Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 15. septembra 2013

Prihodnost Evrope: podpredsednica Komisije Viviane Reding se bo v Trstu srečala z italijanskimi, hrvaškimi, slovenskimi in avstrijskimi državljani

Podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding se bo 16. septembra skupaj z italijanskim ministrom za evropske zadeve Enzom Moaverom Milanesijem v Trstu udeležila srečanja z več kot 500 državljani. „Dejstvo, da bodo Slovenci, Hrvati, Avstrijci in Italijani skupaj razpravljali o prihodnosti Evrope, priča o tem, kako uspešna je Evropska unija pri rušenju meja med evropskimi narodi,“ je ob tem dejala Viviane Reding.

Ponedeljkov dogodek bo 29. v nizu dialogov z državljani, ki se jih evropski komisarji udeležujejo po vsej Evropski uniji skupaj z nacionalnimi in lokalnimi politiki ter poslanci Evropskega parlamenta. V ospredju vsake od teh razprav so tri teme: izhod iz gospodarske krize, državljanske pravice in prihodnost Evrope.

„Ta čezmejni dialog z državljani, ki bo v Trstu združil ljudi iz štirih sosednjih držav, lepo ponazarja, kaj Evropa brez meja resnično pomeni,“ je dodala Viviane Reding. „Ne smemo pozabiti, da je pravica evropskih državljanov do prostega gibanja nekaj dragocenega in da jo moramo skrbno varovati. O tem se ne moremo pogajati. V Evropi ni prostora za populistično širjenje preplaha o t.i. socialnem turizmu, torej priseljencih, ki naj bi izkoriščali naše socialne sisteme. Ostati moramo zvesti načelom, na katerih temelji Evropska unija. Prosto gibanje je eno takih temeljnih načel, brez katerih EU ne bi bila to, kar je. Veselim se, da bom izvedela, kaj Evropa pomeni Italijanom, Avstrijcem, Hrvatom in Slovencem, ki se bodo udeležili srečanja v Trstu.“

Dialog z državljani v Trstu je prvi dogodek te vrste, ki bo združil pripadnike različnih nacionalnosti. Obenem pomeni vrhunec v nizu dialogov z državljani, organiziranih v Italiji v zadnjih desetih mesecih: od novembra 2012 jih je bilo po vsej državi prirejenih šest, dogodek v Trstu pa bo zadnji.

Razprava bo potekala v ponedeljek, 16. septembra, med 14.30 in 16.30 v Kongresnem centru v Trstu (Molo Bersaglieri 3). Vodil jo bo Federico Taddia, italijanski novinar z radijske postaje Radio 24, znan po tedenski oddaji o Evropi „L’altra Europa“ („Druga Evropa“).

Razpravo lahko v živo spremljate tukaj. Državljani iz vse Evrope lahko v razpravi sodelujejo tudi prek Facebooka ali Twitterja (pod tematsko oznako #EUDeb8).

Ozadje

Zakaj dialogi z državljani?

Evropska komisija je januarja razglasila začetek evropskega leta državljanov (IP/13/2), ki je posvečeno državljanom in njihovim pravicam. V tem in naslednjem letu bodo člani Evropske komisije skupaj z nacionalnimi in lokalnimi politiki ter poslanci Evropskega parlamenta v okviru državljanskega dialoga po vsej Evropski uniji z državljani razpravljali o njihovih pričakovanjih za prihodnost.

Podpredsednica Komisije Viviane Reding se je udeležila že razprav v Cádizu (Španija), Gradcu (Avstrija), Berlinu (Nemčija), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugalska), Solunu (Grčija), Bruslju (Belgija), Esch-sur-Alzettu (Luksemburg), Varšavi (Poljska), Heidelbergu (Nemčija), Sofiji (Bolgarija) in Namuru (Belgija). V letu 2013 in prvih nekaj mesecih leta 2014 bo po Evropski uniji organiziranih še veliko takih dialogov, v okviru katerih bodo evropski, nacionalni in lokalni politiki sodelovali v razpravah z državljani iz vseh družbenih okolij. Razprave lahko spremljate na: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm

V dvajsetih letih od uvedbe državljanstva EU je bilo doseženega marsikaj: nedavna evropska raziskava kaže, da se danes 62 % državljanov opredeljuje za „Evropejce“. Državljani po vsej Evropski uniji vsakodnevno uveljavljajo svoje pravice, res pa je, da včasih svojih pravic ne poznajo dovolj dobro. Na primer, 65 % Italijanov meni, da niso dobro seznanjeni s pravicami, ki jih imajo kot državljani EU.

Zato je Komisija leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov. Največ pozornosti v tem letu pa je namenjene dialogom z državljani.

Zakaj se je Komisija za te dialoge odločila zdaj?

Ker je Evropa na razpotju. Prihodnji meseci in leta bodo odločilni za prihodnji razvoj Evropske unije. Mnogi menijo, da je prava smer vzpostavitev politične unije v obliki federacije nacionalnih držav ali t.i. Združenih držav Evrope. Poglobitev evropskega povezovanja mora biti tesno povezana s krepitvijo demokratične legitimnosti Unije. Zato je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se državljani neposredno vključijo v razpravo.

Kakšen bo rezultat teh dialogov?

Stališča, ki jih bodo državljani izrazili v okviru dialogov, bodo Komisiji pomagala pri pripravi sporočila o prihodnosti Evrope. Eden glavnih namenov teh dialogov so tudi priprave na volitve v Evropski parlament leta 2014.

Evropska komisija je 8. maja 2013 objavila drugo poročilo o državljanstvu EU, v katerem je predstavila 12 novih konkretnih ukrepov za odpravo preostalih težav, s katerimi se še vedno srečujejo državljani EU (IP/13/410 in MEMO/13/409). Poročilo o državljanstvu je odgovor Komisije na obsežno spletno posvetovanje, ki se je začelo maja 2012 (IP/12/461), vključuje pa tudi vprašanja in pobude iz dialogov o pravicah evropskih državljanov in njihovi prihodnosti.

Več informacij

Dodatne informacije o dialogu v Trstu:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Razprave z državljani o prihodnosti Evrope:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm

Evropsko leto državljanov:

http://europa.eu/citizens-2013/sl/home

Mnenje Evropejcev šteje: rezultati posvetovanja o pravicah državljanov EU:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_sl.pdf

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding

Podpredsednico Viviane Reding lahko spremljate tudi na Twitterju: @VivianeRedingEU

V razpravi lahko sodelujete tudi na Facebooku:

http://www.facebook.com/Europainitalia ter na Twitterju: @Europainitalia in #EUdeb8

PRILOGA

1. Italijani menijo, da se EU lahko najučinkoviteje spoprime s krizo

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

2. Polovica Italijanov se ima za evropske državljane, vendar jih le ena tretjina ve, kaj to pomeni

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

3. Za Italijane je prosti pretok oseb, blaga in storitev najbolj pozitiven prispevek EU, sledi mir med državami članicami

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

Kontakta:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar