Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 15.

Európa jövője: Viviane Reding alelnök Triesztben folytat párbeszédet az olasz, horvát, szlovén és osztrák polgárokkal

„Az a tény, hogy a szlovének, horvátok és osztrákok az olaszokkal együtt folytatnak eszmecserét Európa jövőjéről azt mutatja, hogy az Európai Unió képes lebontani a határokat”, mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke a több mint 500 polgárral és Enzo Moavero Milanesivel, Olaszország európai ügyekért felelős miniszterével szeptember 16-án Triesztben (Olaszország) folytatandó civil párbeszéd előtt.

A hétfői rendezvény lesz a 29. azon civil párbeszédek sorában, amelyeket az európai biztosok a nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt tartanak szerte az Európai Unióban. Az egyes párbeszédek három témára összpontosítanak: kiút a gazdasági válságból, a polgárok jogai, és Európa jövője.

A Triesztben zajló határon átnyúló civil párbeszéd közelebb hozza a négy szomszédos ország polgárait, ami nagyszerűen példázza, mit is jelent valójában a határok nélküli Európa,” mondta Reding alelnök.Sosem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes uniós polgár szabad mozgáshoz való joga olyasmi, amit megbecsülni és óvni kell. Ez nem képezheti vita tárgyát. Európában nincs helye a jóléti turizmusról terjesztett populista rémhíreknek. Hűnek kell maradnunk az Európai Unió alapját képező elvekhez, a szabad mozgás pedig az EU által képviseltek magját jelenti. Érdeklődve várom, hogy a Triesztben találkozó olaszok, osztrákok, horvátok és szlovének számára mit jelent Európa.

Triesztben kerül sor először több nemzetiségű európai közönség bevonásával zajló civil párbeszédre. Egyúttal az elmúlt tíz hónapban Olaszországban folytatott párbeszédsorozat kicsúcsosodásáról is szó van: 2012 novemberétől kezdődően hat párbeszédre került sor az ország különböző pontjain a trieszti záróeseményig.

A párbeszédre szeptember 16-án, hétfőn14:30 és 16:30 óra között a Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima helyszínén, Triesztben kerül sor. A rendezvény moderátora Federico Taddia – az olasz Radio 24 Európáról szóló, hetente jelentkező „l'Altra Europa” (A másik Európa) című műsorának szerkesztője.

Az esemény élő internetes közvetítésen keresztül követhető. A polgárok Európa bármely szegletéből bekapcsolódhatnak a vitába a Facebookon vagy a Twitteren keresztül a #EUDeb8 hashtag segítségével.

Háttér

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság januárban elindította a polgárok európai évét (IP/13/2), amely különös figyelmet szentel a polgároknak és jogaiknak. Az idei és a jövő év során az Európai Bizottság tagjai az egész Európai Unióban számos párbeszéden vesznek részt nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt, és folytatnak vitát a polgárokkal a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és elvárásaikról.

Reding alelnök a következő helyszíneken folytatott már párbeszédet: Cádiz (Spanyolország), Graz (Ausztria), Berlin (Németország), Dublin (Írország), Coimbra (Portugália), Theszaloníki (Görögország), Brüsszel (Belgium) valamint Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Varsó (Lengyelország), Heidelberg (Németország), Szófia (Bulgária) és Namur (Belgium). 2013 folyamán és 2014 első hónapjaiban az egész Európai Unióban számos hasonló párbeszédre kerül sor, amelyek keretében európai, nemzeti és helyi politikusok folytatnak majd vitát a társadalom minden rétegét képviselő polgárokkal. A párbeszédek itt követhetők: http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz évben sok mindent elértünk: egy közelmúltban napvilágot látott uniós felmérés tanúsága szerint ma már a polgárok 62%-a „európainak” érzi magát. A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat. Nincs azonban mindenki tisztában e jogokkal. Például az olaszok mintegy 65%-a úgy érzi, nem rendelkezik elég információval az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Ez az oka annak, hogy 2013 a polgárok európai éve lett. A civil párbeszédek az év legfontosabb rendezvényei közé tartoznak.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Az elkövetkező hónapok és évek meghatározóak lesznek az Európai Unió jövőjét illetően. Gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az európai integráció elmélyítésének együtt kell járnia az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a polgárok e párbeszédek során közvetlenül is hangot adhassanak véleményüknek.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól a párbeszédek során érkező visszajelzések segítik a Bizottságot az EU jövőjéről szóló közlemény elkészítésében. A párbeszédek egyik fő célja az is, hogy előkészítsék a terepet a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án az Európai Bizottság közzétette az uniós polgárságról szóló második jelentést, amely konkrét intézkedésre tesz javaslatot a polgárok által még mindig tapasztalt problémák megoldása érdekében (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés tartalmazza a Bizottság válaszát a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultáció (IP/12/461), valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre az uniós polgárok jogaival és jövőjükkel kapcsolatban.

További információk

További információk a trieszti párbeszédről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Viták a polgárokkal Európa jövőjéről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_hu.htm

A polgárok európai éve:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Az európaiak kinyilvánítják véleményüket: az uniós polgárok jogaival kapcsolatos konzultáció eredménye:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

A vitához hozzászólhat a Facebookon keresztül:

http://www.facebook.com/Europainitalia vagy a Twitteren: @Europainitalia and #EUdeb8

MELLÉKLET

1. Az olaszok szerint az EU képes a leghatékonyabban fellépni a válsággal szemben

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

2. Az olaszok fele uniós polgárnak érzi magát, tízből hárman azt is tudják, mit jelent ez

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

3. Az olaszok szerint az EU legpozitívabb eredménye a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása, ezt követi a tagállamok közötti béke

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar