Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 19 septembrie 2013

Lupta împotriva fraudei: un nou studiu confirmă miliarde pierdute în diferența dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA

O sumă estimată la 193 de miliarde EUR în venituri din TVA (1,5% din PIB) a fost pierdută din cauza neconformității sau neperceperii în 2011, potrivit unui nou studiu privind diferența între încasările teoretice și încasările efective de TVA în statele membre. Studiul a fost finanțat de Comisie ca parte a activității sale de reformare a sistemului de TVA în Europa, precum și a campaniei sale mai ample de combatere a evaziunii fiscale. Studiul prezintă date detaliate privind diferența dintre valoarea TVA datorate și suma efectiv colectată între 2000 și 2011 în 26 de state membre. Factorii principali care au contribuit la diferența dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA sunt, de asemenea, prezentați, împreună cu o perspectivă generală a efectului crizei economice asupra veniturilor din TVA.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, a afirmat: „Amploarea TVA care ni se scurge printre degete este inacceptabilă; în special, având în vedere impactul pe care astfel de sume l-ar putea avea în consolidarea finanțelor publice. Cu toate acestea, concluziile de astăzi conțin și un mesaj pozitiv. Reforma noastră ambițioasă a sistemului de TVA, măsurile UE pentru combaterea evaziunii fiscale și recomandările noastre privind reformele fiscale naționale sunt, toate, orientate în direcția cea bună. Cunoaștem problema; am identificat soluții pentru aceasta, iar acum este timpul ca statele membre să acționeze. Cifrele publicate astăzi vor servi drept punct de pornire pentru a evalua progresele realizate de acestea în ceea ce privește îmbunătățirea respectării legislației în materie de TVA în anii următori.”

Diferența dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA este diferența între veniturile din TVA preconizate și veniturile din TVA efectiv colectate de către autoritățile naționale. În timp ce neconformitatea contribuie, cu siguranță, în mod semnificativ la această scădere a veniturilor, diferența dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA nu se datorează numai fraudei. Neplata TVA-ului rezultă, de asemenea, de pe urma cazurilor de faliment și de insolvență, a erorilor statistice, a plăților întârziate și a fraudelor, printre altele. Prin urmare, combaterea eficientă a diferenței dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA necesită o abordare multidimensională.

În primul rând, o atitudine mai severă privind evaziunea și o aplicare mai strictă a legii la nivel național, sunt esențiale. Reforma sistemului de TVA lansată în decembrie 2011 a creat deja instrumente importante pentru asigurarea unei protecții mai bune împotriva fraudei în domeniul TVA (a se vedea IP/11/1508). De exemplu, mecanismul de reacție rapidă, adoptat în iulie 2013, va permite statelor membre să reacționeze mult mai rapid și mai eficient la cazurile de fraudă subită și de mare amploare în materie de TVA (a se vedea IP/12/868).

În al doilea rând, cu cât sistemul este mai simplu, cu atât mai ușor este pentru contribuabili să respecte normele. Prin urmare, Comisia s-a concentrat în mod intenționat asupra simplificării sistemului de TVA pentru întreprinderile din întreaga Europă. De exemplu, la începutul anului au intrat în vigoare noi măsuri pentru facilitarea facturării electronice și dispoziții speciale pentru întreprinderile mici (a se vedea IP/12/377) și în următoarele săptămâni va fi propus un formular de declarație de TVA standard pentru întregul teritoriu al UE. De la 1 ianuarie 2015, va intra în vigoare un ghișeu unic pentru întreprinderile de servicii online și cele din sectorul telecomunicațiilor, care va promova respectarea sporită a obligațiilor prin simplificarea considerabilă a procedurilor în materie de TVA pentru aceste întreprinderi și care le va permite să depună o singură declarație privind TVA pentru activitățile lor pe întregul teritoriu al UE (a se vedea IP/12/17).

În cele din urmă, statele membre trebuie să își reformeze sistemele naționale de impozitare într-un mod care să faciliteze conformitatea, să descurajeze evaziunea și frauda și să îmbunătățească eficiența colectării impozitelor. Comisia a oferit orientări clare în acest sens în cadrul recomandărilor specifice fiecărei țări (a se vedea SPEECH/13/480). Raportul de astăzi sugerează, de asemenea, că sistemele fiscale complicate, cu rate multiple, pot contribui la neconformitate. Prin urmare, apelul repetat al Comisiei către statele membre să lărgească bazele de impozitare naționale și să limiteze reducerile și scutirile fiscale, ar trebui să beneficieze de o atenție deosebită. Acest lucru nu numai că ar facilita simplificarea sistemelor fiscale, dar ar putea permite statelor membre să evite majorări ale cotelor standard de TVA.

Context

În decembrie 2011, Comisia a prezentat o strategie cuprinzătoare de reformare a sistemului de TVA în Europa (a se vedea IP/11/1508; MEMO/11/874).

Ultimul studiu privind diferența dintre încasările teoretice și încasările efective de TVA în UE a fost publicat în 2009, cuprinzând cifrele pentru perioada 2000-2006 (a se vedea IP/09/1655)

Pentru mai multe informații, a se vedea MEMO/13/800

Raportul complet este disponibil la adresa următoare:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/publications/studies/index_en.htm

Persoane de contact :

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)


Side Bar