Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 18.

Közös határon, közelebb egymáshoz: Európai Együttműködés Napja

Ezen a héten az EU regionális politikája keretében zajló, határokon átnyúló, transznacionális és régióközi projektek és programok közösségi, regionális és tagállami szintű értékei állnak a középpontban. A szeptember 21-én megrendezendő Európai Együttműködés Napját megelőző kampány kritikus időszakra esik.

Az európai területi együttműködés viszonylag csekély részét képezi az EU regionális politikájának. Ugyanakkor ha a 2014–2020-ra szóló regionális politikai forrásokra vonatkozó jelenlegi megállapodást az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja, az arra jutó költségvetés 8,9 milliárd EUR-ra növekszik. A regionális politika aktuális reformjai értelmében, melyekről a tárgyalások lezárásukhoz közelednek, az európai területi együttműködés programjai fokozottabban összpontosítanak olyan beruházásokra, melyek a jövőbeli növekedéshez megfelelő feltételeket teremtenek.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős biztos hangsúlyozta: „Ezek az együttműködési programok és projektek közelebb hozzák egymáshoz az európai polgárokat, megteremtve a határok menti eszmecsere és a közös problémák megoldásának lehetőségét. Az európai területi együttműködés keretében több száz projekt zajlik az Unió régióiban és tagállamaiban, csakúgy, mint néhány Unión kívüli, ám szomszédos régióval. Ezek határoktól függetlenül, kézzelfoghatóan javítják az európai polgárok mindennapi életét a munkahelyteremtés, a környezetvédelem, a jobb egészségügyi ellátás, valamint a közlekedési és energetikai infrastruktúrába történő beruházások területén. Bízom benne, hogy a javasolt finanszírozást támogatni fogják, ami lehetővé teszi a projektek fokozott eredményességét, másrészt biztosítja jövőbeli folyamatosságukat.”

Szeptember 21-én, illetve a közeljövőben számos uniós program együttesen mutatja be a régiók közötti és a határokon átnyúló együttműködés eredményeit és előnyeit. Az európai területi együttműködés széles körű elterjedtsége önmagában is vívmánynak tekinthető. Keretében többek között olyan közösségi alapú projektek valósulnak meg, melyek Észak-Írország és Írország határterületein élő lakosok között teremtenek kapcsolatot, vagy közös tevékenységeket alakítanak ki osztrák és szlovén közösségek között, illetve jelentősebb, uniós tagállamokat és régiókat összekötő közlekedési és környezetvédelmi stratégiákat léptetnek életbe például a balkáni országokban. Immár második alkalommal több mint 100 rendezvényre kerül sor 30 országban, melyek célja, hogy felhívják a figyelmet az EU régiós politikája révén létrejött együttműködések kedvező hatására.

Szeptember 19-én Johannes Hahn uniós biztossal a Twitteren 14 és 15 óra között lehet megvitatni az EU határokon átívelő régiós politikájának eredményeit. A kérdések már feltehetők az #EUChat and #ecday feltüntetésével: @JHahnEU.

Háttér

Az európai területi együttműködés az Unió regionális politikájának egyik kimagasló fontosságú célkitűzése. Különböző uniós tagállamok régióit és városait közös programok, projektek és hálózatok keretében való együttműködésre ösztönzi, valamint arra, hogy egymás tapasztalataiból tanuljanak. Az együttműködési programok fő típusai az alábbiak:

  1. határokon átnyúló együttműködési programok az Unión belül.

  2. transznacionális együttműködési programok a szélesebb körű együttműködésért, például a Dunát vagy a Balti-tengert érintő makroregionális stratégiák révén.

  3. régiók közötti együttműködési programok (INTERREG IVC), valamint 3 hálózatépítésre irányuló program (Urbact II, INTERACT II és ESPON), melyek mind a 28 uniós tagállamra kiterjednek. E programok keretet biztosítanak a különböző országok regionális és helyi intézményei közötti tapasztalatcserére.

Az Európai Együttműködés Napja alkalmából folytatott kampányt az INTERACT Program koordinálja, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága támogatása mellett.

További információk

  1. Európai területi együttműködés

  2. www.ecday.eu

  3. Vezérprojektek

  4. Johannes Hahn weboldala, Twitter: @JHahnEU

Európai Együttműködés Napja a Facebookon és a Twitteren (#ecday)

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler +32 229 66565; Mobil: +32 4607 66565

Annemarie Huber +32 229 93310; Mobil: +32 4607 93310


Side Bar