Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 13 septembrie 2013

Viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding urmează să dialogheze cu cetățeni italieni, croați, sloveni și austrieci la Trieste

„Faptul că cetățeni sloveni, croați și austrieci discută despre viitorul Europei împreună cu cetățeni italieni este o mărturie a puterii Uniunii Europene de a elimina frontierele”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding într-un discurs susținut înaintea dialogului pe care îl va avea la Trieste (Italia), la 16 septembrie, cu peste 500 de cetățeni și cu Enzo Moavero Milanesi, ministrul italian al afacerilor europene.

Evenimentul de luni este cel de al 29-lea eveniment de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetățenii, pe care comisarii europeni le organizează în întreaga Uniune Europeană, alături de politicieni de la nivel național și local, precum și de deputați ai Parlamentului European. Fiecare dezbatere este structurată în jurul a trei teme: ieșirea Europei din criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei.

„Acest dialog transfrontalier cu cetățenii de la Trieste, care reunește participanți din patru țări învecinate, este un exemplu excelent al adevăratei semnificații a unei Europe fără frontiere”, a declarat dna vicepreședinte Reding. „Nu ar trebui să uităm în nicio clipă că dreptul la liberă circulație al fiecărui cetățean european trebuie respectat și protejat. Acest drept este incontestabil. Zvonurile alarmiste populiste privind turismul pentru prestații nu își au locul în Europa. Trebuie să respectăm principiile care stau la baza Uniunii Europene, iar libera circulație este o fațetă fundamentală a Uniunii Europene și a valorilor pe care aceasta le reprezintă. Aștept cu interes să ascult ce înseamnă Europa pentru italienii, austriecii, croații și slovenii care se vor reuni la Trieste.”

Acest dialog cu cetățenii de la Trieste este primul eveniment de acest tip, la care va participa un public european multinațional. Acesta este, de asemenea, punctul culminant al unei serii de dialoguri care au avut loc în Italia în ultimele zece luni: în întreaga țară au avut loc șase dialoguri lansate în noiembrie 2012, toate conducând către ultimul eveniment de la Trieste.

Dezbaterea va avea loc luni, 16 septembrie, între orele 14.30 și 16.30, la Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima, Trieste. Dialogul va fi moderat de domnul Federico Taddia, un jurnalist italian de la postul Radio 24, cunoscut pentru programul său săptămânal privind Europa - „L’altra Europa” („Cealaltă Europa”).

Evenimentul poate fi urmărit în direct prin webstream. Cetățenii din întreaga Europă pot participa la dezbatere prin Facebook sau Twitter, utilizând hash tagul #EUDeb8.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe parcursul acestui an și al anului viitor, membrii Comisiei Europene, împreună cu politicieni de la nivel național și local și cu deputați ai Parlamentului European organizează dezbateri cu cetățenii pentru a cunoaște așteptările acestora cu privire la viitor în cadrul unor dialoguri cu cetățenii la nivelul întregii UE.

Vicepreședintele Reding a susținut deja dezbateri la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda), la Coimbra (Portugalia), la Salonic (Grecia), la Bruxelles (Belgia), la Esch-sur-Alzette (Luxemburg), la Varșovia (Polonia), la Heidelberg (Germania), la Sofia (Bulgaria) și la Namur (Belgia). În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local vor purta dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE: cel mai recent sondaj UE arată că, în prezent, 62% din cetățeni se consideră „europeni”. În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile, însă nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. De exemplu, aproape șapte din zece italieni (65%) afirmă că nu sunt bine informați cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea unei comunicări privind viitorul Europei. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, de asemenea, pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online care s-a desfășurat începând din mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.

Pentru informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul de la Trieste:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Pentru a participa la dezbatere pe Facebook:

http://www.facebook.com/Europainitalia și pe Twitter: @Europainitalia și #EUdeb8

Contacte:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ

1. Italienii spun că UE este cea mai în măsură să contracareze criza în mod eficace

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013

2. Cinci din zece italieni se consideră cetățeni ai UE, trei din zece știu ce presupune acest lucru

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013

3. Italienii consideră că libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor este realizarea cea mai importantă a UE, urmată de pacea dintre statele membre

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013


Side Bar