Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 13 september 2013

De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in Triëst in discussie met Italianen, Kroaten, Slovenen en Oostenrijkers

Het feit dat Slovenen, Kroaten en Oostenrijkers samen met Italianen discussiëren over de toekomst van Europa, bewijst dat de Europese Unie in staat is barrières tussen landen te slechten”, meent de vicevoorzitter van de Europese Commissie Viviane Reding. Op 16 september gaat zij in Triëst, samen met de Italiaanse minister van Europese Zaken Enzo Moavero Milanesi, in debat met ruim vijfhonderd burgers.

Voor de 29ste maal wordt maandag een burgerdialoog gehouden. Europese commissarissen gaan samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement de discussie aan. Elk debat gaat vooral over drie onderwerpen: hoe komt Europa uit de economische crisis, wat zijn de rechten van de burgers en hoe ziet de toekomst van Europa eruit.

“Deze grensoverschrijdende burgerdialoog in Triëst, met burgers uit vier verschillende landen in de regio, is een mooi voorbeeld van de betekenis van een grenzeloos Europa”, aldus vicevoorzitter Reding. “We mogen nooit vergeten dat het recht van iedere Europese burger op vrij verkeer moet worden gekoesterd en verdedigd. Daarover valt niet te onderhandelen. We laten ons in Europa geen angst voor uitkeringstoeristen aanpraten. We moeten trouw blijven aan de beginselen die de basis vormen van de Europese Unie, en vrij verkeer behoort tot de kernwaarden van de EU. Ik hoor in Triëst graag van de Italianen, Oostenrijkers, Kroaten en Slovenen wat Europa voor hen betekent.”

Deze burgerdialoog in Triëst is de eerste met een multinationaal publiek en het hoogtepunt van een reeks dialogen die de afgelopen tien maanden in Italië hebben plaatsgevonden. Verspreid over het land zijn sinds november 2012 zes dialogen gehouden in de aanloop naar het slotevenement in Triëst.

Het debat vindt plaats in het Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima, Triëst op maandag 16 september van 14:30 tot 16:30 uur. Het wordt geleid door Federico Taddia, journalist van het Italiaanse Radio 24, bekend van zijn wekelijkse programma over Europa “L’Altra Europa” (“Het andere Europa”).

Het evenement is live te bekijken via een webstream. Mensen uit heel Europa kunnen ook deelnemen via Facebook of Twitter met de hashtag #EUDeb8.

Achtergrond

Wat houden de burgerdialogen in?

In januari luidde de Europese Commissie het Europees Jaar van de burger in (IP/13/2), gewijd aan de burgers en hun rechten. Dit jaar en volgend jaar gaan leden van de Europese Commissie, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement, in de hele Europese Unie in debat met burgers over hun verwachtingen voor de toekomst.

Vicevoorzitter Reding heeft al debatten gehouden in Cádiz (Spanje), Graz (Oostenrijk), Berlijn (Duitsland), Dublin (Ierland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Griekenland), Brussel (België), Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Warschau (Polen), Heidelberg (Duitsland), Sofia (Bulgarije) en Namen (België). In 2013 en de eerste maanden van 2014 zullen in de hele EU nog meer dialogen plaatsvinden waarbij Europese, nationale en lokale politici zullen debatteren met burgers uit alle lagen van de bevolking. U kunt de dialogen volgen op: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_nl.htm

Sinds het EU-burgerschap twintig jaar geleden werd ingevoerd, is er veel bereikt. Uit de recentste EU-enquête blijkt dat 62 % van de burgers zich “Europeaan” voelt. In de hele EU oefenen burgers dagelijks hun rechten uit. Mensen zijn zich echter niet altijd bewust van deze rechten. Zo zeggen zeven op de tien Italianen (65 %) dat zij niet goed geïnformeerd zijn over hun rechten als EU-burgers.

Daarom heeft de Europese Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de burger. De burgerdialogen vormen daarin een kernactiviteit.

Waarom doet de Commissie dit juist nu?

Omdat Europa voor een tweesprong staat. De komende maanden en jaren zijn beslissend voor de toekomst van de Europese Unie. Velen hebben het over de stap naar een politieke unie, een federatie van natiestaten of een Verenigde Staten van Europa. Verdere Europese integratie moet samengaan met versterking van de democratische legitimiteit van de EU. Het is belangrijker dan ooit om de burgers rechtstreeks een stem te geven in dit debat.

Wat zal het resultaat van de dialogen zijn?

De feedback die burgers tijdens de dialogen geven, zal voor de Commissie mede als leidraad dienen bij het opstellen van een mededeling over de toekomst van Europa. Een van de belangrijkste doelstellingen is ook het voorbereiden van de Europese verkiezingen van 2014.

Op 8 mei 2013 heeft de Europese Commissie haar tweede verslag over het EU-burgerschap gepubliceerd. Daarin stelt zij twaalf nieuwe, concrete maatregelen voor om de problemen op te lossen waarmee burgers nog altijd worden geconfronteerd (zie IP/13/410 en MEMO/13/409). Het verslag over het burgerschap is het antwoord van de Commissie op een grote online raadpleging die in mei 2012 is gehouden (zie IP/12/461) en op de vragen en suggesties die aan bod zijn gekomen tijdens de dialogen over de rechten en de toekomst van EU-burgers.

Meer informatie

Over de burgerdialoog in Triëst:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Over de debatten met burgers over de toekomst van Europa:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_nl.htm

Over het Europees Jaar van de burger:

http://europa.eu/citizens-2013/nl/home

Europeanen laten hun stem horen: resultaten van de raadpleging over de rechten van EU-burgers:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_nl.pdf

Homepage van vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

Volg de vicevoorzitter op Twitter: @VivianeRedingEU

Om deel te nemen aan het debat op Facebook:

https://www.facebook.com/EuropainItalia en op Twitter: @EuropainItalia en #EUdeb8

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

BIJLAGE

1. Volgens Italianen is de EU het beste in staat om doeltreffend tegen de crisis op te treden

Bron: Eurobarometer Standard 79 – mei 2013

2. Vijf op de tien Italianen voelen zich EU-burger, maar slechts drie op de tien weten wat dat betekent

Bron: Eurobarometer Standard 79 – mei 2013

3. Italianen zien het vrije verkeer van personen, goederen en diensten als het meest positieve resultaat van de EU, gevolgd door vrede tussen de lidstaten

Bron: Eurobarometer Standard 79 – mei 2013


Side Bar