Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέλλον της Ευρώπης: η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ συζητά με Ιταλούς, Κροάτες, Σλοβένους και Αυστριακούς πολίτες στην Τεργέστη

«Το γεγονός ότι Σλοβένοι, Κροάτες και Αυστριακοί συζητούν με Ιταλούς για το μέλλον της Ευρώπης δείχνει τη δύναμη που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργεί σύνορα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ. Η δήλωση αυτή έγινε ενόψει του διαλόγου με τους πολίτες που θα διεξαχθεί στην Τεργέστη της Ιταλίας στις 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή άνω των 500 πολιτών και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Enzo Moavero Milanesi.

Η εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας θα είναι ο 29ος διάλογος από μια σειρά διαλόγων με τους πολίτες, που πραγματοποιούν οι Ευρωπαίοι επίτροποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με εθνικούς και τοπικούς πολιτικούς ιθύνοντες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε συζήτηση εστιάζει σε τρία βασικά θέματα: την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτός ο διασυνοριακός διάλογος με τους πολίτες στην Τεργέστη, που φέρνει σε επαφή άτομα από τέσσερις διαφορετικές γειτονικές χώρες, αποτελεί περίτρανο παράδειγμα του τι πραγματικά σημαίνει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος Ρέντινγκ. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ένωση πρέπει να γίνεται σεβαστό και να προστατεύεται. Το δικαίωμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Λαϊκίστικες φήμες που δημιουργούν κλίμα φοβίας για δήθεν σενάρια περί "τουρισμού κοινωνικής πρόνοιας" δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Οφείλουμε να παραμείνουμε πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών πρέπει να θεωρείται ουσιώδες στοιχείο της ίδιας της έννοιας της Ένωσης. Ανυπομονώ να μάθω τι σημαίνει η Ευρώπη για τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Κροάτες και τους Σλοβένους που θα συναντηθούν στην Τεργέστη."

Ο διάλογος αυτός με τους πολίτες στην Τεργέστη είναι η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή πολιτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επίσης το επιστέγασμα μιας σειράς διαλόγων που έγιναν στην Ιταλία τους τελευταίους δέκα μήνες: σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν έξι διάλογοι (οι οποίοι άρχισαν το Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώνονται με τον διάλογο της Τεργέστης).

Η συζήτηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, από τις 14.30 έως τις 16.30 στο Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima της Τεργέστης. Συντονιστής θα είναι ο Federico Taddia – Ιταλός δημοσιογράφος του Radio 24, γνωστός από την εβδομαδιαία εκπομπή του για την Ευρώπη "l'Altra Europa" («Η άλλη Ευρώπη»).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες από όλη την Ευρώπη μέσω Facebook ή Twitter χρησιμοποιώντας την ετικέτα (hash tag) #EUDeb8.

Ιστορικό

Τι είναι οι «διάλογοι με τους πολίτες»;

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους θα πραγματοποιούνται διάλογοι με τους πολίτες σε όλη την ΕΕ, στο πλαίσιο των οποίων τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητούν με τους πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Η αντιπρόεδρος Ρέντινγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Καντίζ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στην Κουίμπρα (Πορτογαλία), στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) στο Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο), στη Βαρσοβία (Πολωνία), στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία), στη Σόφια (Βουλγαρία) και στη Ναμύρ (Βέλγιο). Πολλοί ακόμη διάλογοι θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 και τους πρώτες μήνες του 2014, στο πλαίσιο των οποίων πολιτικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο θα συζητούν με πολίτες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθήστε όλους τους διαλόγους στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα στα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας: όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της ΕΕ, το 62% των πολιτών νιώθουν σήμερα «Ευρωπαίοι». Σε όλη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν καθημερινά χρήση των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πάντα αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, επτά περίπου στους δέκα Ιταλούς (65 %) δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η Επιτροπή κήρυξε το 2013 «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών». Οι διάλογοι με τους πολίτες αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του έτους αυτού.

Γιατί η Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι αποφασιστικοί για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολιτική ένωση, σε ομοσπονδία εθνικών κρατών ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης. Η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να διατυπώσουν άμεσα τις απόψεις τους στο πλαίσιο αυτών των διαλόγων έχει, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη σημασία παρά ποτέ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων αυτών θα βοηθήσουν την Επιτροπή να συντάξει ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Στις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση για την Ιθαγένεια, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση αυτή αποτελεί απάντηση της Επιτροπής στη σημαντική διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), καθώς και στα θέματα που τέθηκαν και τις προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο των διαλόγων με τους πολίτες για τα δικαιώματα και το μέλλον των πολιτών της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στην Τεργέστη:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι Ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Αρχική σελίδα της αντιπροέδρου της Επιτροπής και επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ:

http://ec.europa.eu/reding

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Facebook:

http://www.facebook.com/Europainitalia and on Twitter: @Europainitalia and #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι Ιταλοί δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της κρίσης

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013

2. Πέντε στους δέκα Ιταλούς νιώθουν πολίτες της ΕΕ, αλλά μόνον τρεις στους δέκα ξέρουν τι σημαίνει αυτό

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013

3. Οι Ιταλοί θεωρούν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών ως το πιο θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ, με δεύτερη την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη μέλη

Source: Eurobarometer Standard 79 - May 2013


Side Bar