „Свят, който харесваш” помага на специалистите по градоустройство в Европа да обменят добри практики и да ги прилагат масово”.

На учебната визита са поканени главни архитекти и технически директори от избрани европейски градове, както и политици и специалисти от частния сектор.

Контекст

Миналата година Копенхаген спечели наградата на Европейската комисия за европейска столица за 2014 г. . Градът планира да стане въглеродно неутрален до 2025 г. и е лидер по отношение на устойчивите решения.

По време на „Град, който харесваме” ще бъдат посетени следните обекти:

  • Ресурсен център Amager — инсталация за изгаряне на отпадъци, която снабдява града с електричество и централно отопление и същевременно предлага ски писта на покрива;

  • Салонът на Кралския театър, оборудван с новаторска енергоспестяваща система и повдигаща система, компенсираща покачването на морското равнище;

  • Награденият комплекс 8, устойчиво съчетаващ жилища и офиси;

  • Проектът Vildrose, предлагащ устойчиви жилища на достъпни цени;

  • Енергийно неутралната централа на Ramboll.

Прочетете повече: http://world-you-like.europa.eu/en/events/a-city-we-like/

За кампанията „Свят, който харесваш“

Учебната визита „Град, който харесваме” е част от европейската осведомителна кампания „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш”, посветена на практическите решения на проблемите, свързани с изменението на климата. Кампанията стартира през октомври 2012 г. и вече е привлякла 190 партньорски организации от цял ЕС и над 40 000 последователи по Facebook и други социални медии. В рамките на кампанията вече бяха организирани прояви в девет страни, отразени в множество европейски медии. Целта на кампанията е обмен на добри практики за засилване на борбата с изменението на климата в Европа. Дават се примери за успешни проекти в 27 страни от ЕС, а за конкурса „Свят, който харесваш" бяха получени още 269 кандидатури. Победителите в конкурса за най-добри европейски решения в областта на климата ще бъдат обявени през октомври и ноември 2013 г.

За повече информация посетете сайта на кампанията „Свят, който харесваш“ и социалните мрежи на следните адреси:

http://world-you-like.europa.eu

www.facebook.com/EUClimateAction

www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

За контакти:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar