Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 15. rujna 2013.

Budućnost Europe: potpredsjednica Viviane Reding u raspravi s Talijanima, Hrvatima, Slovencima i Austrijancima u Trstu

„Činjenica da Slovenci, Hrvati i Austrijanci o budućnosti Europe raspravljaju s Talijanima dokaz je snage Europske unije kada je riječ o rušenju granica”, riječi su potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. Potpredsjednica je izrazila svoje mišljenje prije dijaloga s građanima u kojem će sudjelovati više od 500 građana i talijanski ministar europskih poslova Enzo Moavero Milanesi, a koji će se održati u Trstu 16. rujna.

Sutrašnji je događaj 29. u nizu dijaloga s građanima koje povjerenici Komisije održavaju diljem Europske unije zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta. Svaka je rasprava usredotočena na tri teme: rješenje Europe za izlazak iz gospodarske krize, prava građana i budućnost Europe.

Ovaj prekogranični dijalog s građanima u Trstu, koji spaja ljude iz četiri različite susjedne države, sjajan je primjer onoga što Europa bez granica istinski predstavlja”, riječi su potpredsjednice Viviane Reding. „Nikada ne smijemo zaboraviti da je pravo svakog europskog građanina na slobodno kretanje nešto što moramo cijeniti i štititi. O tome se ne raspravlja. Populističkom zastrašivanju od turizma radi dobrobiti nema mjesta u Europi. Moramo ostati vjerni načelima koja tvore temelj Europske unije, a sloboda kretanja je srž onoga što EU je i što predstavlja. Veselim se čuti što Europa predstavlja za Talijane, Austrijance, Hrvate i Slovence koji će se sastati u Trstu.”

Dijalog s građanima u Trstu prvi je takav događaj u koji je uključena javnost iz više europskih država. Istodobno je vrhunac niza dijaloga koji su se održali u Italiji zadnjih deset mjeseci. Šest dijaloga održano je diljem zemlje. Počeli su u studenome 2012. i svi vode posljednjemu koji će se održati u Trstu.

Rasprava će se održati u ponedjeljak 16. rujna između 14:30 i 16:30 sati u kongresnom centru Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima, u Trstu. Raspravu će voditi g. Gigi Donelli – talijanski novinar s radija „Radio 24” poznatog po svom tjednom programu o Europi „l'Altra Europa” („Druga Europa”).

Događaj se može pratiti uživo putem interneta. Građani iz cijele Europe mogu sudjelovati i putem Facebooka ili Twittera s pomoću oznake #EUDeb8.

Pozadina

O čemu je riječ u dijalozima s građanima?

Europska je komisija u siječnju otvorila Europsku godinu građana (IP/13/2), posvećenu građanima i njihovim pravima. Tijekom ove i sljedeće godine, u dijalozima s građanima diljem EU-a članovi Europske komisije zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta vode dijaloge s građanima o njihovim očekivanjima u pogledu budućnosti Europe.

Potpredsjednica Reding već je održala dijaloge u Cádizu (Španjolska), Grazu (Austrija), Berlinu (Njemačka), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugal), Solunu (Grčka), Bruxellesu (Belgija), Esch-sur-Alzettu (Luksemburg), Varšavi (Poljska) i Heidelbergu (Njemačka), Sofiji (Bugarska) i Namuru (Belgija). Tijekom 2013. i prvih nekoliko mjeseci u 2014. održat će se još mnogo dijaloga po cijeloj Europskoj uniji u kojima će se europski, nacionalni i lokalni političari uključiti u raspravu s građanima iz svih društvenih slojeva. Pratite sve dijaloge ovdje: http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Od uvođenja koncepta europskog građanstva prije dvadeset godina postiglo se mnogo: posljednje istraživanje EU-a pokazuje da se danas 62 % građana smatra Europljanima. U cijelom EU-u, građani se svakodnevno koriste svojim pravima. Međutim, nisu ih uvijek svjesni. Primjerice, otprilike sedam od deset Talijana (65 %) kaže da nisu dobro informirani o pravima koja imaju kao građani Europske unije.

Upravo je zato Komisija 2013. godinu proglasila europskom godinom građana. Dijalozi s građanima u samom su središtu te godine.

Zašto Komisija to čini upravo sada?

Zato što je Europa trenutačno na raskrižju. Sljedeći mjeseci i godine bit će ključni za smjer kojim će Europska unija u budućnosti krenuti jer se puno govori o političkoj uniji, federaciji nacionalnih država ili sjedinjenim europskim državama. Daljnja europska integracija mora ići ruku pod ruku s jačanjem demokratskog legitimiteta Unije. Stoga je davanje građanima prilike da izravno sudjeluju u raspravi važnije nego ikada.

Kakve će rezultate polučiti dijalozi?

Povratne informacije iz dijaloga s građanima poslužit će Komisiji kao pokazatelj prilikom sastavljanja komunikacije o budućnosti Europe. Jedan od osnovnih ciljeva dijaloga bit će i pripreme za europske izbore 2014.

Europska komisija je 8. svibnja 2013. objavila drugo Izvješće o građanstvu EU-a, u kojemu se predstavlja 12 novih konkretnih mjera za rješavanje problema s kojima se građani još uvijek susreću (IP/13/410 i MEMO/13/409). Izvješće o građanstvu Komisijin je odgovor na veliko savjetovanje održano putem interneta u svibnju 2012. (IP/12/461) i na pitanja i preporuke iz dijaloga s građanima o pravima građana EU-a i njihovoj budućnosti.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o dijalogu u Trstu:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Rasprave s građanima o budućnosti Europe:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Europska godina građana:

http://europa.eu/citizens-2013

Europljani preuzimaju riječ: rezultati javnog savjetovanja o pravima građana u EU-u:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Internetska stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Uključite se u raspravu na Facebooku:

http://www.facebook.com/Europainitalia i na Twitteru: @Europainitalia i #EUdeb8

PRILOG

1. Talijani su izjavili da EU ima najbolje mogućnosti kako se uspješno boriti protiv krize

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.

2. Pet od deset Talijana smatra se građanima EU-a, a tri od deset ne zna što to znači

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.

3. Talijani smatraju da su slobodno kretanje ljudi, roba i usluga najpozitivniji rezultat EU-a, odmah nakon mira među državama članicama

Izvor: Eurobarometer Standard 79. – svibanj 2013.

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar