Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 1 februari 2013

Immigranten in Europa: Commissie organiseert Europese multimediawedstrijd

Welke rol spelen migranten in Europa? Welke bijdrage leveren zij aan de Europese samenleving? Om over deze vragen een constructief debat op gang te brengen, organiseert de Commissie een bijzondere wedstrijd voor aanstormend Europees talent uit de huidige lidstaten plus Kroatië. Deelname staat open voor studenten beeldende kunst, grafische vormgeving en communicatie.

Aan de wedstrijd kan worden deelgenomen door alle studenten van achttien jaar en ouder die staan ingeschreven bij een instelling voor hoger onderwijs voor beeldende kunst, grafische vormgeving of communicatie in de EU-lidstaten of Kroatië. Elke onderwijsinstelling kan tot 21 juni 2013 per categorie (poster, foto en video) meerdere kunstwerken inzenden.

De kunstwerken worden eerst op nationaal niveau beoordeeld. De beste inzendingen (maximaal tien per land) worden vervolgens voorgelegd aan een Europese jury, die per categorie een Europese winnaar zal aanwijzen. In de jury zullen zowel kopstukken uit de wereld van communicatie, kunst en media als bekende immigranten plaatsnemen.

Dertig finalisten worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Brussel. Daarbij zal ook Cecilia Malmström, Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken, waarschijnlijk aanwezig zijn. Bovendien wordt een speciale publieksprijs uitgereikt op basis van de stemmen die zijn uitgebracht op de onderstaande website.

De instellingen waarvan de studenten een eerste prijs of de publieksprijs in de wacht slepen, ontvangen een bedrag van 10 000 EUR, dat zij geacht worden te besteden aan onderwijs.

Het volledige wedstrijdreglement staat op de speciale website: www.migrantsineurope.eu/

Achtergrond

In 2011 waren er meer dan zeven miljard wereldburgers. Datzelfde jaar woonden er in de EU 20,2 miljoen onderdanen van derde landen: deze groep vormde 4% van de totale EU-bevolking (502,5 miljoen) en 9,4% van alle migranten wereldwijd (totale aantal ca. 214 miljoen)1. Ter vergelijking: Canada telt ongeveer 3,4% van het totale aantal migranten (7,2 miljoen, wat neerkomt op 21,3% van de nationale bevolking), en de VS ongeveer 20% (42,8 miljoen, ofwel 13,5% van de nationale bevolking).

Nuttige links

  • De website van Cecilia Malmström

  • Volg commissaris Malmström via Twitter

  • De website van DG Binnenlandse zaken

  • Volg DG Binnenlandse zaken via Twitter

  • Website van wedstrijd “Migranten in Europa”

Contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Cijfers over migratie in de EU zijn opgenomen in het derde jaarverslag over immigratie en asiel van de Commissie.


Side Bar